Bălării

Am supărat un preot…

Am supărat un preot...Ce-mi place când văd oameni care fac lucruri pe care n-ar trebui să le văd că le fac…

Spre exemplu acum 2 minute am ajuns acasă pe bicicletă (woohoo, se umple iar oraşul de biciclişti!) şi, culmea norocului, ajuns la lift văd că era la parter. Dau să trag de uşă şi fix atunci, dar fix-fix-fix atunci cineva a chemat liftul la 5.

Am stat o secundă sau două (pe bune) şocat, uitându-mă la lift cum m-a trădat. Fazele astea zen mereu mă pun pe gânduri.

Am tras concluzia: “am o zi proastă, e în regulă, coincidenţe nenorocoase…” şi m-am trântit pe un perete aşteptând să vină liftul. Şi uite aşa, în aşteptarea liftului de parcă era Mesia, în scară intră 3 solizi, unul îmbrăcat complet în negru, cu barbă de Matisyahu – era un preot.

Cei trei mă ochesc. Sunt un ciudat: în primul rând am o bicicletă cu mine pe 0 grade Celsius şi în al doilea rând am nişte cârnaţi în cap. E clar, sunt de altă religie. Poate arab? Ah, ba nu, sigur sunt Rastafarian.

Apoi preotul zice: “Seară bună, mulţumim lui Dumnezeu.

M-am căcat pe mine, mi-am zis: “Stai să vezi, ăsta vrea acum să-i pup crucea aia pe care au pupat-o toate babele şi toţi moşii. Cum o să-i expli că nu am chef? Frumos? Cum?!” Tac şi nu-i zic nimic. El se uita în ochii mei.

Unul din amici lui spune şi el: “Seară bună, mulţumim lui Dumnezeu.” privindu-mă.

Eu m-am blocat în timp: “Şi acu’ ce-ar trebui să le zic? Să-i salut? Dar mama mi-a zis să nu vorbesc cu străinii.“. Nu ştiu exact de ce şi cum, dar nu îmi venea deloc să le zic “Bună seara.”. Mă speriau…

Se deschide uşa la lift, iese vecinul dând un di’tai piciorul în uşă şi zice “Bună seara.” … Îmi zisese mie, nu preoţilor.

Apoi iar m-am blocat în timp: “Şi acum ar trebui să intru eu în lift sau el? Dar eu am ajuns primul, de ce să-l las pe el? Nu vede că eu am bicicletă?

Am intrat în lift până ca preotul să ajungă să deschidă uşa înaintea mea. Apoi, prin geamul uşii l-am văzut cum m-a înjurat uitându-se la amicii săi. Nu voi reproduce, Doamne iartă-mă, ce-a zis preotul căci poate-l concediază Dumnezeu şi n-aş vrea una ca asta.

Am apăsat pe 5 şi am ajuns acasă. 10 minute mai târziu preotul era pe palier şi cânta zgomotos (ora 19:00). Amicii săi sunau la uşi. Inclusiv la a mea.

Apoi m-am gândit: “Trebuia să las uşa deschisă la 5, că tot m-a înjurat…

Sunt un om bun când nu trebuie.

PS: are careva idee cu ce ocazie a venit azi preotul? azi, 3 martie 2011?


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

15 comentarii

 • Reply
  Geo
  03/03/2011 at 20:41

  Am patito si eu odata…sau mai bine zis preotul tocmai ce ma jucam cu arma de airsoft prin camera un sniper L69…cand el{poftit de mama in casa} a deschis…usa de la camera in timp ce eu tineam arma atintita catre usa…imagine that….catamai puscoiu…catre moaca ta…a tacut si sa retras tiptil catre alte camere…so..o metoda buna sa scapi de ninja…

  • Reply
   Ariel
   03/03/2011 at 20:46

   Hai că m-ai făcut să râd. :D Nice!

   De obicei când mama îl bagă pe batman în casă şi eu lucrez îl ignor complet şi când vine să-i pup mâna şi crucea-i zic că nu-s de religia lui. De fiecare dată e puţin şocat. :D

 • Reply
  Geo
  03/03/2011 at 20:51

  deci suntem de aceeasi parere ca ninja / batman….vin la noi in casa mai mult pt bani bagati in buzunar…?

 • Reply
  Alex
  03/03/2011 at 22:07

  Tare asta :)) Bine aici în Spania că nu vezi scene d-astea. Rar, foarte rar am văzut un preot umblând pe stradă :D

 • Reply
  docica
  03/03/2011 at 23:42

  simpatica intamplarea. dar tu chiar asa te-ai simtit sau esti ironic? daca tie chiar ti-a fost frica, esti un dulce :))) cum sa te sperii de un preot?! e doar un preot. daca ai vrut sa fii ironic, e cam pueril. in ambele cazuri puteai sa dai buna seara, ca nu pateai nimic. daca ar fi incercat sa te binecuvanteze sau sa-ti ceara sa pupi crucea spuneai simplu ca esti evreu/catolic/rastafarian/ orice religie iti trecea prin cap. iti spun eu ca nu ar fi incercat sa te converteasca cu forta in scara blocului, mai ales ca aveau de ajuns undeva prin vecini. si chiar de ar fi incercat o conversatie, ma astept de la tine sa stii sa o sustii (ca inteligent esti, iar vocabular ai destul la tine). asa ai parut doar salbatic sau nebun. totusi nu pricep finalul. de ce mama ta pofteste preotul in casa la sarbatori? preotul nu stii ca nu sunteti crestini ?(scuzele de rigoare daca totusi cineva din familia ta e crestin)

  • Reply
   Ariel
   03/03/2011 at 23:48

   Pentru că sincer să fiu n-am fost convins că e un mod de a-mi zice mie “Bună seară”. Iniţial am zis că vorbesc între ei. Mie mi se pare incredibil de ciudat să-mi zici “Seară bună, mulţumim lui Dumnezeu.”.

   Nu m-am “speriat-speriat”, desigur, dar nu voiam întrebări despre păr, discuţii despre religie şi altele. Nu aveam starea necesară deloc.

   Şi da, probabil că dacă se întâmpla partea cu pupatul crucii povestea lua o întorsătură mult mai amuzantă, dar n-a fost să fie mulţumită vecinului care ne-a întrerupt.

   N-am vrut să fiu nepoliticos nerăspunzând, dar nu ştiu ce a fost. M-am blocat pur şi simplu. Nu ştiam dacă mi se adresează mie sau nu… şi toţi 3 mă priveau insistent. :)

   Familia mea-i tare interesantă. Mama se crede creştină, tata crede în extratereştri, fetele (surorile) sunt prea indiferente în legătură cu acest subiect, părinţii lui mama sunt creştini (old comunists, you know…), părinţii lui tata sunt o corcitură între evrei şi other-stuff iar eu sunt agnostic-evreu sau ceva de genul ăsta. Greu de explicat.

   :)

 • Reply
  Vlad
  04/03/2011 at 11:14

  “PS: are careva idee cu ce ocazie a venit azi preotul? azi, 3 martie 2011?”
  Da – e scadenţa ratei de la SUV-ul parohial.

 • Reply
  Andra
  08/03/2011 at 21:09

  Interesant.Acum un an scriam o un fel de scenariu in care aveam cam aceeasi atitudine fata de preotii nostri. Citeam post ul tau si intreaga situatie ( liftul, preotii, limbajul necuviincios cat si atitudinea ta care aduce cu cea a personajului), si automat m-au strafulgerat urmatoarele 2 secvente:

  INT.SCARA BLOCULUI-LIFT.

  BOGDAN vrea să deschidă uşa, dar nu merge.Apasă pe buton.Aşteaptă.Se aud nişte voci.Se apropie cu urechea de uşă de lift.Se aude o voce groasă, sonoră, de bărbat.

  VOCE

  Ce Paştele măsii are?S-a blocat.Nu vrea să meargă.

  O altă voce, ceva mai subţire, tot de bărbat, intervine.

  VOCE#2

  Mai bine începeam de la parter.

  Secunde.

  VOCE

  Auzi, cât ţi-au dat ăştia, ultimii, la care am fost?

  VOCE#2

  Zece lei.

  VOCE

  Scârţari, nu glumă.Şi doar ai văzut cum arăta casa.

  VOCE#2

  Eu zic mai bine să apeşi din nou la parter şi poate se deschide uşa acolo.

  BOGDAN îşi îndepărtează urechea de lift, se uită o clipă la el, apoi urcă scările.

  BOGDAN tace.Soneria la uşă.Pleacă din cameră, trece prin living, ajunge în hol, deschide uşa.În faţa uşii un bărbat îmbrăcat în haine de preot iar lângă el un dascăl.

  PREOT
  (zâmbitor)

  Bună ziua, cu sfinţirea casei de Bobotează!

  BOGDAN se uită când la preot, când la dascăl.Recunoaşte vocea groasă a preotului.

  BOGDAN

  Aţi venit să luaţi bani de la oameni?

  PREOT
  (şocat)

  Băiete, muşcă-ţi limba!E un obicei anual…Casa nesfinţita, ca-şi omul nebotezat , sunt vulnerabili lucrării răului…

  BOGDAN

  Zău?Da’ bancnotele de zece lei, ce au? Nu intră în cutia milei?

