Biciclete

Încă un şofer violent de la RATB

Încă un şofer violent de la RATBRaluca, o biciclistă din Bucureşti, a avut un incident cu un şofer RATB, aşa că le-a trimis plângerea de mai jos.

Vă recomand să depuneţi cât mai multe plângeri în ceea ce priveşte RATB-ul ca să nu mai fie nevoie să paralizeze unul dintre noi în urma unui accident idiot.


Bună seara,

Astăzi, în jurul orei 13:40, plecam pe bicicletă de la intersecţia dintre Bd. Regina Elisabeta şi Bd. Schitu Măgureanu, pe Regina Elisabeta, în direcţia Pieţei Mihail Kogălniceanu, la culoarea verde, pe banda 1, la aproximativ 20 cm de bordură (ştiu pentru că mă oprisem cu piciorul drept pe bordură, la culoarea roşie), în faţa unui autobuz cu numărul 138, numărul de înmatriculare B-55-EPI.

Presupun că mergeam prea încet în timp ce depăşeam intersecţia, pentru că şoferul m-a claxonat, fiind la doar unul sau doi metri în spatele meu. Deşi este claxonarea la mai puţin de 25 m distanţă de biciclişti este împotriva legii, am încercat să pedalez mai repede. În momentul următor, dânsul a condus autobuzul foarte aproape de mine, apropiindu-se tot mai mult de bordură, ceea ce m-a determinat pe mine să mă apropii tot mai mult de bordură, odată cu autobuzul. Am considerat că eram în pericol şi am oprit lângă bordură, aşteptând să treacă.

Fiind provocată, odată ajunsă în dreptul staţiei în care era oprit autobuzul (Mihail Kogălniceanu), am făcut un semn obscen către şofer. Ca urmare a acestui semn, şoferul a repetat mişcarea care m-a împins pe mine în bordură, imediat după intersecţia Bd. Mihail Kogălniceanu cu Str. Vasile Pârvan. De data aceasta, a oprit în dreptul meu, fără să fie staţie acolo, a deschis uşa şi a coborât cu intenţia de a mă lovi. A coborât palma doar după ce i-am spus că şi mama lucrează la RATB.

Mi-a arătat pista de pe trotuar şi mi-a spus să merg pe acolo, ceea ce mi-a dat de înţeles că dânsul nu a auzit de decizia de desfiinţare a respectivei piste printr-o decizie a Brigăzii Rutiere. I-am spus acest lucru şi s-a urcat în maşină, a închis uşile şi a plecat.

Sunt conştientă că intenţia de lovire nu se pedepseşte prin lege, dar împingerea repetată spre bordură folosind un autobuz cu gabarit evident superior unei biciclete înseamnă punere în pericol a unui alt participant la trafic, care este ilegală.

Având în vedere toate acestea, consider că sancţiunile de tipul scăderilor de salariu sau concediile forţate nu sunt suficiente pentru indivizi cu temperament atât de violent, luând în considerare atacul repetat şi natura ilegală a acestuia.

Aş dori ca după identificarea şoferului cu pricina, să-mi comunicaţi numele său şi decizia luată de Comisie. Aştept răspunsul dumneavoastră.

Mulţumesc,
Raluca Dumitru


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

16 comentarii

 • Reply
  mih
  23/10/2012 at 22:49

  Am un dispret enorm fata de toti soferii astia de RATB. Sa nu cumva sa se dea mai pe stanga sau sa astepte sa treci de statie cand esti in fata lor… Si eu am patit tot ceva asemanator, m-a claxonat si a trecut foarte aproape de mine. Cand l-am prins la stop sa-i atrag atentia, mi-a zis : ” ce cauti ma pe sosea?”. Nu ma mai mira nimic, mai ales dupa ce, cand pedalam pe Drumul Sarii, un echipaj de jandarmi a mers in paralel cu mine si unul dintre jandarmi mi-a zis pe un ton superior: “TREEECI PE PISTA, BAAAAA”. Asta e tara de cacao in care traim… cu greu se mai poate schimba ceva

 • Reply
  joe
  24/10/2012 at 06:12

  In Romania, bicicleta o sa devina ilegala!

 • Reply
  haha
  24/10/2012 at 09:40

  Numai gura e de romani, va plangeti pe bloguri si trimiteti scrisori de parca cineva le baga in seama:)) Cumpara-ti un tanc sa mergi prin Cacaresti daca vrei sa te respecte cineva.

  • Reply
   Ariel
   24/10/2012 at 13:13

   Vai de capul tău.

   • Reply
    haha
    24/10/2012 at 13:44

    vai de el:)) dar daca te pocnea RATB-eshistul nu pe mine ma durea.

 • Reply
  razvan
  24/10/2012 at 10:17

  Ce sa-i ceri unui sofet de RATB? trebuia sa-i fi dat o piatra in parbriz si fugeai cu bicicleta printre blocuri :)

 • Reply
  Irina
  24/10/2012 at 15:25

  Mi se pare plangerea ralucai una de copil rasfatat care, in urma unei “dispute” cu ratb-ul, arata cu degetul pe sofer (cu indexul in cazul plangerii si cu mijlociul in timpul incidentului ) in loc sa-si recunoasca si partea ei de vina. Daca pista nu era inchisa nu avea ce cauta pe strada, iar semnele obsence pot fi luate drept hartuire. Soferul clar nu a procedat corect dar nu mi se pare normal nici comportamentul ei.

  • Reply
   Ariel
   24/10/2012 at 15:35

   Ok, poate n-a fost ok să-i arate degetul mijlociu, dar mi se pare muuuult mai grav să bagi un biciclist în bordură sau să ridici mână la el, ca şi cum ar urma să-l loveşti.

   Ea îşi recunoaşte şi partea ei de vină. A scris că i-a arătat degetul. Dar asta-i nimic. E un gest. E nimic în comparaţie cu ce-a făcut şoferul.

   Cât despre “Arătat cu degetul arătător”, nu, nu e ceva de copil răsfăţat, e ceva ce trebuie să facem ca să scăpăm de şoferii nesimţiţi.

   • Reply
    Irina
    24/10/2012 at 15:45

    de ce nu zici nimic despre partea in care ea nu mergea pe pista?
    da, a fost urat din partea soferului sa se dea jos cu intentia de a o bate, dar prefer sa nu sar la concluzii pe baza relatarii unui biciclist suparat. uneori gesturile sunt interpretabile.
    Sa arati cu degetul cand nici tu nu ai dreptate mi se pare in continaure un gest de copil rasfatat atunci cand si tu porti o parte din vina. Iar daca gestul ei de ai arata degetul nu e de condamnat, atunci de ce nu este tolerat de alti oameni?

    • Reply
     Dragos
     24/10/2012 at 16:51

     @Irina
     Pai pista de pe Elisabeta este printre primele din Bucuresti declarate ilegale si inchise. Adica nici acolo nu ai voie sa mergi, nici pe strada. Probabil daca ar levita bicicletele…

 • Reply
  Irina
  24/10/2012 at 15:58

  A, si daca tot suntem la partea cu soferi nesimtiti, hai sa zicem si de nenumaratii biciclisti nesimtiti. Biciclisti care nu merg pe pista, te injura cand le stai in cale chit ca ei merg cu viteza pe un trotoar aglomerat, care nu opresc la stopuri si dau peste pietonii de pe trecere. Raman la parerea mea, amandoi sunt de condamnat.

 • Reply
  darkeingel
  24/10/2012 at 16:36

  Buna,

  Eu invat pentru a lua carnetul de categoria B. in acesta perioada.

  Si din cate am citit eu Codul Rutier, stiu ca proferarea de injurii, sau a unor semne obscene este impotriva legi.

  Cred ca asta se aplica si biciclistilor, nu?

  • Reply
   Ariel
   24/10/2012 at 18:34

   Absolut. Dar hai să nu ne împotmolim asupra modului de apărare al scriitoarei. Hai să ne uităm la cel ce a greşit cu adevărat şi a pus o viaţă în pericol. Injuriile şi semnele obscene nu dor, mai ales ca autoapărare, când aproape eşti dărâmat pe carosabil.

   • Reply
    darkeingel
    24/10/2012 at 23:34

    Bun,

    Dar atunci pica toata treaba cu o cale legala de aparare si cu cine a gresit – pentru justitia, in orice forma a ei – fie a RATB-ului fie Politia, Judecatoria s.a.m.d nu judeca raul mai mare, sau cine a inceput, sau cine a facut mai mult :)

 • Reply
  A.C
  08/11/2012 at 03:05

  plangerea/reclamatia ei nu are absolut nicio baza legala si e destul de exagerata in asteptari :)
  cel mult se poate constitui o comisie disciplinara in cadrul departamentului, audiere care in niciun caz nu va avea rezultat sanctiunea reducerii salariului (cel mult si optimist poate primi soferul un avertisment verbal)
  e foarte important faptul ca ea “fiind provocata” (lucru aproape imposibil de demonstrat) a facut un gest obscen si de aici a degenerat situatia
  my point is: acel act nu are nicio “natura ilegala” (nu exista termenul asta) atata timp cat ea nu a patit fizic/psihic nimic grav si nu a fost amenintata. o plangere prealabila in situatia asta nu va ajunge niciodata in fata unui judecator sau procuror :)
  cam asa e cu legile, normele, reglementarile la noi.. I should know :)

 • Reply
  Andrei S.
  02/04/2014 at 02:50

  Niste nesimtiti ! Biciclistii ar trebui sa fie cei mai respectati oameni din trafic !

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează