Bălării

După ce pleci trebuie să ştii când e cel mai bine să te întorci…

După ce pleci trebuie să ştii când e cel mai bine să te întorci...Am mai zis-o şi o să o zic până vă iese pe ochi şi până vă fac să mă urâţi, urâţilor! Nu îmi plac oamenii care FUG de România. Nu suport oamenii care promovează faptul că în afara României e mai frumos şi de aceea ar trebui cu toţii să o luăm la goană dacă suntem deştepţi. Îmi super-displac oamenii deştepţi care au ajuns prin străinătăţuri mari şefi sau semi-vedete şi nu se întorc aici, în Românica noastră să o facă mare şi frumoasă!

Cred că se numeşte, uneori, “patriotism“. Fie vorba între noi, în cazul ‘cesta numai la patriotism nu mă refer. M-am născut, precum se ştie, la jidani, în Israel, şi nu mi-ar fi greu să revin acolo, printre ei, s-o duc bine, la facultate, la căldurică. Nu, nu, nu pică cu bombe, staţi calmi. Fie, iar, desigur, vorba tot între noi, acolo chiar parcă-i mai frumos ca aici, fizic vorbind. Deşi e deşert, e mai mult spaţiu verde… Sunt de 10 ori mai multe malluri, oamenii-s mai civilizaţi şi nu există moguli. Ce să ceri mai mult? Nici măcar câini vagabonţi nu sunt!

DAR acolo viaţa mea s-ar rezuma la, cel mai probabil, familie. Şi, mă scuzaţi, dar la 20 de ani nu am de gând să mă gândesc la familie. De fapt nici la 30 de ani nu vreau să mă gândesc la familie. Nici la 35. Sunt destui în jur care procreează, ce să mai contribui şi eu?

ŞI TOCMAI DE ACEEA într-o ţară ca România, care cu toţii spunem că-i de căcat, care cu toţii spunem că-i coruptă, am un scop mai mare şi mai frumos. Aici pot să trăiesc cu falsa impresie că încerc să fac lumea mai frumoasă. Dar nu-i o impresie falsă, căci ştiu că fac viaţa multor români mai frumoasă de ceva timp. Mai ales viaţa mea mi-o fac frumoasă aproape zilnic – şi mi-s român, nu? Scuzaţi-mi aroganţa, dar, aşa e!

De aceea îmi permit să spun că după ce pleci în Statele Unite ale Americii sau în cine ştie ce altă ţară super-cool – în care “străinii” se uită la tine şui când le zici că vii din “Bucureşti” şi sunt aproape siguri că asta-i undeva în Ungaria – ar trebui să revii, chiar şi 5 ani mai târziu, să scoţi România din căcat.

Cu toţii ştim că INDIFERENŢA doare. Şi-s uimit de numărul mare de oameni care pleacă la studii cu gândul de a rămâne acolo, căci, nu-i aşa, e frumos acolo…

După ce pleci trebuie să ştii când e cel mai bine să te întorci… Şi anume fix după terminarea studiilor, căci timpul e limitat.

Există şi excepţii, desigur, dar sunt puţine. Câţi din voi aveţi o pasiune mare ca acest om? Din cititorii acestui articol cred că niciunul. Nu pentru că sunteţi proşti, ci pentru că aceşti oameni sunt deja plecaţi fie în ţări străine, fie în lumea lor, şi nu au timp să citească astfel de articole – visul lor e mult mai relevant.

A pleca în Anglia nu-i un vis! E clar?

Acum vă invit să-l ascultaţi şi apoi să-l apreciaţi în linişte pe acest domn minunat:

Sursă: Ceilalţi evrei din blogosferă


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

24 comentarii

 • Reply
  Pitic
  29/03/2011 at 20:30

  „A pleca în Anglia nu-i un vis! E clar?” – e deja aproape o modă, de fapt :). Mă rog, până la anul, când nu va mai avea oricine bani să plece.

  P.S.Tocmai m-ai determinat să scriu un post pe care voiam să îl scriu de mult.

 • Reply
  Arhi
  30/03/2011 at 01:29

  de fapt, articolul tau e ilogic. pentru ca tu faci de fapt ce fac cei ce ii critici. deoarece practic, tu ai plecat din Israel si ridici in slavi tara adoptiva, durandu-te in biga de kibutzul natal si de hezbolah:)

  • Reply
   Ariel
   30/03/2011 at 09:54

   Bre Arhi, ţară adoptivă era aia. Şi în plus, Israelul e mult mai dezvoltat decât România… Deci tot aici e oportunitatea cea mare, nu acolo. Acolo totul e deja mare şi frumos pe când aici sunt lucruri mişto de crescut. :)

 • Reply
  Tudor
  30/03/2011 at 07:00

  “Dupa ce pleci trebuie sa stii…si anume fix dupa terminarea studiilor..”
  Mai Ariel, nu te supara, dar mi se pare ca scoti anumite teorii…nu stiu de unde. Fiecare stie pentru el cand e cel mai bine sa se intoarca, si asta presupunand ca alege sa se intoarca, nu trebuie sa ne zici tu noua cand e “ideal” sa ne intoarcem in tara..poate unii dintre noi vor sa schimbe ceva, indiferent daca au plecat numai pentru studii sau pentru mai mult timp, dar nici nu e nevoie sa stam in tara ca sa vedem ce se intampla in Romania si asta sa ne puna pe ganduri. Numeste-l anti/patriotism daca vrei, de fapt, numeste-l cum vrei tu, eu vad doar o realitate trista. Nu zic ca n-avem ce-i face, nu zic nici cand ar trebui sa facem, dar fiecare om simte in sinea lui (daca are un dram de simtamant) ce si cand trebuie sa faca.

  • Reply
   Ariel
   30/03/2011 at 22:36

   Total de acord, dar părerea mea e că cel mai bine pentru draga Românica este ca studenţii să revină aci când termină studiile să facă din Românica ceva plăcut. Asta dacă, desigur, se simt capabili. Mulţi nu se simt şi rămân acolo sau se întorc degeaba.

   Nu-i o teorie, este doar un vis pe care-l am, o speranţă, o dorinţă – aş vrea ca cei ce pleacă să revină imediat după studii… Doar aş vrea.

 • Reply
  Arhi
  30/03/2011 at 10:09

  meh, daca te-ai nascut acolo…? just sayin`, ca nu stiu exact situatia ta.

  • Reply
   Ariel
   30/03/2011 at 10:12

   În loc să-i mulţumeşti Domnului că am revenit aici să fac lumea mai frumoasă şi să prind un loc decent în blogosferă tu încerci să îmi dovedeşti că de fapt trebuia să rămân acolo? :)

   Bineeee…

 • Reply
  sunbeam
  30/03/2011 at 22:29

  “Why didn`t Romania see you?”
  “They did, but it wasn`t very interesting.”
  Incredibil…

  Si apropo, Ariel, cred ca esti mai cetatean decat multi alti “cetateni” romani ignoranti din tara asta.

  Good citizen :)

  • Reply
   Ariel
   30/03/2011 at 22:34

   Thanks. :) I needed this.

 • Reply
  Gabriela
  31/03/2011 at 01:17

  Deci nu ma placi :)) Najpa, ce sa zic… Dar daca promit sa ma intorc din cand in cand? (Cu scopul de a schimba ceva in Romanica) O sa fiu iertata?

  In alta ordine de idee, nu e frumos sa ataci oamenii care iti citesc blogul – cum faci in ultimul paragraf, cand zici ca niciunul din cei care au citit acest articol nu sunt foarte pasionati sau…oricum, i took offense to that!

  • Reply
   Ariel
   31/03/2011 at 09:15

   Îţi dai seama că intenţia nu era să atac cititorii dar nici măcar eu nu-s ATÂT de pasionat precum omul din acel video. Oamenii cu adevărat pasionaţi sunt în lumea lor de ceva timp … şi nu au timp de păreri idioate scrise de Ariel. La asta m-am referit.

   Că suntem pasionaţi cu toţii… ştiu, dar nu atât de pasionaţi ca oamenii de succes din lumea asta. Căci dacă eram, eram deja undeva departe. :) Cred.

   Şi da, eşti iertata dacă faci ceva pentru Românica şi de pe Lună. :)

 • Reply
  Bog
  31/03/2011 at 12:44

  Eu sunt in vacanta, acasa si simt ca nu am loc de patriotii astia locali. Nu am loc de atata suportabilitate. Nu am loc de atata inconstienta. Nu am loc de sentimentul de buric al pamantului. Nu am loc.
  Daca o sa ma intorc? Probabil ca da. Viata e mult mai usoara in Romania. O sa-mi fac loc, chiar daca nu am absolut nici o obligatie fata de Romania. Romania are obligatii fata de mine!
  Nu mai apela la sentimente. Ori suntem rationali ori nu mai suntem!

 • Reply
  Corina
  31/03/2011 at 17:05

  indiferent de corectitudinea sau fragilitatea argumentelor, eu cred ca avem mare nevoie de oameni ca Ariel care sa sustina ideea de a ramane/intoarce in Romania, ca de cei care se plang de tara asta suntem supra-saturati

  • Reply
   Ariel
   31/03/2011 at 17:09

   Mulţam de “susţinere”, Corina, dar … cum eu am păreri ştiu că oricine poate avea păreri. So the game is fair. :)

 • Reply
  Gabriela
  01/04/2011 at 08:40

  Off, pana nu uit si ca sa nu fie gresit inteleasa:
  Mi se pare absolut genial si admirabil ceea ce faci in Romania, Ariel. Este mare nevoie de oameni ca tine acolo si sper sa reusesti sa schimbi cat de mult poti – sunt sigura ca poti :)

 • Reply
  Xz
  01/04/2011 at 17:46

  Nimeni nu vrea sa se intoarca fix dupa terminarea studiilor pentru ca nimeni nu si-a pierdut noptile invatand ca sa vina in Romania pentru a cara butelii pe 800 de lei / luna.
  In momentul cand pleci sa studiezi investesti niste bani pe care daca vii in Romania nu-i mai vezi inapoi. Plus ca de cele mai multe ori noi astia egoisti si nepatrioti facem imrumuturi pentru a ne plati taxele si daca venim in Romania murim de foame la propriu.

 • Reply
  Xz
  01/04/2011 at 17:51

  Acuma am vazut.
  Free Palestine!
  Palestinienii aia deloc patrioti nu?
  Multumeste domnului pentru asta!

  • Reply
   Ariel
   01/04/2011 at 18:07

   Hai, întră în rasism! :))

   • Reply
    Xz
    01/04/2011 at 18:20

    Daca asta e rasism sunt sigur ca tu ai votat cu Basescu.
    “Educa-te singur frate” ….deschide un dictionar. Multumeste-i domnului ca exista dictionare.
    Macar nu esti zionist ca vad ca tot o arzi cu domnu`. Da cu doamna de ce nu? Esti gay?
    Glumesc …iti dai seama!
    Bafta!

    • Reply
     Ariel
     02/04/2011 at 13:10

     Bre, stând sub anonimat eşti un degeabist. Când o să zici ce zici sub numele tău şi cu puţin mai multă logică în fraze o să ne putem înţelege. :)

 • Reply
  The Fourth One
  21/04/2011 at 12:15

  Cum zicea domnul A. mai devreme…”BRE”…iertat sa-mi fie limbajul, dar te las pe tne sa faci o treaba mare in tzara aia de…”CA CUM” ai numit-o matale. Da-o in kuka mea de romanika de doi bani ca tot mai bine e dincolo. Dar la 20 de ani…

 • Reply
  Raisa
  22/04/2011 at 01:58

  Ceea ce mi se pare cel mai ciudat este ca, luand ca exemplu educatia, jumatate din profesorii de la facultatea mea si-au finalizat studiile in strainatate (majoritatea in perioada comunista). Cu toate acestea multi sunt….sub orice critica, ca si intregul sistem. Probabil ca au vrut sa schimbe ceva cand s-au intors, ca nu au venit degeaba inapoi, dar undeva procesul acesta nu a mai mers. De altfel…cati dintre cei care se intorc si sunt indeajuns de motivati chiar au reusit sa faca o diferenta, sa faca unele lucruri bune pentru tara lor? Si cati dintre cei care raman le fac? Eu am incetat sa mai judec, sa mai arat cu degetul si sa “stiu” cine e de vina pentru cum merge totul aici. Exista unele subiecte de discutii in care nimeni nu are dreptate.

 • Reply
  The Fourth One
  22/04/2011 at 06:20

  Mdea

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează