Blog in vlog si vicevercea

Mamaie Frida

Mamaie Frida

Bunicii mei din Israel (părinții tatălui meu) sunt români-români, mutați în Israel cu câteva luni înainte să se mute și părinții mei acolo, pe vremea când eu eram puțin mai mult decât un spermatozoid.

După Revoluție, prin 90-91, ai mei au plecat după părinții tatălui meu în căutarea unei vieți mai bune … în Israel. Acolo m-am născut eu.

Rădăcinile mele evreiești sunt “vaste”, dacă pot spune asta… Mamaie Frida are o familie imensă, ramificată și răspândită cam prin toată lumea…

În 2012 i-am pus câteva întrebări despre familia ei (și familia mea, totodată) și am aflat o groază de chestii interesante pe care le-am adunat într-un text mai lung, aici.

Bunicii mei, mamaie Frida și tataie Cirel, ne vizitează an de an, vară de vară, de când ai mei au decis că e cazul să ne mutăm în România (prin 97 sau 98, nu mai știu). Anul trecut, când ne-au vizitat, mamaie mi-a zis că și-a luat un job. Ea toată viața a lucrat în zona croitoriei – de la costume de baie la șepci, cred că a lucrat de toate. Mulți ani am vizitat cu ea în București o prăvălie de pălării la care câteva foste colege de-ale ei încă lucrau, deși ea deja de peste 10 ani era mutată în Israel și avea pensie. :)

Mi-a spus că și-a luat un job ca să nu se ramolească acasă. Și pentru că o distrează munca pe care o are la acel loc de muncă. O distrează socializarea, colegii, clienții.

Mamaie Frida are 78 de ani. Scriind numărul ăsta îmi pare că-i foarte bătrână. Dar, știind-o cum o știu, ea este mult mai tânără și mai aptă ca mulți oameni de vârsta ei.

Și la fel aș spune că-i si tataie Cirel. Care chiar dacă n-are job, mereu, de când îl știu, găsește ceva de făcut prin casă, prin curte, naiba știe.

În contextul în care știu o groază de oameni tineri care nu au chef de muncă sau nu-și găsesc loc de muncă, bunicii mei și mai ales atitudinea lui mamaie Frida mă inspiră.

Am prins-o doar puțin ca s-o filmez pe mamaie zicând ce-am povestit eu mai sus. Am vrut s-o am înregistrată, să mă uit la filmare peste ani și să-mi amintesc de ea așa cum este ea cu adevărat. :)

Vlogul cu ea este scurt și la obiect, chiar aici:


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

2 comentarii

 • Reply
  Dragos
  29/06/2016 at 00:25

  Exceptional! Ce spirit are. Intodeauna am zis, ca la noi, excluziunea sociala ne imbatraneste.

 • Reply
  Gaby Gabriela
  04/07/2016 at 00:01

  Sa-ti traiasca 1000 de ani ! Nu-si arata varsta, e tare placuta. :)

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează