Blog in vlog si vicevercea

Creierul tău este un mincinos – Trei Idei (ep. 12)

Creierul tău este un mincinos - Trei Idei (ep. 12)

(dacă citești asta prin e-mail, înseamnă că nu vezi videoul. vei găsi videoul aici. sau poți citit mai jos tot ce zic în video, cuvânt cu cuvânt.)

Trei Idei e locul în care-ți prezint trei idei din cărțile pe care le citesc sub formă video, dar și în scris aici, pe blog. E un fel de altfel de recenzie. Deci, iată, trei idei din “You are not so smart” de David McRaney (pe care o găsești în engleză la prietenii de la Okian.ro)

Prima idee – Ți s-a întâmplat vreodată să te duci la cumpărături ca să iei două-trei chestii…

… și la final să te trezești cu un coș de cumpărături plin-ochi și cu o casieriță care te întreabă “Punguța?” …

Tu să-i zici că n-asculți manele și să continui să te întrebi când ai apucat să arunci atâtea produse în coșul de cumpărături…? Dacă ai pățit chestia asta, află că nu ești deloc special: cu toții trecem prin asta.

Subconștientul nostru este manipulat în fiecare clipă petrecută într-un supermarket de multitudinea de oferte și afișe și produse cu preț redus. Iar noi suntem cel mai ușor de manipulat atunci când suntem pe pilot automat. Ca atunci când conducem sau când rătăcim aiurea printr-un super-market.

Altfel zis, atunci când facem lucruri ce nu ne solicită creierul prea mult. Dacă crezi că ești special și subconștientul tău nu-i manipulat – te înșeli amarnic.

Pe viitor, du-te la cumpărături cu o listă de cumpărături bine gândită de acasă. Iar între raioane încearcă să mergi cu ochii închiși. Sau măcar ține-i în telefon, în facebook.

A doua idee – Ai observat cum uneori încerci să-ți explici fiecare întâmplare sau decizie pe care ai luat-o? Sau cum uneori încerci să-ți explici de ce se întâmpla anumite lucruri …

… și uneori chiar găsești explicații în care începi să crezi? În engleză asta se numește “confabulation” și reprezintă nevoia noastră de a ne explica lucrurile pe care nu le putem înțelege.

Creierul nostru caută explicații pentru tot ce se întâmplă în jurul nostru și atunci când nu găsește o explicație, inventează una care pare că are o oarecare logică.

Iar noi începem să credem explicația inventată a creierului nostru. De cele mai multe ori amintirile sunt mici confabulații. De aia când povestești prietenilor o întâmplare amuzantă din trecut, sunt șanse imense ca un alt prieten să te întrerupă și să spună că vrea el să povestească, că tu nu povestești bine. Deci ăsta-i adevărul: creierul tău este un mincinos.

A treia idee – Stii momentul acela când ajungi târziu la oră și, totuși, intri în clasă… și ai impresia că TOATĂ lumea din încăpere se uită la tine și te judecă?

Sau când mergi la cinematograf și ajungi cu întârziere și simți că te înjură toți? Toți oamenii au senzația asta. Sau aproape toți. Nesimțiții nu prea simt ceea ce se numește “spotlight effect”, însă.

Într-un experiment din 1996 un profesor și-a îmbrăcat un elev într-un tricou cu un mare smiley-face galben și l-a rugat să intre în clasă, în timp ce alți elevi erau deja în clasă.

Elevul cobai cu tricou penibil cu smiley-face a intrat și a întrerupt ora de curs. Apoi a fost întrebat câți dintre ceilalți elevi crede el că i-au observat tricoul. Și a estimat că cel puțin 50% din clasă.

Dar întrebați dacă au văzut tricoul penibil, doar 25% din clasă a răspuns afirmativ. Experimentul a fost reluat apoi cu alți elevi și alte tricouri, la alegerea elevilor-cobai. Elevii au ales tricourile lor preferate: unul cu Jerry Seinfeld, altul cu Bob Marley și altul cu Martin Luther King Jr.

Și, în medie, sub 10% din restul elevilor au observat tricourile cobailor, deși au întrerupt ora de curs și au atras asupra lor atenția.

Deci, pe viitor, poți să ajungi târziu la cinematograf sau la ora de curs… adevărul este că nu vei atrage ATÂT de tare atenția. E doar în capul tău.

Concluziile sunt simple: când mergi la cumpărături, ia cu tine o listă.

Creierul o să inventeze explicații pentru orice… nu le crede. Dar stai calm, n-ai cum să nu le crezi … E creierul tau!

Și de acum înainte ai face bine să nu mai ajungi târziu la ora de curs sau la cinematograf. Se numește bun simț.


Mulțumesc prietenilor de la Okian pentru cărți și susținere.

Mulțumesc Mega Image pentru majoritatea lucrurilor din frigider și pentru casierițele drăguțe care îmi oferă zilnic “punguță”

Mulțumesc Hyperliteratura pentru share.

Muțumesc SONY pentru camera de filmat.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

5 comentarii

 • Reply
  Ioana Radu
  16/10/2015 at 17:23

  Am exact acelasi tip de pusculita si tin in ea numai monede de 50 de bani, sperand ca intr-o zi sa o golesc si totodata temandu-ma ca n-o sa fie acolo bani decat pentru factura la net. Pe o luna :))
  Misto video, btw.

  • Reply
   Luciana
   18/10/2015 at 21:02

   Ti-a iesit numai bine, chiar dacă ai filmat singur. Stai linistit.

   • Reply
    Luciana
    18/10/2015 at 21:04

    Ioana, eu am avut o pusculita din aia tip conserva, la servici. Am strans cu colegele vreo 3-4 luni. Vreo 87 de lei incap in alea. Deci cred ca o sa strangi si tu ceva banet…

 • Reply
  Cum se filmează un episod din Trei Idei? - Ariel Constantinof Blog
  27/10/2015 at 12:38

  […] Ieri, luni, dacă m-ar fi sunat cineva, aș fi zis că-s “La studio.”, căci o dată la ceva timp sufrageria mea se transformă într-un studio în care filmez Trei Idei. […]

 • Reply
  Creierul nostru este prăpăstios - Ariel Constantinof Blog
  04/10/2017 at 10:23

  […] prin 2015 citeam o carte din care învățam următoarea lecție: creierul tău este un mincinos. Și asta-i bine, dar e și […]

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează