Blog in vlog si vicevercea

Este ok să nu fii productiv zilnic

Este ok să nu fii productiv zilnic

Ieri am avut o zi super-lungă și super-productivă. Am avut multe întâlniri, am lucrat mult și eficient, m-am plimbat cu bicicleta prin oraș … O zi la finalul căreia, deși eram frânt, eram totodată plin de o energie pozitivă, mândru de mine că am avut o zi în care am făcut multă treabă cu multă plăcere.

Ziua de ieri mi-a amintit de discuția pe care am avut-o acum vreo două luni în Barcelona cu un coach foarte fain.

Eu i-am zis că “problema” pe care o am eu este că am zile în care simt că nu vreau să fac nimic și … nu fac mare lucru. Zile în care nu-s productiv și îmi displace treaba asta la mine.

Eram sigur că n-o să îmi rezolve el problema … pentru că împărtășisem problema asta de multe ori cu alți oameni pricepuți și niciunul nu mi-a oferit o “soluție” pe care s-o consider faină.

I-a luat doar 2 minute să mă facă să înțeleg că este ok să nu fii productiv zilnic.

Cum a făcut asta? M-a întrebat care-s cele mai mari trei realizări pe care cred eu că le am. I le-am spus. M-a întrebat atunci cum am făcut să am, pe rând, fiecare dintre aceste realizări. Și i-am spus, pe cât de succint am putut, ce și cum am făcut – fără să înțeleg legătura întrebărilor sale cu problema mea.

Atunci el mi-a spus că observă la mine și la modul în care eu fac lucrurile, în general, un tipar.

“Ce tipar?”, l-am întrebat atunci super-curios.

“Atunci când vrei să faci ceva te entuziasmezi foarte mult și faci acel ceva foarte repede. Nu toată lumea lucrează așa. Dar se pare că ăsta-i modul tău de lucru.”, mi-a zis.

Și am confirmat. Așa sunt eu. Când vreau să fac ceva… mă arunc și-l fac. Pac-pac. Nu durează mult. Așa a fost și cu Tribul.

M-a întrebat apoi cât timp fără realizări există între realizările mele. Am discutat puțin și chiar și aici exista un tipar. În medie, existau câteva luni bune între realizările mele.

Concluzia? Ca să pot să fac ceea ce fac, să am realizări, să am zile productive, trebuie să accept faptul că am zile neproductive, sau zile în care nu fac treabă, ci doar mă relaxez, stau cu mine etc.

Discuția cu acest coach a durat, în total, vreo 20 de minute. A fost mult mai complexă decât ce-am rezumat eu aici. Și a fost absolut genială. Am plecat de acolo “schimbat” și acceptând că … eu lucrez “în valuri”. Am zile în care sunt SUUUUUPER productiv și zile în care nu sunt. Și n-ar trebui să fiu supărat pe mine că am zile mai slabe. Nu aș avea zile bune fără acele zile mai puțin bune.

Ieri am avut o zi foarte productivă. Iar de când fac treaba asta cu daily vloggingul am impresia că ridic foarte mult ștacheta. Sunt entuziasmat și productiv tot mai des. Ceea ce mi se pare foarte fain.

Iată vlogul de ieri:


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

2 comentarii

 • Reply
  Evelina
  06/12/2015 at 01:57

  Cred ca acele zile productive compenseaza, de fapt, zilele in care nu suntem asa. Pentru ca ne-ar fi greu sa avem zilnic multe lucruri de facut, oricat de mult am crede noi ca daca vrem neaparat sa lucram la ceva, gasim. Am avut o perioada in care imi placea ca mereu eram ocupata si asta se intampla in zile consecutive. Dupa o astfel de saptamana incarcata, mi-am dat seama ca nu e bine sa ai un asemenea program. Crede-ma, e mai bine sa ai doar anumite zile de genul.

 • Reply
  Cristian Greger
  15/12/2015 at 12:00

  E extrem de valabil gandul asta pentru fiecare dintre noi. Si eu simt ca am zile in care efectiv nu sunt nici la 50% din capacitate… nu am idei, ma balbai in studio… nu-mi iese nimic. Diferenta e ca indiferent cat de proasta e ziua :) stirile nu stau dupa toanele mele! Asa ca sunt nevoit sa-mi ridic nivelul atat cat sa-mi duc taskurile la bun sfarsit. iar in zilele pline de energie simt nevoia sa fac… tot ce probabil nu voi avea chef sa fac in zilele urmatoare :)

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează