Blog in vlog si vicevercea

Sesam, deschide-te! – Trei Idei (ep. 6)

Sesam, deschide-te! - Trei Idei (ep. 6)

(dacă citești asta prin e-mail, înseamnă că nu vezi videoul. vei găsi videoul aici. sau poți citit mai jos tot ce zic în video, cuvânt cu cuvânt.)

Trei Idei e locul în care-ți prezint trei idei din cărțile pe care le citesc sub formă video, dar și în scris aici, pe blog. E un fel de altfel de recenzie. Deci, iată, trei idei din “Ușa secretă către succes” de Florance Scovel Shinn, primită cadou de la editura ACT și Politon.

Prima idee – Îmi place să spun că sunt agnostic pentru că nu-s un om credincios – dar nu sunt nici ateu. Agnosticul este un om nehotărât, care nici nu crede în Dumnezeu, nici nu nu crede în Dumnezeu. Dubla negație mereu induce oamenii în eroare.

Cartea de azi are la bază biblia, ceea ce a fost destul de ciudat pentru mine, dar cu toate astea am scos din ea trei idei faine ce n-au legătură cu religia. Să începem:

Se spune că avem aproximativ 45 de gânduri pe minut sau între 30 și 70 de mii pe zi. Ele zburdă prin capul nostru cu viteză. Unele sunt plăcute, altele mai puțin plăcute… Unele sunt dorite, altele sunt nedorite. Dar putem noi oare să ne controlom gândurile? Putem scăpa de gândurile nedorite care ne zburdă-n cap?

Ei bine, în capul nostre se pare că există un “gardian” care poate avea grijă de gândurile noastre. Este ca un câine ciobănesc care are grijă de vitele și oile din ograda creierului nostru … Acest câine știe că trebuie să aibă răbdare cu vitele și oile mai încăpățânate.

Atunci când gardianul se lovește de un gând nedorit, singura metodă prin care-l poate manipula este prin blândețe, nu prin violentă sau amenințări. Răbdare și blândețe.

A doua idee – Când ceva nu-ți iese, este pentru că ai parte de un ghimpe suprem. Ghimpele suprem este ceva ce te ține pe loc, dar de care nu ești conștient.

Un băiat încerca să vândă mere la colț de stradă strigând “Mere, mere!”. Dar nimeni nu-i cumpăra merele – nu pentru că erau urâte, ci pentru că el părea că are o stare proastă. Intrebat de ce are o stare proastă, a răspuns că cineva i-a luat locul în care vindea de obicei merele. Această supărare era ghimpele lui suprem.

Când a lăsat supărarea deoparte și s-a concentrat pe vândut mere indiferent de locul în care se afla, totul a mers mult mai bine. Chinezii au o vorbă: Cine nu știe să zâmbească, să nu-și deschidă prăvălie!

A treia idee – Ali Baba spune muntelui: “Sesam, deschide-te!” și muntele se deschide. Mereu am crezut că este vorba de magie în povestea lui Ali Baba.

Dar se pare că este doar o metaforă care vrea să sublinieze faptul că ceea ce spunem poate avea impact chiar și asupra unor munți. Autorul cărții promovează conceptul: “Tăcerea e de aur”. Și-n mod normal n-as rezona cu un asemenea concept: eu cred că este sănătos să comunicăm deschis, să ne spunem tot ce avem de zis unii altora.

Dar autorul spune că “Tăcerea e de aur atunci când n-ai nimic bun de zis.” Pentru că revenind la ciobănescul din prima idee… gândurile nedorite ar trebui să nu ne iasă pe gură. În timp ce gândurile dorite ar trebui povestite cât mai des.

Căci cuvintele devin gânduri și gândurile devin cuvinte. Cam la fel cum Iisus a făcut din apă vin.


Nu uita să te abonezi la canalul meu de YouTube! În fiecare duminică noapte apare un nou episod din Trei Idei.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

1 comentariu

  • Reply
    Dragos
    08/04/2015 at 12:38

    De acord cu ghimpele suprem chiar daca eu personal nu am vizualizat niciodata problema in felul acesta. Dar probabil ca e vorba de un ghimpe. Cand e sa ai o problema pe suflet, parca nimic nu-ti iese, nimic nu merge cum ar trebui, ce sa mai zicem de cum ne-am dori.

  • Vezi alte comentarii:

    Comentează