Bălării

E atât de greu să scoţi încărcătorul din priză?!

aaExistă lucruri mici pe care le putem face pentru a “salva Planeta”. Bine, nu o să o salvăm aşa, ştiu! O vom salva cu oameni ca Liana, cu asociaţii precum Mai Mult Verde, cu iniţiative precum iMatter şi tot aşa.

Dar scoaterea încărcătorului din priză după ce telefonlul s-a încărcat, opritul apei când te speli pe dinţi, aruncatul gunoiului într-un tomberon de colectare selectivă sunt lucruri mici pe care le putem face, care chiar nu-s greu de făcut, care ne ajută într-un mod direct pe noi, pe cei din jurul nostru şi pe oamenii din viitor (ca să nu zic “pe copilaşii nostri!”).

Ce-i, bre, cu atâta lene? Eu nu înţeleg! EU am ajuns să mă simt aiurea când am un încărcător (fie de laptop, fie de mobil, fie de cameră de filmat) în priză care nu încarcă nimic. Ştiu că irosesc aiurea.

E primul şi cel mai mic pas al responsabilizării… Common, you can do it!


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

17 comentarii

 • Reply
  Dan
  08/05/2011 at 14:34

  Singurul rezultat va fi ca vei repara/inlocui mai des prizele, adica vei polua prin fabricarea altora.

  Tot bagand/scotand din priza vei largi lamele din interior (pentru ca sunt proaste si turcesti, nu din alea romanesti cu arculete) si va aparea contact imperfect intre piciorusele stecherului si lamelele prizei. Ca sa nu mai zic ca exista riscul sa ia foc stecherul sau priza (contact imperfect = supraincalzire).
  Vezi numai cate incendii s-au produs din cauza supraincalzirii stecherului.

  Ai observat ca odata ce scoti telefonul de la incarcat, incarcatorul, chiar daca ramane in priza, se raceste? Asta pentru ca NU MAI CONSUMA, deci poate sa ramana bine-mersi in priza.

  • Reply
   Ariel
   08/05/2011 at 18:27

   Păi şi eu pe cine să cred acu? Pe tine sau pe cei ce mă somează să scot totul din priză? :)

 • Reply
  Alex B
  08/05/2011 at 14:35

  Incarcatorul nu iti mai consuma curent dupa ce ai scos telefonul (telefonul=consumator), poti sa il lasi mult si bine in priza.

 • Reply
  Răzvan
  08/05/2011 at 15:38

  Putem, unii o facem, dar mulți sunt prea comozi. Cum să se deplaseze ei până la priză?

 • Reply
  nelu
  08/05/2011 at 16:30

  asa si stiam si eu… de obicei arunc gunoul selectiv, deci se poate

 • Reply
  Lenore
  08/05/2011 at 18:39

  Daca eu colectez deseurile selectiv si le duc la tomberoanele special amenajate, totul e bine. Pana vine masina gunoierilor si le strange la gramada. De aici cine isi asuma raspunderea? NIMEEENI. :(
  De 6 ani, povestea nu se schimba, eu imi fac datoria de cetatean constiincios dar autoritatile nu. Cine ce mai zice in cazul acesta ?

  • Reply
   Ariel
   09/05/2011 at 08:25

   Din investigaţiile făcute de ONG-uri în Bucureşti a reieşit că singurele deşeuri reciclate sunt cele luate din tomberoanele de colectare selectivă » chiar dacă sunt luate la grămadă, chiar dacă nu (căci cică au două tipuri de maşini pentru aceste tomberoane speciale), ele sunt resortate la centrul de reciclare.

   Interesant sau nu, România reciclează acum 1% din deşeuri – şi asta în mare parte datorită acelor tomberoane colectate la grămadă.

   Povestea cu aceste tomberoane nu-i chiar atât de gravă. Uite un video interesant aici.

   • Reply
    Lenore
    09/05/2011 at 15:39

    Multumesc pt link, interesant video-ul ! Am inteles mai bine procesul e reciclare…inca mai sper la o schimbare :)

 • Reply
  Nuconteaza
  08/05/2011 at 21:55

  Asta cu scosul incarcatorului din priza este cea mai mare tampenie pe care am auzit`o pana acum :| . Documenteaza-te inainte sa faci pe salvatorul planetei.

  • Reply
   Ariel
   09/05/2011 at 08:27

   Ajută-mă să mă documentez înainte să faci pe atotştiutorul. :)

 • Reply
  Elena
  08/05/2011 at 22:39

  Eu stiu ca incarcatorul de telefon consuma curent chiar si atunci cand telefonul este scos. Pe fostul meu telefon Sony chiar imi afisa de fiecare data pe ecran ca trebuie sa scot incarcatorul din priza, sa nu cumva sa-l uit acolo.

  • Reply
   Ariel
   08/05/2011 at 22:49

   EcoSony, bravo. :)

  • Reply
   Alex B
   09/05/2011 at 22:54

   Pe ce sa iti mai consume curent incarcatorul daca ai scos telefonul? Are o mini gaura neagra care absoarbe energie din el? Nu cred. Ar consuma energie doar daca are un led mic pe incarcator, asta daca are, daca nu, nu consuma nimic.

 • Reply
  Vlad
  09/05/2011 at 10:32

  Apropo de reciclarea selectiva: http://www.youtube.com/watch?v=zzLebC0mjCQ

 • Reply
  Ramona
  10/05/2011 at 23:28

  Prin a7a la tehnologie mi-a zis diriga ca un incarcator lasat in priza fara sa incarce nimic,consuma cam 40% din energia consumata de exemplu pt a incarca telefonu.cam complicat,cred ca te prinzi tu:)) dar ideea e ca de atunci cand vad un incarcator in priza fara nimic de incarcat il scot imediat:)) am si eu fixurile mele:D

  De inchis apa cand ma spal pe dinti-normal ca dupaia se face prea rece:D
  Incerc sa fiu un cetatean bun,cat pot

  • Reply
   Mihai
   13/05/2011 at 15:21

   Ariel, e greu sa faci chiar si cel mai mic lucru atunci cand persoana este de o lene genetica extrema sau pur si simplu de o nesimtire crasa.

 • Reply
  Ana
  07/06/2011 at 22:59

  Faza suuuperba …Noi , la scoala[clasa mea] selectam gunoiul bla bla bla…si astia in curtea scolii la fel ,puneau hartia la hartie , plasticul la plastic…
  Dar zilele trecute am observat ca atunci cand vine masina de gunoi pune toate tomberoanele la un loc:d …Si astfel se duce la naiba toata reciclarea noastra…adica noi punem toate la locul lor si astia isi bat joc de tot ce facem…

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează