Blog in vlog si vicevercea

Sexualitatea de astăzi a fost eliberată de actul pur reproductiv, nu? – Trei Idei (ep. 13)

Sexualitatea de astăzi a fost eliberată de actul pur reproductiv, nu? - Trei Idei (ep. 13)

(dacă citești asta prin e-mail, înseamnă că nu vezi videoul. vei găsi videoul aici. sau poți citit mai jos tot ce zic în video, cuvânt cu cuvânt.)

Trei Idei e locul în care-ți prezint trei idei din cărțile pe care le citesc sub formă video, dar și în scris aici, pe blog. E un fel de altfel de recenzie. Deci, iată, trei idei din “Omul generos” de Tor Nørretranders (pe care o găsești la prietenii de la Okian.ro)

Prima idee – O parte din ceea ce dă sens vieții este tocmai faptul că trebuie să ne asigurăm constant că avem competența și puterea de a câștiga un partener cu care să ne împerechem.

Faptul că avem acestă putere ne dă o direcție, un sens și un entuziasm în viață. Iar această selecție sexuală are loc tot timpul – este constantă și omniprezentă în viața noastră. Asta pentru că oamenii nu vor sex doar atunci când vor să facă un copil.

Sexualitatea de azi a fost eliberată de actul pur reproductiv – nu? Vorbim aici despre nevoia de a câștiga un partener cu care să faci sex, care-i … “cumva” mai presus decât nevoia de a face sex.

Hai să ne imaginăm, totuși, că am fi privați de această “sexualitate” despre care vorbim… Ce s-ar întâmpla? Păi arta, știința, cultura, societatea, civilizația și probabil că și dorința de a cuceri cosmosul s-ar duce dracului. Căci fără acest “drive” vom deveni, în multe sensuri, complet neproductivi.

Faptul că vezi acum acest video pe ecranul unui aparat … și eu mă filmez cu o cameră super-performantă … sunt mici rezultate ale încercării oamenilor de a impresiona alți oameni ca, în cele din urmă, să ajungă să facă sex.

Deci tot ceea ce suntem noi azi, ca specie, se datorează faptului că vrem să arătăm celor din jurul nostru că suntem pricepuți și deștepți și, de fapt, sexy.

A doua idee – Despre femei se spune că se uită după banii bărbaților. Despre bărbați se spune că se uită după formele femeilor. Sau, în fine, se uită la cât de sexy sunt.

Această teorie a pornit în 1989 de la psihologul David Buss care a făcut un studiu prin care a pus femei și bărbați să aleagă 13 calități și să le prioritizeze.

Și nu, femeile n-au ales “capacitatea bună de a câștiga” ca fiind pe primul loc. Și nici bărbații n-au ales “Atractivitatea fizică” ca fiind pe primul loc.

Atât femeile cât și bărbații au ales, în medie, “bunătatea și înțelegere” ca fiind pe primul loc… și “inteligență” pe al doilea loc.

Iar listele de priorități făcute de bărbații și femeile din studiile lui David sunt foarte-foarte asemănătoare. Ca idee, ambii au pus pe ultimul loc “orientarea religioasă” și pe penultimul loc “bun gospodar”.

Dar stereotipurile clasice, acelea că femeile caută bărbați cu bani și bărbații femei frumoase sunt exact cele mai mari diferențe din listele de priorități ale acestora. Adevărul este că, de fapt, cu toții căutăm parteneri după “bunătate și înțelegere”.

A treia idee – Și dacă tot vorbim de bunătate… Într-un experiment niște oameni au fost puși să se joace un joc mai întâi cu niște calculatoare, și apoi cu alți oameni.

S-a observat atunci că oamenii sunt jigniți de lăcomia altui om chiar dacă-i vorba de un joc. Dar odată ce jocul este împotriva unui calculator, omul trece cu vederea lăcomia acestuia.

Dar, pe de altă parte, și oamenii sunt mai dispuși să se implice și să fie mai buni cu alți jucători dacă și ei, la rândul lor, sunt tot oameni…

Noi credem despre noi, ca oameni, că suntem niște creaturi inteligente și calculate. Și am creat calculatoarele după imaginea noastră: le-am făcut raționale și cât mai calculate – motiv pentru care le tratăm în consecință…

Adică fără compasiune, fără empatie și fără indignare.

Astfel dându-ne seama că noi nu suntem deloc așa.

Sau, dacă suntem precum calculatoarele inventate, hai să zicem că suntem infectați cu un virus care ne dă constant raționalitatea peste cap prin emoții și sentimente.

Final

Concluziile sunt simple: nevoia de a avea un partener a dus umanitatea unde-i azi!

Femeile nu caută bani și bărbații nu caută țâțe, neapărat, ci cu toții căutăm bunătate și înțelegere.

Și până când calculatoarele nu vor avea sentimente, nu vor fi niciodată precum noi.

Astea au fost doar trei idei din “Omul generos” – o carte foarte complexă, lungă și grea. Care, pe scurt, te va convinge că lumea-i condusă de sex și tot acesta-i motivul pentru care noi suntem, uneori, generoși și altruiști.

Și până data viitoare pune un ban de o parte pentru cărți.


Mulțumesc prietenilor de la Okian pentru cărți și susținere.

Mulțumesc Durex pentru prezervative. Lovebrand!

Mulțumesc Hyperliteratura pentru share.

Muțumesc F64 pentru camera de filmat.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

Comentează

Vezi alte comentarii:

Comentează