Filme

Chuck Norris VS Comunism

Chuck Norris VS Comunism

Chuck Norris VS Comunism este un film documentar care descrie magia filmului “illegal” din perioada comunistă a anilor 1985-1989 și puterea imensă de a schimba ideologii, percepții și chiar viețile întregii națiuni române.

Impresia mea despre film nu a putut fi și nu poate fi descrisă în doar două cuvinte așa cum m-a rugat Ariel în vlog (Vezi aici vlogul în care m-am bâlbâit maxim pentru că m-a grăbit nenea Arielu’.).

Cert este că am retrăit acele vremuri, eu fiind născută în anul 1984 și încă având acasă filmul “Isus din Nazareth” tradus de Doamna Magică a Filmului, Irina Margareta Nistor, aceasta fiind “a doua cea mai cunoscută voce după cea a lui Ceaușescu” și totodată personajul principal pe care s-a axat tot filmul “Chuck Norris VS Comunism”.

Filmul “Isus din Nazareth” este doar unul dintre filmele ce i-a adus anumite neplăceri din partea Comisiei de Ideologie Irinei, deși Securitatea a acceptat în mod tacit cele peste 3000 de filme traduse până la Revoluție de aceasta, unele pentru Televiziune, dar majoritatea pentru cei care făceau seri de film “ilegal” acasă.

Îmi aduc aminte foarte vag când aveam 3-4-5 ani și mergeam cu mama și tata la prieteni și vizionam acolo filme pe “sub mână”, de multe ori VHS-uri copiate și recopiate atât de mult că imaginea nu mai era atât de clară.

Voi încerca să mențin suspansul și să nu dezvălui prea multe detalii din film și mă voi raporta doar la o întâmplare care îmi confirmă faptul că Securitatea închidea ochii uneori și nu raporta tot: Cu un an în urmă securistul mamei mele a întâlnit-o întâmplător, bătând-o pe umăr și dezvăluind-i faptul că nu s-a schimbat absolut deloc … Evident că mama nu știa cine era respectivul. Ulterior a aflat.

Printre altele i-a dezvăluit că știa de serile respective de film organizat, însă nu le strica “setea de nou, de speranță, de deschidere a minții și sufleteului spre Porțile Vestului”.

Așadar mergeți la filmul “Cuch Norris VS Comunism”, căci deja a luat câteva premii internaționale de renume:

CICAE Art Cinema Award Best Documentary @ Loft Film Fest

Honorable Mention for Documentary Feature @ Hamptons International Film Festival New

More awards are yet to come … priviți doar lista festivalurilor și țărilor în care vor merge.

Mergeți la film, chiar merită!

Text scris ca guest-post de Mădălina. :)

PS: Și eu, Ariel, consider că-i un documentar foarte-foarte fain. Acum înțeleg cum arăta Pirate Bay-ul de pe vremea lui Ceaușescu, înțeleg cum au văzut părinții mei primele filme din vest și înțeleg de ce România este atât de în urmă. Am tot respectul pentru munca Irinei Margareta Nistor și curajul ei de a traduce deși știa că poate fi luată pe sus de Securitate…


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

Comentează

Vezi alte comentarii:

Comentează