România

“Nu, nu depun nicio reclamaţie pentru că nu le va face nimeni nimic!”

Nu, nu depun nicio reclamaţie pentru că nu le va face nimeni nimic!

Îmi amintesc cum acum câţiva ani eram unul dintre acei oameni ce ura, pur şi simplu, cu tot sufletul, ţara asta, România.

Şi o uram pe bună dreptate. Eram un copil care în primii săi 6 ani de viaţă văzuse Israelul, o ţară 100% diferită, mult mai evoluată (din punct de vedere tehnologic, urban etc.), iar apoi, brusc, a trebuit să se acomodeze în România, o ţară în care totul era gri, lumea era (sau părea) tristă, vremea era nasoală (ploua, ningea, era frig…) şi transportul în comun din Bucureşti era îngrozitor.

Dar acum, 15 ani mai tâziu, la 15 ani după ce părinţii mei m-au adus aici şi mi-au zis că, fie că-mi place, fie ca nu, trebuie să stau aici o vreme, acum am înţeles că ţara asta-i aşa cum este din cauza populaţiei sale, din cauza mea şi a ta.

“Nimeni nu face nimic!”, parcă deja aud gurile rele zicând asta. E ok, şi eu ziceam asta.

În fine, nu vreau să întru în filosofii de dezvoltare personală, în lucruri de genul: noi, cu atitudinea noastră, construim universul din jurul nostru şi alte treburi cu care-s de acord, dar n-are sens să le repet aici, le scriu destul pe Motivonti.

Ideea este că m-am săturat să aud replica din titlul acestui articol: “Nu, nu depun nicio reclamaţie pentru că nu le va face nimeni nimic!”

Vorbim aici despre orice şi oricine: jandarmi care dau bastoane minorelor pentru că-s la un protest, taximetrişti care nu vor să dea rest, RATB-işti gata să te ucidă dacă eşti pe bicicletă, hoţi, pungaşi, poliţişti care cer mită, doctori care cer mită… orice!

Frate, dacă ceva nu ţi se pare în regulă, atunci fă ceva în acest sens. Mita se poate reclama. Şoferii de RATB se pot reclama. Jandarmii au plângeri depuse. Taximetriştii au plângeri depuse.

Am impresia că o mare parte din oamenii din ţara asta nu sunt de acord cu anumite nedreptăţi, dar în afară de a ţipa în gura mare că nu este corect! nu fac nimic altceva. Şi culmea este că ţipatul acela de “NU-I CORECT!” nici măcar n-are loc lângă făptaşii incorecţi, ci în alte cercuri sociale.

E frumos să ne plângem. E uşor pe plan personal să cauţi un umăr şi să plângi pe el. Dar nu-i productiv.

Dacă vrei să fie productiv, atunci fă o plângere oficială. Faptul că nu se va întâmpla nimic nu contează. Responsabilitatea ta de cetăţean spune că trebuie să depui o plângere dacă ceva nu ţi se pare în regulă.

Trebuie să învăţăm să deschidem gura în faţa celor ce greşesc faţă de noi, nu să deschidem gura în cerul de prieteni, căci acolo deschidem gura degeaba.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

6 comentarii

 • Reply
  Încă un şofer violent de la RATB - Ariel Constantinof Blog
  23/10/2012 at 22:31

  […] recomand să depuneţi cât mai multe plângeri în ceea ce priveşte RATB-ul ca să nu mai fie nevoie să paralizeze unul dintre noi în urma unui […]

 • Reply
  Raul
  25/10/2012 at 17:59

  Imi place cum gandesti, sfatul meu ar fi sa te gandesti la lucruri mai frumoase si oarecum filozofice precum Karma.
  Pe mine ma ajuta foarte mult momentele cand ma gandesc la Karma, cu putina rabdare de multe ori am observat ca am fost razbunata fara sa fac nimic!

  • Reply
   Ariel
   25/10/2012 at 19:59

   Dar nu cred că caut răzbunare, ci un fel de “Dreptate”, dar nu neapărat pentru mine, ci pentru cei ce vor mai interacţiona cu acel serviciu/persoana aceea.

   Karma is cool, într-adevăr.

 • Reply
  luizadaneliuc
  27/10/2012 at 17:15

  Oamenii au mentalitatea comunista, se tem sa se razvrateasca si in plus de asta, nu cunosc legea! Eu as vedea chestia asta rezolvata printr-un loc organizat unde oamenii sa vina sa se planga si cineva avizat (un avocat de exemplu) sa presteze gratis servicii de consiliere si depunere a acestor plangeri.

 • Reply
  Corina
  26/11/2012 at 20:35

  Pe mine ce ma deranjeaza in momentul asta este furtul academic, acea indrazneala de a pune mana pe munca altuia, de a o modifica un pic si de a zice ca e a ta. Sunt la facultate si de cate ori vad asta reactionez: nu ma iau le harta cu ei, le trimit direct profilor pe mail articolul original sa faca cu el ce-or sti.

  N-am nimic cu colegii mei, asa stiu ei sa munceasca, dar e o problema a tuturor studentilor romani, e NEDREPT si vreau sa se arda atunci cand fac asta. Cel putin atunci cand ii vad eu ca fac asta. :)

 • Reply
  mihai
  08/01/2013 at 23:04

  stii despre miscarea zeitgeist? mi se pare chestiunea suprema motivationala, pt ca adreseaza sursa tuturor problemelor de care s-ar putea plange cineva

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează