Bălării

Bag de seamă că ne place la nebunie să ne complicăm viețile

Îmi place la nebunie de sor-mea, Eden, care are 12 ani acum. Mi se pare încredibil că a apărut pe lume când eu avea 12 ani. Wow.

Revenind: îmi place de ea la nebunie pentru că este directă. Ce gândește, aia zice… fără să gândească totul în avans și să facă un milion de scenarii în cap care s-o facă să nu mai zică ce are de zis.

Eu nu zic că nu-i bine să nu gândești înainte să deschizi gura – clar este un obicei “sănătos”. Dar observ că cu cât înaintez în vârstă oamenii din jurul meu se complică tot mai tare. Și pare că le face și plăcere.

Maică-mea și taică-miu vorbesc doar în metafore și subtilități. Și mie-mi place să fiu subtil, dar mai mult așa, în glumă, ironic, nu când chiar am ceva important și serios de zis. În astfel de situații n-am timp de subtilități și metafore, ci zic direct ce-am de zis.

Bag de seamă că ne place la nebunie să ne complicăm viețile îngreunând cât de mult putem comunicarea dintre noi. Și nu mi-e clar de ce facem asta. Dar sunt 100% convins că majoritatea lumii face asta.

În ultima săptămână am văzut chestia asta și în discuții de “afaceri”, și în discuții cu prieteni și în discuții cu prietena mea.

Pierdem timp și energie încercând să codificăm mesajele pe care le transmitem celor din jur și apoi decodificând mesajele primite de la alții. De ce?

Eden, acum vreo 5-6 ani, mi-a zis direct: “Ariel, ești urât, ai foarte multe coșuri pe față…”

Avea dreptate. Am făcut tratamente foarte serioase pe tema acneei.

Eu nu mai am coșuri acum. Dar ghici cui îi apar? Îi apar chiar ei …

Și i-am zis: “Eden, ești plină de coșuri pe față!” în ideea de a-i întoarce favoarea de acum câțiva ani și ca să-i văd reacția. Reacția ei a fost ceva de genul: “Da, știu, și?” … Simplu, comunicare directă, eu i-am zis ce văd, ea mi-a zis că e conștientă de coșurile ei și că nu prea-i pasă de ele… Simplu.

Eden, spre uimirea mea, a rămas directă și, cum am zice noi – oamenii maturi, “naivă”. Și sper să rămână așa fără să o dea în overthinking.

Deci apel la populație: ziceți ce aveți de zis fără să codificați mesajele. Codificarea poate fi distractivă, sunt perfect de acord, dar e o sabie cu două tăișuri.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

4 comentarii

 • Reply
  Claudiu C.
  29/03/2015 at 19:44

  Sunt un mare sustinator a spune ce gandesti, dar intr-un mod diplomatic pentru ca majoritatea oamenilor nu reactioneaza bine la critica aruncata direct in fata.

 • Reply
  Alex Petru
  30/03/2015 at 07:05

  Daca femeile ar aplica ce zici tu am fi foarte linistiti. Si barbatii mai scapa pe langa dar imi vine in minte acum situatia urmatoare:
  – Ce faci? Esti suparata?
  – Nu, n-am nimic.
  Si de fapt ea mai are un pic si se desparte de tine :)))

  Parerea mea este ca femeile sunt campioane la a nu vorbi direct si la a complica lucrurile. Slava Domnului ca au si alte calitati, caci altfel nu le-am mai curta atata :)

 • Reply
  Dragos
  30/03/2015 at 12:18

  Daca nu ne-am complica viata, iti dai seama ce simpla ar fi ea? Poate chiar monotona. Si-atunci de ce sa nu ne ascundem, de ce sa nu avem asteptari de la ceilalti sa inteleaga ceea ce noi transmitem printr-o privire, printr-un cuvant mestesugit? Mastesugit, nu gafa.

 • Reply
  Andra
  01/04/2015 at 19:41

  după Brad Blanton e bine ;) http://tedxcluj.com/speakeri/brad-blanton-2/

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează