Urmărește-mă și pe Instagram, căci acolo dau informații în avans și pun multe poze faine.
Seneca Anticafe s-a deschis în a doua jumătate a anului 2014 și n-a durat mult până s-a super-viralizat datorită zecilor de articole ce-au apărut prin tot internetul românesc: “Seneca Anticafe, locul în care plătești timpul petrecut înăuntru, nu consumația”…
Îmi amintesc că și eu am fost șocat și prima întrebare pe care mi-am pus-o în gând a fost dacă cafeaua, ceaiul și pizza sunt din partea casei. Am considerat ipotetic că voi bea două ceaiuri și o cafea în 4 ore petrecute acolo. Am facut niște calcule… am considerat că există și free wi-fi și mi-a dat pe plus calculul imaginar.
În fine, desigur că glumesc, căci cu siguranță nu-i vorba de banii lăsați pe consumație… nu?
Am fost săptămâna trecută pentru prima dată în Seneca Anticafe – nu pentru că mi s-a părut mie că-i fain locul și trebuie să ajung – deja uitasem de zecile de articole ce promovau locul ca fiind genial – ci pentru că un amic mi-a spus să ne vedem acolo.
Când intri … parcă întri într-o librărie. De fapt… stai, Seneca este și o librărie. M-am dus la casă și am întrebat direct: “Cum se procedează? Am înțeles că aici achit timpul pe care mi-l petrec, nu zecile de căni de ceai pe care urmează să le consum într-un timp record…”
Metoda-i simplă și ingenioasă: fiecare musafir care vrea să stea în Seneca își alege la intrare un semn de carte cu un personaj. Eu am avut semnul de carte de mai sus – cel cu Pitagora. Cât stai în Seneca devii personalitatea de pe semnul de carte în sistemul lor de măsurare a timpului.
Apoi alegi o masă și aștepți chelnerul. Glumesc. Care chelner? Dacă vrei să bei ceva te duci singur în bucătărie, pui apă la fiert și-ți faci singur un ceai. Au plicuri de ceaiuri de toate felurile. Dacă vrei, poți să-ți iei și fructe. Eu mi-am luat și niște banane pentru acasă. TOATE-S “gratuite” cât timp achiți cei 8 lei pe oră.
Cafea nu există și am aflat și de ce – pentru că există chiar lângă un magazin de cafea și nu vor să-i facă concurență. Au un fel de “mic pact”. În fond, Seneca te lasă să intri la ei cu ce mâncare vrei tu și cu ce băutură vrei tu – totul este acceptat atâta timp cât nu vei turna băutură pe cărțile de pe rafturi. Poți chiar să-ți aduci mâncare de acasă căci îți pun la dispoziție un frigider.
Dacă ar fi să explic conceptul de Anticafenea … e un fel de “hub” de afaceri, așa cum deja avem multe prin București (Impact Hub, Connect Hub etc.), doar că nu te obligă nimeni să faci un contract lunar – plătești exact cât stai. Iar dacă stai peste 5 ore (sau dacă stai o zi întreagă, de la 10 dimineața la 10 seara) vei plăti doar cele 5 ore – adică 8 lei ori 5 ore egal 40 de lei.
Ce poți face în Seneca Anticafe?
Poți să te vezi cu amici, să stați la un ceai…
Sau poți să te duci singur ca să citești sau să înveti. E un loc super-liniștit.
Poți să te duci să lucrezi – wi-fi-ul este din partea casei și cât am stat acolo a mers bine.
Poți să te duci ca la un “internet cafe” pentru că pun la dispoziție și calculatoare…
Sau poți să te joci niște boardgames cu amicii.
Ba mai mult, poți să te duci la un workshop sau un curs. Aproape zilnic au loc mici cursuri on-the-spot.
Seneca pare că e o mică-mare comunitate … Îmi amintește puțin de conceptul de kibbutz în care toți contribuie.
Seneca Anticafe nu este plasat într-un loc tocmai central – e în partea de nord a orașului și asta poate reprezenta o mică problemă de accesibilitate. Dar când un loc îți place tare-tare-tare-mult, nu mai contază așa mult că nu-i în centru. Se poate ajunge cu metrou până la Victoriei + 10-15 minute de mers pe jos. Nu mă pricep la autobuze.
Și pentru că ziceam că se extinde – nu se extinde în altă parte a orașului, ci se mărește locul actual… Se face un loc special de evenimente ceea ce mi se pare super-fain. Iată, deci: partea dreaptă e cea existentă, partea stângă e ceea ce urmează la jumătatea lunii martie, să sperăm.
Felicitări maxime oamenilor din spatele Seneca Anticafe pentru curajul de a face așa ceva în București.
Și mulțumesc pentru cartea pe care mi-ati dat-o cadou. (De fapt povestea Seneca Anticafe e destul de complexă din câte am înțeles. Au început prin editarea unor cărți filosofice, apoi au făcut o editură, apoi aveau nevoie de o librărie și au ajuns să facă Seneca Anticafe… woah! Aștept ziua în care toată povestea asta va fi spusă pe larg.)
3 comentarii
Gabriela
25/02/2015 at 13:34Când am ajuns prima dată acolo, nu aveam așteptări prea mari, mi se părea că doar se vorbea super mult de acest spațiu.
Apoi m-am trezit că am stat 6 ore și ceva acolo și am fost mai productivă decât într-un weekend de stat acasă.
Mă bucur că l-ai descoperit și poate ne vedem pe acolo:)
Stefania
27/02/2015 at 18:25Gabriela, ne-ai inseninat ziua. Zambim toti care mai de care. Multumim. Echipa Seneca
trimpz
06/10/2015 at 21:02Am fost acolo, mi s-a părut sub așteptări. Dacă tot vor să fie un loc relaxant și plăcut (contra acelui tarif), măcar să aibă locuri mai comode pe care să stau (canapelele alea de lemn sunt incomode) și să aibă chelneri care să-mi arate ofertele din meniu, nu să fiu eu nevoit să mă servesc singur la bucătărie ca la mine acasă. Poate sună leneș, dar la restaurante și ceainării normale sunt chelneri, tocmai ca să stai la masă și să te simți bine.