Oricâte todo-list-uri am în mediul virtual, niciodată nu-s de ajuns.
Să explic: am zile în care am de făcut o groază de task-uri mici. Și ca să nu le uit, ca să nu fiu haotic, mi le notez într-o aplicație calendar pe calculator. Uneori, când ceva “arde” tare, și sunt sigur că uit dacă nu-mi notez, atunci îmi dau un e-mail cu un subject line scris cu caps lock. E-mailul meu este ca un todo-list oricum.
Dar ceea ce am observat este că cel mai bun todo-list este cel scris de mână. De obicei, când sunt agitat rău, când intru în panică pentru că simt că n-apuc să fac tot ce-mi propun, atunci iau o hârtie, un pix, și notez lucrurile pe care trebuie să le fac.
Mi le pun în ordinea priorității, le bolduiesc, se subliniez, le fac floicele … și la final, pe rând, task cu task, încep să le tai.
Așa mi-am dat seama că uneori nu-i de ajuns să-mi notez chestii în aplicații, pe calculator… uneori este important să “văd” în lumea reală scrisul meu. Așa că m-am decis să-mi transform o parte din sufragerie într-o tablă de scris.
Așa că aici voi explica cum mi-am transformat peretele în tablă de scris.
1. Ce vopsea am cumpărat
Am căutat pe Google chestii precum: “Vopsea care se transformă în tablă de scris” sau “Vopsea tablă de scris” sau “Vopsea tablă școală” … Știam că există, dar nu știam cât costă, cum arată, cine ar putea comercializa așa ceva.
Am găsit multe produse, ba chiar unele ieftine, produse chiar în România – dar, ce să vezi, nu erau pe stoc. Nicăieri! Stop epuizat peste tot.
Apoi i-am găsit pe cei de la Benjamin Moore. Spuneau că pot face vopsea din asta în orice culoare dorită, nu doar neagră!
Am dat un telefon la ei, am verificat dacă-i adevărat, și m-au invitat în showroom să-mi aleg culoarea și să iau vopseaua (pe care au preparat-o pe loc).
2. Cât a costat
Inițial voiam să vopsesc un pătrat de un metru pătrat pe peretele din sufragerie. Dar apoi mi-am zis că mai bine fac o întreagă “fâșie” de perete.
1 litru de vopsea acoperă 5 metri pătrați de perete. Și neceistă și un litru de amorsă. Iar costul cumulat este de aproximativ 250 de lei.
Mai există alte câteva costuri pe lângă vopsea și amorsă: am cumpărat un scoci de hârtie cu care am protejat partea de perete pe care nu voiam s-o vopsesc (aproximativ 40 de lei) și un trafalet + tăviță (aproximativ 20 de lei) – dar aceste produse pot fi găsite la tot felul de prețuri diferite și sub tot felul de forme și mărimi. :)
M-am dus în showroom și am fost bombardat de o gamă infinită de culori din care puteam să aleg. Corina îmi zicea: “Să iei turcoaz, să se asorteze cu ce mai avem prin casă” la telefon. Iar eu nu știam nici măcar cum arată turcoazul.
Doamna din showroom mă întreba: “Ce culoare v-ar interesa? Ar trebui să fie o nuanță cât mai închisă la culoare, ca să se vadă creta…”
Eu, nefiind sigur de culoarea cerută de Corina, zic: “Prietena mea vrea turcoaz, dar eu nu știu cum arată turcoazul…”
A râs de mine doamna de acolo și apoi mi-a arătat vreo 10 pagini de turcoaz, în o mie de nuanțe diferite. Na, alege, Ariel!
I-am trimis Corinei poze și, cu greu, am ales un “Turcoaz Deep Ocean” sau ceva de genul ăsta.
“Vreți să reveniți după vopsea mai târziu, sau așteptați aici?”, mă întreabă doamna.
“Păi cât ar dura?”, întreb eu, care credeam că vopseaua vine în găleți și este mereu pe stoc.
“Durează cam 10 minute. Dacă doriți să stați aici vă servesc cu o cafea, un ceai?”
Am cerut un pahar cu apă și am așteptat cuminte.
3. Cum am dat cu vopseaua pe perete
E important să menționez că-s un om stângaci, deloc îndemânatic. Am dat cu trafaletul o dată în viață și nu pe un perete ce-mi aparținea.
După 10 minute a venit un domn cu vopseaua mea și m-a întrebat: “Știți cum se face?”
Doamne, ce m-am bucurat că m-a întrebat. Cât am așteptat, în alea 10 minute, am căutat pe Google: “Cum se dă cu amorsă” și “Ce este amorsa”. Aveam emoții, nu știam pe cine să întreb cum se face.
“Ce bine că întrebați, chiar nu stiu cum se face. Puteți să-mi spuneți? E prima dată când dau cu vopsea…”, i-am zis domnului.
Pe scurt, mi-a zis așa:
1. stergi peretele cu o cârpă puțin udă ca sa iei murdăria, praful etc.
2. lași peretele să se usuce, vreo 30 de minute.
3. începi să dai o mână de amorsă.
4. lași circa trei ore să se usuce.
5. mai dai o mână de amorsă.
6. lași iar circa trei ore să se usuce.
7. dai o mână de vopsea (eu am dat-o a doua zi, lăsând amorsa vreo 9 ore să se usuce)
8. lași 3-4 zile să se usuce vopseaua.
9. succes. încearcă să scrii ceva cu creta!
Din păcate peretele din sufrageria mea este “zgrunțuros” (așa se zice?) și creta nu funcționează perfect, ca pe o tablă de școală… dar funcționează mai mult decât decent.
Eu credeam că amorsa va face ca suprafața asta zgrunțuroasă să fie mai uniformă, dar se pare că nu asta face amorsa … Am zis deja că nu mă pricep, nu?
Scoci-ul acela de hârtie, cu care am făcut “rama” în care am vopsit ulterior se pare că a fost aproape degeaba. Din neatenție am dat și pe lângă el și m-am ales cu următoarele greșeli:
Iar scoci-ul de hârtie, dacă nu îl scoți cu maximă grijă, s-ar putea să plece cu perete cu tot. :(
4. Rezultatul final și păreri
După cele 3-4 zile am furat creta unui copil din fața blocului (copiii din blocul ăsta stau toată ziua în fața scării și fac desene cu creta pe jos) și am testat, cu emoții, noua mea tablă din sufragerie.
Am scris pe ea și a funcționat.
Am luat un burete umed și am încercat să șterg. Și a funcționat perfect.
Apoi am încercat să scriu mai mult și mi-am adus aminte de școală, când eram scos la tablă, de momentul în care scârțâie creta pe tablă, de momentul când ștergi tabla și-ți miros nasol mâinile …
Oricum, pe scurt: MERGE!
Și este al dracului de distractiv. Și destul de ușor de făcut.
Acum urmează să cumpărăm cretă de toate culorile posibile și, mă gândesc, să pun un mic suport de lemn lângă tablă, pe care să ținem creta și buretele.
Uite și niște videouri despre tabla mea din sufragerie
Aici este ziua în care m-am dus la showroom și am dat primele mâini:
Și aici este ziua în care am testat tabla și a funcționat:
18 comentarii
Gabriela Butnaru
03/03/2016 at 17:20Am și eu la serviciu pereții cu vopsea de genul. Din câte știu nu poți scrie la nesfârșit și șterge la nesfârșit pentru că la un moment dat începe să se ducă vopseaua de pe perete. Poate e altfel cea pe care ai luat-o.
Nuanța este genială! :D
Ariel
03/03/2016 at 17:58Te asigur că dacă se întâmplă asta, fac scandal firmei de la care am vopseaua! :)))) Dar nu cred să fie cazul. Totul pare foarte bine “așezat” pe perete. Nu se ia nimic când dau cu apa… nimic în afară de cretă. Momentan pare a fi un produs bun.
Joie Negru
04/03/2016 at 07:59Misto tutorial despre cum sa-ti strici peretele din casa!
Ariel
04/03/2016 at 10:22ce rău ești! :)))
Radu
06/03/2016 at 10:10Am găsit vopsea de genul acesta intr-un Leroy Merlin… Și am ieșit mai ieftin, acum vreo doi ani :)
Victor
08/03/2016 at 00:46Niveluri neurologice , Robert Dilts
Ariel
12/03/2016 at 16:33da! :)
Dragos
10/03/2016 at 11:55de cand cautam chestia asta la noi, foarte tare, mersi mult pt pont!
Ariel
12/03/2016 at 16:32cu drag. :D
Tudor
31/08/2016 at 17:20Ca idee, ca oricum nu mai poti face nimic acum, peretele fiind dat:
Se aplica pe un perete finisat cu 2 straturi de glet de incarcare si 2 straturi de glet de finisare, slefuit la mana cu hartie abraziva de 240 sau 400. Ideal ar fi sa diluezi vopseaua si amorsa cu 10% apa si sa aplici la pulverizator. Doar asa va avea un aspect de tabla de scris in adevaratul sens al cuvantului. Daca peretele nu e finisat bine, micile denivelari vor face ca “tabla de scris” sa fie greu de sters. Ramane praf de creta in porozitatea peretelui.
La urmatorul perete fa asa si o sa ai o tabla de scris ca la scoala :)
Tudor
31/08/2016 at 17:32A, si sfaturi de aplicare:
1. Daca aplici putina apa cu o pensula umeda pe banda tesa roz, nu mai pleaca cu tot cu perete :)
2. Daca vopsesti dinspre margine spre mijloc, sansele sunt mai mici sa sari peste banda tesa si sa ajungi sa murdaresti peretele.
3. Preferabil sa aplici banda tesa cu un echer de tamplarie, sa iasa unghiurile de 90 de grade, nu te iei dupa perete, ca daca e stramb peretele, iese si tabla de scris stramba.
4. Trafaletul trebuie sa fie cu par scurt si fin, special pentru vopsea acrilica pe baza de latex. Unul de la benjamin e aproximativ 35-40 de lei, dar se vede diferenta de textura, sincer.
5. Intre Amorsa -> primul strat de vopsea -> al 2-lea strat de vopsea se lasa minim 8 ore. Chiar daca la atingere e uscat, in consistenta, fiind o vopsea pe baza de apa, nu e uscata.
6 Ultimul punct e un sfat valabil pentru toate vopselele pe baza de latex. Nu te opri la mijlocul peretelui sa fumezi o tigara, ca iti iese diferenta de nuanta. Dai tot stratul din prima, fumezi dupa :)
Tudor
31/08/2016 at 17:35Si insist, nu ma las, mai adaug ceva. Minim 7 zile lasi tabla in pace, nu 3-4 :)
Ariel
01/09/2016 at 12:36Merci pentru toate sfaturile… dar cine ar fi avut rabdare 7 zile?! hahaha!
liplo
05/06/2017 at 15:05salut! inca rezista vopseaua? vreau si eu sa imi fac in camera si ma intereseaza sa aflu daca merita :3
Ariel
15/06/2017 at 12:23da, arată fix ca-n ziua doi. merge perfect. arată perfect. nu văd urme de uzură, deși am folosit-o…
Antonela Apaitan
28/09/2017 at 23:53Super povestire!Imi place cum a iesit, intr-un final.Bine ca am citit, caci uitasem de amorsa, nu am, dar cred ca voi dilua eu aracet si o voi face.Vopseaua mi-am procurat-o de catev luni, dar nu m-am incumetat sa o aplic pana acum.Mi-au prins bine sfaturile tale.Eu am doi copii si ma gandesc ca as face un desen, un norisor, un copac, ceva…Astazi i-am ,,predat” baiatului lectii la matematica pe coli A3, ar fi fost super daca aveam tabla…Am platit putin pe vopsea, cam 20 lei, dar sunt 200 ml.Sunt curioasa daca va fi de calitate.
Ariel
03/10/2017 at 12:10Cel mai bine este sa lasi sa se usuce 2-3 zile dupa ce aplici. Si daca poti sa tii geamul deschis in preajma, sa faci curent etc. In primele zile nu se aplica bine creta, dar in timp va functiona bine. Rabdare sa ai. Succes.
Oricate todo-list-uri am in mediul virtual, niciodata nu-s de ajuns. – Benjamin Moore Romania
28/10/2020 at 09:14[…] Puteti citi articolul intreg aici: 3 […]