Interesant

Vin roboții și rămânem fără slujbe… (scurt documentar)

Vin roboții și rămânem fără slujbe... (scurt documentar)

Robot – Shutterstock

Până recent am crezut că roboții nu-s o amenințare așa mare pentru că noi, oamenii, vom avea mereu ceva în plus față de ei: spre exemplu creativitatea.

Dar am subestimat puterea roboților. Se pare că oamenii sunt atât de deștepți încât sunt capabili să construiască roboți mult mai deștepți și mai rapizi și mai creativi decât ei înșiși. Ceea ce mă face să mă gândesc la toate filmele din anii ’90 în care omenirea se lupta cu roboții pe care i-a creat. Ceea ce mă face să mă gândesc la filmul cu Will Smith, care mi-a plăcut, dar care a băgat și groaza-n mine: I, Robot.

Roboții din ziua de azi sunt mult mai deștepți decât credeam eu: pot învăța de la oameni, pot compune muzică, pot picta orice, pot înlocui un doctor…

Și “problema” apare atunci când te gândești că roboții pot face mai puține greșeli decât oamenii. Și asta nu pentru că roboții sunt perfecți, ci pentru simplul fapt că oamenii fac multe greșeli.

Videoul de mai jos are 15 minute și este despre faptul că oamenii vor rămâne fără slujbe foarte curând, fiind înlocuiți de către roboți pe toate domeniile posibile.

Întrebarea este: Dacă este adevărat că asta urmează (și pare că asta va urma), ce se va întâmpla cu oamenii? Ce se va întâmpla cu Planeta? O să fie totul gratuit pentru toată lumea? Viața o să fie mai ușoară pentru orice om? Sau dimpotrivă?


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

4 comentarii

 • Reply
  vlad
  25/08/2014 at 19:17

  Nu e chiar asa…robotul ala de la ING compara ce zici tu cu chestii salvate intr-o baza de date. Nu e atat de destept…

  Dar da, exista super-calculatoare care pot interpreta limbajul natural (adica limbajul folosit zi de zi). Totusi costurile unui asemenea calculator sunt inca imense, ceea ce inseamna ca astfel de roboti nu o sa apara in viitorul imediat apropiat.

  Si nici nu cred ca vom fi inlocuiti in intregime de roboti. Prin simplul motiv ca robotii functioneaza cu raspunsuri de da sau nu, iar adesea apar probleme cu raspunsuri contradictorii datorita emotiilor de care suntem capabili..

 • Reply
  Albert Gagionea
  11/09/2014 at 10:30

  Un film puțin mai actual cu același subiect e Surrogates.

 • Reply
  Fărcaş Gelu Dănuţ
  06/01/2015 at 00:31

  Vin robotii sa ne ia slujbele? Sau chinezii? ;)

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează