Blog in vlog si vicevercea

Oamenii adesea vor crede ce le spun prietenii – Trei Idei (ep. 10)

Oamenii adesea vor crede ce le spun prietenii - Trei Idei (ep. 10)

(dacă citești asta prin e-mail, înseamnă că nu vezi videoul. vei găsi videoul aici. sau poți citit mai jos tot ce zic în video, cuvânt cu cuvânt.)

Trei Idei e locul în care-ți prezint trei idei din cărțile pe care le citesc sub formă video, dar și în scris aici, pe blog. E un fel de altfel de recenzie. Deci, iată, trei idei din “Triburi” de Seth Godin – pe care o poți găsi la prietenii de la Okian.ro în limba engleză.

Prima idee – Principiul lui Pater spune că într-o ierarhie, fiecare angajat tinde să avanseze până la nivelul lui de incompetență.

Adică un angajat într-o multinațională va primi măriri de salariu și responsbailități până când nu va mai face față. Iar apoi va rămâne blocat în poziția aceea și la salariul acela.

Dar Seth Godin crede că nu incompetența ne blochează, ci mai degrabă frica de a conduce oamenii de sub noi din ierarhie. La început ți se spune ce să faci, dar în timp ajungi să spui tu altora ce să facă.

Se pare că aici mulți oameni se blochează, adesea, de frică și nu mai pot evolua. Dacă ești într-o astfel de situație încearcă să conștientizezi frica ta de a spune altora ce să facă… … și apoi treci peste.

Asta, desigur, dacă vrei un salariu mai bun.

A doua idee – UNICEF a cheltuit acum niște ani sume foarte mari de bani pentru a face niște postere adresate mamelor din Rwanda – astfel promovând necesitatea vaccinării copiilor.

Posterele au ieșit excelent, dar exista o singură problemă. Rata analfabetismului în rândul femeilor din Rwanda era de peste 70%.

Apoi UNICEF-ul a observat că în Rwanda femeile cântă împreună tot felul de cantece. Astfel ca “înțelepciunea” circula în Rwanda printre femei mai mult verbal, prin cântece, și mult mai puțin prin afișe.

Fiecare grup are o metodă de comunicare preferată. Provocarea unui lider este aceea de a găsi canalul de comunicare preferat de grupul pe care-l conduce.

A treia idee – Oamenii nu prea cred ce le spui.

Rarori vor crede ce le arăți.

Adesea vor crede ce le spun prietenii.

Și mereu cred ce își spun ei înșiși.

Care este rolul unui lider bun? Acela de a le oferi oamenilor povești pe care aceștia și le pot spune ei înșiși.

Acum gândește-te la toate modurile în care marile branduri ne manipulează cu povești. Și totodată cât de mult înseamnă să-ți recomande un prieten un produs anume.

PS: Tricoul este de la Vandal Club.


Nu uita să te abonezi la canalul meu de YouTube!


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

1 comentariu

  • Reply
    Dragos
    30/06/2015 at 19:02

    Multe truisme in articolul tau chiar daca sunt dureroase. Cu atingerea nivelului de incompetenta e de discutat: se regaseste sub aceeasi eticheta si daca ti-ai suparat sefu’ . A doua idee e marketing pur si e frumos atunci cand il faci cum trebuie. In ceea ce priveste a treia idee, cam atat de mult ne iubim pe noi insine :).

  • Vezi alte comentarii:

    Comentează