Interesant

Ai mai puțini ani decât numeri.

Ai mai puțini ani decât numeri.

Simt nevoia să împărtășesc două bucăți din cartea “Alt timp nu am – despre scurtimea vieții, despre viața fericită / SENECA” – cartea este de la Editura Seneca și, din câte văd, se poate cumpăra doar direct de la editura, de pe site-ul lor de aici.

Prima bucată care m-a pus în genunchi…

Nu se găsește nimeni care să vrea să își împartă banii, totuși cu cât de mulți își împarte fiecare dintre noi viața! Când își păzesc averile, oamenii sunt foarte zgârciți, totuși, când vine vorba de cheltuirea timpului lor, singurul caz în care zgârcenia este de lăudat, devin risipitori.

Și a doua bucată. …

“Văd că ai ajuns la capătul vieții omenești, te apasă cei o sută de ani sau chiar mai mult; haide acum, amintește-ți viața ta și fă un bilanț. Gândește-te cât din acest răstimp ți s-a dus cu un creditor, cât cu o iubită, cu un patron sau un client, cât ai pierdut cu disputele conjugale, cu pedepsirea sclavilor, cu alergătură de colo-colo cu treburi prin oraș. Adaugă bolile, pe care ni le-am provocat cu mâna noastră, adaugă și timpul pierdut în trândăveală și fără folos; vei vedea că ai mai puțini ani decât numeri.

Privește înapoi în amintire și vezi de câte ori ai avut un plan hotărât în minte, cât de puține zile au trecut așa cum aveai de gând, când ți-ai stat ție însuți la dispoziție, când ai avut intipărită pe față o expresie firească, când ai avut spiritul netulburat, ce operă ai înfăptuit într-o viață atât de lungă, cât de mulți au fost cei care te-au jefuit de viață, fără ca tu să îti dai seama ce peirzi, cât de mult timp s-a dus în suferință vană, bucurie prostească, patimă lacomă și în vorbe lingușitoare, cât de puțin timp ți-a rămas pentru tine din propriul tău timp; îți vei da seama că mori înainte de vreme.”

Sper să fie două bucăți cel puțin inspiraționale.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

1 comentariu

  • Reply
    Seneca Anticafe - locul în care plătești timpul petrecut înăuntru, nu consumația, se extinde - Ariel Constantinof Blog
    01/09/2015 at 15:35

    […] mulțumesc pentru cartea pe care mi-ati dat-o cadou. (De fapt povestea Seneca Anticafe e destul de complexă din câte am înțeles. Au început prin […]

  • Vezi alte comentarii:

    Comentează