  Trânteşte uşa.PREOTUL şi DASCĂLUL se uită unul la celălalt stupefiaţi.Fac cruce în faţa uşii familiei POPA.DASCĂLUL se uită la numele de pe uşă atent.

  DASCĂL
  (către preot)

  Uite…îi mai cheamă şi POPA.

  • Reply
   Ariel
   08/03/2011 at 23:18

   Umor fin, frumos. :D

 • Reply
  Sergiu
  09/03/2011 at 16:17

  Eu aş vrea să vină şi pe la mine. Mi-ar plăcea să am o discuţie cu ei.

  Mi s-a întâmplat într-o zi să ma prindă la uşă când intram la ai mei două tanti dinalea cu Iehova sau ceva. Care ziceau că ar vrea să vorbim despre Dumnezeu. Când le-am zis că sunt ateu au rămas şocate.

  N-a vrut taică-miu să le primească, dar eu m-aş fi amuzat grav.

 • Reply
  Raisa
  22/04/2011 at 02:10

  Odata mama nu mai avea marunt, ci doar o ultima hartie de 100 lei. I-a intins-o preotului si l-a intrebat daca nu are sa-i dea rest inapoi, ca sunt ultimii ei bani pana la salariu. Acesta, tacticos, a bagat-o in buzunar si a raspuns stapan pe sine: “Nu.”

  De atunci eu nu am deschis usa pentru sfintit casa.

 • Reply
  Harry
  07/05/2011 at 09:35

  Ce usurare ca am plecat din Bucuresti, nu ma mai lovesc de astfel de cazuri cu cheta pentru nu stiu ce… Nu pot sa imi explic de ce ar fi trebuit sa vina preotu’ pe 3 martie, poate vroia sa sarbatoreasca ziua martisorului cu enoriasii (cu intarziere, ca parohia-i mare), sa mai ia si el un gat de vin, un ban, o treaba.
  Pe meleagurile din Popesti, unde m-am mutat de vreo 9 luni, se face cheta pentru familiile nevoiase si din fericire banii aia nu ajung in buzunaru’ popii. Periodic, babele (instarite) fac o claca la biserica si gatesc pentru cei care n-au bani nici de-o maslina. Cumparaturile se fac din banii stransi cand ala negru de respira greu da iama prin curtile oamenilor.

 • Reply
  alexabdra
  21/08/2011 at 18:45

  totii avem pacate… nu suntem cu adevarat crestini ADEVARATII,ca daca am fii FOST am FII miscaT muntii din loc si s-ar savarsi minunii mai multe pe pamant,ar scapa mai repede oamenii de boli … _-_ dar sa-ti bati joc de un om ASA DIN SENIN CA VREI TU.. ,ca preotul e preot ..SI in afara de a fii preot este si el om si el ARE SUFLET,oare el cum se simte cand intampina tot felul de oamenii…PREOTUL ARE UN DAR DE LA DUMNEZEU ,EL NU TREBUIE JUDECAT DE OAMENII CI DE DUMNEZEU , ARE O SFINTENIE ALEASA ,CA-I SLUJITORUL DOMNULUI IISUS -HRISTOS ,TREBUIE RESPECTAT ,IAR BANII CARE-I STRANGE PENTRU BISERICA II FOLOSESTE PENTRU BISERICA .DACA CINEVA CONSIDERA ALTCEVA ,VA VENI O ZI CAND UNII VOR REGRETA CELE SPUSE ,BATJOCURA ,INJURATURILE ETC. PREOTUL E TRIMISUL LUI DUMNEZEU ,EL VINE CU ICOANA SA SFINTEASCA CASA . SA RAZI DE UN OM SI SA-L JUDECI E USOR ,FARA SA STI CEVA DESPRE PREOTII SI BISERICA ,CA DACA AI FII STIUT N-AI MAI FII SPUS CE-AI SPUS ,ORICE OM ARE PACATE DAR NIMENII NU-I IN MASURA SA-L JUDECE decat Dumnezeu ,NU CRED CA tie TI-AR PLACEA SA VINA CINEVA SI SA SPUNA CA ESTI UN rATACIT, sau ateu si nu cunosti nimic de religie ,sau da?? sau mai stiu eu ce… in martie vine cu icoana pentru ca este sarbatoarea cea mai mare din an INVIEREA DOMNULUI – SFINTELE PASTI ,SI NU VINE CU CHETA ,II DA OMUL DUPA POSIBILITATEA ,CA NU CRED CA A VENIT UN PARINTE LA TINE SI A BOTEZAT CASA SI APOI TI-A CERUT O ANUMITA SUMA DE BANII . :)

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează