Fotografie

Două mâini ce produc cât o fabrică

Două mâini ce produc cât o fabrică

Zilele trecute am fost în Horezu, un orășel micuț din județul Vâlcea. Am aflat că are o populație de șase mii de oameni și că-i faimos pentru sporul cu care este lucrat lutul în tot felul de obiecte.

Am avut nu numai oportunitatea de a vedea cum se face o vază sau o farfurie, ba chiar mi s-a pus o bucată de lut în față și mi s-a zis să îmi încerc norocul.

Doamna dădea din picior ca să-mi învârtească lutul în față, iar eu trebuia să “centrez” (nu ca la fotbal) lutul, ținându-l strâns în palme.

Două mâini ce produc cât o fabrică

Am strâns tare din palme degeaba. Fără tehnică, degeaba ai forță … Am făcut un fel de farfurie din care ar putea mânca doar un pui de pisică.

Doamna Olaru Doina are 65 de ani și a învățat să “olărească” de la părinți, de când era copil.

Am întrebat-o cum a învățat, dacă au stat părinții cu ea și i-au explicat. Dar procesul de învățare fusese unul informal – ea pur și simplu stătea mereu lângă ei când ei prelucrau lutul, apoi îl ardeau și apoi îl pictau.

Două mâini ce produc cât o fabrică

Pe vremea când era la școală îi ajuta. Ulterior s-a angajat și n-a mai olărit ani buni, până când n-a ieșit la pensie.

S-a reapucat de olărit “recent”, că n-avea ce să facă acasă “degeaba” toată ziua. Și că nu strică un ban în plus. În anii în care n-a olărit a lucrat “în comerț”.

În poza de mai sus a făcut un soi de vază. A durat 15-20 de secunde să-l facă. Poate chiar mai puțin.

Două mâini ce produc cât o fabrică

Am întrebat-o atunci câte produse poate să facă pe lună. A răspuns că între de la 8 dimineața până la ora 13 reușește să facă 350 de produse.

În fine, apoi cele 350 de produse trebuie băgate în cuptor, arse, pictate, arse din nou … Procesul este de durată. Dar lucrează singură. Și deși lucrează singură, o poți compara cu o fabrică în miniatură.

Două mâini ce produc cât o fabrică

Două mâini ce produc cât o fabrică

Două mâini ce produc cât o fabrică

Ea este “doamna fabrică”. Și îmi permit să-i zic așa plin de admirație. Mi-a dat o lecție scurtă despre pasiune și răbdare. O veți găsi în satul Olari, foarte aproape de Horezu, la casa numărul 130 și ceva. E de ajuns să întrebați de ea prin sat, și veți afla numărul exact al casei.

Sunt sigur că vă va arăta ce face, cum face și o să vă povestească și cum era să dea foc la casă în timp ce ardea câteva sute de produse de lut.

Oamenii ca doamna Olaru, din satul Olari (chiar mai credeți în coincidențe?), ar trebui să ne învețe despre lucrurile simple și frumoase din viață.

Două mâini ce produc cât o fabrică

#LaHorezu este un eveniment organizat de RomaniaMagica în parteneriat cu Primăria Horezu, Cabana La Cristian și AutoBoca | Rent-A-Car cu sprijinul Râureni, cu drag din natură, Boromir – împarte bucurii, AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, Lipton Ice Tea și PrintCenter. Mulțumiri speciale Magic Handmade.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

3 comentarii

 • Reply
  Mina
  10/06/2014 at 17:26

  Seamănă a exercițiu de dicție situația asta :)) „Doamna Olaru din Olari olărește.”

 • Reply
  Înapoi la natură, înapoi la tradiții, înapoi #LaHorezu
  11/06/2014 at 00:46

  […] Două mâini ce produc cât o fabrică […]

 • Reply
  Cocoşul de Hurez, 2014 | Denisa Bârgău ✿
  14/06/2014 at 04:24

  […] Două mâini ce produc cât o fabrică […]

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează