Blog in vlog si vicevercea

De ce sunt evreii bogați? – Trei Idei (ep. 7)

De ce sunt evreii bogați? - Trei Idei (ep. 7)

(dacă citești asta prin e-mail, înseamnă că nu vezi videoul. vei găsi videoul aici. sau poți citit mai jos tot ce zic în video, cuvânt cu cuvânt.)

Trei Idei e locul în care-ți prezint trei idei din cărțile pe care le citesc sub formă video, dar și în scris aici, pe blog. E un fel de altfel de recenzie. Deci, iată, trei idei din “Outliers” de Malcolm Gladwell. (o găsești aici în engleză)

Prima idee – Zece mii de ore. Adică 416 spre 417 zile. Zece mii de ore. Adică 600 de mii de minute.

De zece mii de ore se pare că are nevoie un om ca să devină expert în a face ceva. Dar dacă te naști talentat, mai ai nevoie de zece mii de ore?

Talentul reprezintă un avantaj major – el te poate motiva la începutul carierei, de exemplu. Dar degeaba ai talent dacă nu exersezi zece mii de ore.

S-a făcut un studiu pe compozitori, jucători de baschet, scriitori, pianiști, oameni care joacă șah și chiar și criminali. Și de fiecare dată se ajunge la concluzia că cei mai buni dintre ei au făcut ceea ce fac ei cel mai bine vreme de cel puțin zece mii de ore.

Deci – tu ce-ai făcut zece mii de ore? Gândește-te că ceea ce vei repeta zece mii de ore va fi abilitatea ta forte. Deci ai face bine ca dormitul să nu fie singura ta abilitate forte…

Deci – ce ai de gând să repeți vreme de cel puțin zece mii de ore? Spune-mi într-un comentariu. Sunt curios. :)

A doua idee – Evreii … se spune că-s deștepți, bogați și au nasul mare. În 1982 un sociolog a vrut să înțeleagă cum au ajuns evreii din America bogați. “De ce sunt evreii bogați?

Așa că a căutat familii de evrei ce au imigrat în State Unite la finele secolului 19… și le-a desenat arborele genealogic.

Ajunși în America, evreii nu erau bogați, ci aveau slujbe nebănoase: majoritatea lucrau cu textile, haine, piei de animale … Dar în toate familile de evrei s-a observat o evoluție bruscă.

A doua generație din familie, adică copiii celor ce veniseră în America, erau direct implicați în afacerile părinților, în aceleași domenii. Iar a treia generație din familie era mereu formată din doctori și avocați.

Chiar și o familie de români evrei a urmat acest model: Ajunști în Statele Unite și-au făcut o alimentară…

Prima generație din familie, și anume 5 copii, a fost direct implicată în afacerea ce devenise între timp super-market. Iar următorii 11 nepoți din familie au devenit psihologi, avocati și medici.

Deci, iată, secretul evreilor … se ajută. Apropos: știi de ce au evreii nasul mare? Pentru că aerul e gratuit.

A treia idee – Se spune că asiaticii sunt foarte buni la matematică. Oare pentru că sunt, de la Dumnezeu, mai deștepți? Sau au niște avantaje?

Ei bine, se pare că au câteva avantaje… Un avantaj este modul în care-s denumite numerele.

Spre exemplu, în Japoneză, “patru” se zice “și” iar “cinci” se zice “go”. Durează mult mai mult timp să pronunți numerele în română sau engleză…

De aceea asiaticii, la numai patru ani, pot număra de obicei până la 40. În timp ce americanii pot număra doar până la 15.

Totodată asiaticii nu spun “unsprezece”, ci spun “zece unu”. De aceea, încă de la vârste foarte fragede, un asiatic știe să facă adunări mai complexe.

Apropos: cum se numește un chinez super-bogat? Ka-ching!


Nu uita să te abonezi la canalul meu de YouTube! În fiecare duminică noapte apare un nou episod din Trei Idei.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

5 comentarii

 • Reply
  Dragos
  23/04/2015 at 07:33

  Super fain astazi. Sau ieri de fapt. Sustin cu tarie ideea celor 10.000 de ore. Ca sa pot declara acum ca sunt foarte bun in ceea ce fac, trebuie sa recunosc ca am muncit pe rupte. Deci da, e adevarat.

 • Reply
  Farcas Gelu Danut
  24/04/2015 at 08:07

  Scuze pentru offtopic: http://www.simonatache.ro/2015/04/22/dosarul-cu-sina-cel-mai-de-pret-lucru-al-romaniei/
  Una dintre victime sunt si eu.

 • Reply
  Felix
  24/04/2015 at 18:02

  Salutare,

  Foarte tare clipul, unii ar zice ca e prea tare chestia cu 3 idei :)

  Keep up the good work!

  O parere despre noaptea cartilor deschise?

 • Reply
  vecinu' de la nooă
  25/04/2015 at 21:27

  Se pare că te apropii de numărul de ore de vlogging. Super tare! Big UP!

 • Reply
  Când să achiți nota de plată (și când nu) - Ariel Constantinof Blog
  07/09/2015 at 21:33

  […] poate îs doar un evreu chitros, cum zic […]

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează