Blog in vlog si vicevercea

Șocuri electrice și bonusuri moderate, vă rog. – Trei Idei (ep. 2)

Șocuri electrice și bonusuri moderate, vă rog. - Trei Idei (ep. 2)

(dacă citești asta prin e-mail, înseamnă că nu vezi videoul. vei găsi videoul aici. sau poți citit mai jos tot ce zic în video, cuvânt cu cuvânt.)

Trei Idei e locul în care-ți prezint trei idei din cărțile pe care le citesc sub formă video, dar și în scris aici, pe blog. E un fel de altfel de recenzie. Deci, iată, trei idei din “Iraționalitatea benefică” de Dan Ariely.

Prima idee – Hai să facem un exercițiu: imaginează-ți că ești un șobolan frumos, crescut în laborator, hrănit bine, îngrijit – DAAAR în fiecare dimineață un om îmbrăcat în alb, cu niște mănuși ciudate, te ia din cușca ta și te pune într-un labirint.

Ei bine, acest labirint are tot felul de coridoare cu tot felul de culori care semnalizează faptul că vei fi electrocutat… Iar sarcina ta este ca în fiecare zi să inveți să treci prin labirint fără să fii electrocutat. Când reușești, ești pus înapoi în cușca ta.

Ar fi distractiv, nu? S-a observat că, în funcție de intensitatea șocului electric, șobolanii învață labirintul mai repede sau, dimpotriva, mai încet.

În cazul șocurilor de intensitate mică, șobolanii se plimbă haotic prin labirint și nu depun efort pentru a învăța traseul corect.

În cazul șocurilor de intensitate medie, șobolanii sunt mult mai eficienți și învață drumurile corecte mai repede.

În cazul șocurilor de intensitate mare, șobolanii se blochează de frică.

Da, efectiv le este frică să mai fie electrocutați și așa că nu mai fac nimic, nu mai încearcă niciun traseu…

Acest experiment are sens pentru că începând cu anul 2015 marile companii din lume au voie să-și motiveze angajații cu scaune electrice… Glumesc.

Acest experiment are sens pentru că bonusurile pe care angajații le primesc de la angajatori sunt uneori atât de mari că în loc să motiveze angajații, îi fac să nu le mai pese de nimic.

Deci: șocuri electrice și bonusuri moderate – vă rog.

A doua idee – S-au făcut nenumărate experimente și toate duc spre același rezultat: animalele vor să “facă ceva” pentru mâncarea lor. Experimentele decurg astfel: unui papagal i se dau zilnic semințe de mâncare, la ore fixe. El, de foame, le mănâncă. Într-o zi nu i se mai dau semințele la orele obișnuite, ci i se dă un mic “aparat” pe care trebuie să apese cu ciocul pentru ca o sămânță să-i “fie dată” de către aparat.

La început animalul nu înțelege ce se întâmplă, dar, curios din fire, se tot joacă cu aparatul. Până când, din greșeală, reușește să apese cu ciocul pe butonul aparatului și să primească o sămânță. Animalul repetă procesul până se satură. Și pare că se distrează.

A doua zi animalul își primește din nou semințele “gratuite”, dar alături de ele apare, din nou, și “aparatul” care necesită apăsare. Ce face papagalul? Ignoră semințele “gratuite” și preferă să apese cu ciocul pentru o sămânță pe rând. Și asta se întâmpla, momentan, cu toate animalele pe care s-a experimentat.

Și poate de aceea uneori ni se pare mai plăcut să ne gătim decât se ne cumpărăm mâncare de la fastfood-uri…

A treia idee – În anii 40 au apărut aluaturile instant și de atunci au devenit o prezență constantă în coșurile de cumpărături. Cu toate astea, au existat mulți oameni care n-au rezonat cu mâncărurile semi-preparate… Oamenii simțeau că dacă cumpără ceva semi-preparat, nu mai au niciun merit.

Dar un expert în marketing a venit cu teoria oului, care susținea că dacă elimini unele ingrediente din compoziție și lași femeile să le adauge ele la semi-preparatele luate din supermarket, meritul produsului final ar fi recâștigat.

Și dacă ne uităm prin supermarket-uri azi o să vedem budincă gata făcută și totodată budincă la care trebuie să adaugi ouă si lapte… Și multe alte produse gata-făcute sau semi-preparate care mai au nevoie de câteva ingrediente.

Se pare că totul se rezumă la meritul pe care oamenii cred că-l au când se implică mai mult în realizarea unui lucru… Iar IKEA știe asta foarte bine.

Astea au fost doar trei idei din “Iraționalitatea benefică” de Dan Ariely. Cu siguranță mai găsești câteva zeci de idei faine în ea.

Si daca ai o propunere de carte, lasa-mi o recomandare in comentariile de mai jos. Merci!

Concurs

Am două cărți de dat!

1. Moonwalking with Einstein – Foer Joshua

2. The Organized Mind – Daniel J. Levitin

Zi-mi într-un comentariu cum ți-ai motiva angajații fără să folosești un scaun electric și cea mai ingenioasă și amuzantă metodă va fi cea premiată în videoul de săptămâna viitoare! :)

Nu uita să te abonezi la canalul meu de YouTube! În fiecare duminică noapte apare un nou episod din Trei Idei.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

2 comentarii

 • Reply
  Dragos
  18/03/2015 at 18:21

  I-as pune sa lucreze 6 ore/zi iar 2 ore sa-l petreaca intr-un pub cu colegii de serviciu, timp in care ar putea sa-si exercite creativitatea si spiritul de echipa. Pentru cei care nu si-ar termina task-urile in 6 ore i-as trimite acasa si i-as trece absenti nemotivati.

 • Reply
  Nu te speria dacă prinzi drag de mobila de la IKEA! - Trei Idei (ep. 11) - Ariel Constantinof Blog
  01/10/2015 at 00:24

  […] treia idee – Am mai vorbit despre asta în episodul doi, aici, dar acum voi dezvolta: Oamenii din spatele afacerii Ikea sunt extraordinar de […]

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează