Biciclete

Viteza medie a unei mașini în București și maratonul din Berlin

Viteza medie a unei mașini în București și maratonul din Berlin

Traficul din București la apus. Sursă poză.

Prin 2008-2009-2010 se zicea (din diverse surse, articole pe net, articole de ziare) că viteza medie a unei mașini în București este de 15 km/h.

Dar Bucureștiul este orașul în care la o populație de puțin peste două milioane de oameni avem două milioane de mașini. Altfel zis: dacă luăm tabla de pe mașinile din București putem să construim vreo 3 turnuri Eiffel … și să rămânem cu destule mașini cât să ne menținem renumele pentru “cea mai poluată capitală europeană”. În fine, n-am făcut calculele matematice – dar metaforic vorbind cred că atât de gravă-i situația…

În 2014 au apărut noi articole care spun că viteza medie a unei mașini în București este de 8 km/h dacă iei în calcul orele de vârf sau lunile în care suntem afectați puternic de zăpadă.

Mulți poate că se gândesc acum că ei nu cred că viteza asta medie este adevărată pentru că ei când urcă în mașină și se duc dintr-o parte într-alta a Bucureștiului … ajung repede.

Dar media e calculată considerând orele de vârf și TOATE mașinile blocate în acele ore de vârf. Și există mii de șoferi care fac o oră până la job dimineața cu mașina și o oră înapoi de la job, seara, tot cu mașina. Iar distanța medie de parcurs este de 8 km.


Știi cine mai are o astfel de viteză medie? Omul care merge cu pas grăbit… Acel om pe care-l vezi la metrou la orele de vârf… merge cu 8-9 km pe ora!

In the absence of significant external factors, many humans tend to walk at about 1.4 m/s (5.0 km/h; 3.1 mph).[1][2][3] Although many humans are capable of walking at speeds upwards of 2.5 m/s (9.0 km/h; 5.6 mph), especially for short distances, humans typically choose not to. sursă


Am ajuns să mă gândesc la toate astea și să scriu acest scurt text pentru că acum câteva zile a avut loc unul dintre cele mai cunoscute maratoane din lume: Maratonul din Berlin. (vă recomand să-l urmăriți pe Radu Restivan într-un video scurt aici – respect, Radu, respect!)

Ei bine, săptămâna trecută un domn a alergat acolo în 2:04 (adică două ore și patru minute) distanța de 42 de km. Asta înseamnă aproximativ 20.38 km/h viteză MEDIE.

Dar domnul de care zic mai sus nici n-a putut să bată recordul mondial care este de 2:02:57 (adică două ore, două minute și 57 de secunde).

Eu nu alerg… Dacă mă pui să alerg 2-3 sute de metri simt că mor. Cu bicicleta, însă, mă pot da destul de repede și rezist binișor și la distanțe mai mari. Dar sunt anemic și astmatic, deci sunt sigur că sunt un om “slab” la categoria asta de “abilități”.

Cu toate astea… să ții o viteză medie de alergare de 20 km/h vreme de două ore pare IMPOSIBIL și INUMAN.

Mai ales dacă compari viteza asta medie cu viteza medie a unei mașini din București. Care este, repet, aproximativ 8 km/h.


Eu de ceva ani mă dau doar cu bicicleta prin București – se știe. Și îmi place că nu depind de nimic: nu stau să aștept metroul sau autobuzul, nu depind de oră și de trafic … depind doar de condițiile meteo pe care mi le asum.

În atâția ani de pedalat prin București știu foarte bine în cât timp ajung unde. Îmi place la nebunie să plec de acasă cu 10-15 minute înainte de ora de întâlnire și să ajung la timp… NIMENI care folosește transportul în comun sau chiar și TAXIUL sau UBER-ul nu poate pleca așa târziu de acasă… Doar un biciclist poate face asta.

Ieri am pedalat puțin și am pus o aplicație ca să văd ce viteză scot în niște condiții “bune”, de seară, fără trafic intens și cu mine deloc obosit…

8.1 km pedalați la o viteză medie de 25 km/h. Atât am scos.

Să spunem că eu-s un om “antrenat”… Putem estima ca o viteză medie “corectă” pe bicicletă în București este de vreo 15 km/h… nu?

Acum hai să punem toate cifrele una lângă alta și să ne dăm o palmă:

Viteza medie a unei mașini în București – 8 km/h
Viteza medie a unei biciclete în București – 15 km/h
Viteza medie a celui care a câștigat maratonul din Berlin 2015 – 20 km/h

Dați-vă fundul jos din mașini (sau ajutați-vă cunoștințele și prietenii să-și dea fundul jos din mașini) și explicati-le, matematic, că ar fi mai simplu, mai rapid, mai frumos și mai sănătos să pedaleze sau să alerge.

Timpul stat în trafic, în mașină, este cea mai mare prostie. Cred că-i mai puțin toxic să asculți manele.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

16 comentarii

 • Reply
  Bogdan
  01/10/2015 at 22:57

  E o exagerare crunta. Am medie cu masina in Bucuresti peste 25 km/h si rareori fac mai mult de 30 de min pana la munca. Pedalez doar in timpul liber pentru ca nu-mi pot permite sa ajung transpirat la serviciu, in conditiile in care nu am dusuri si vestiar. Nu mai punem la socoteala numeroasele zile ploioase, caniculare sau de iarna in care practic nu ai de ales.

  • Reply
   Andrei
   02/10/2015 at 15:58

   Depinde cum pedalezi. Poti sa pedalezi lejer, scoti o viteza medie buna si nu transpiri deloc. Ai sanse mai mult sa transpiri in metrou sau ratb.

  • Reply
   anonim
   09/10/2015 at 17:31

   Foarte corect spus! Bravo!

 • Reply
  George P
  02/10/2015 at 21:50

  Stau in Brancoveanu si lucrez langa Herastrau (soseaua Nordului). Cu masina am cam 18-20km/h media, cu bicicleta tot pe acolo iar cu metroul ajung cam in acelasi timp. In functie de chef si vremea de afara le alternez, dar mi se pare foarte avantajos mersul cu bicicleta pentru ca fac miscare intr-un timp care altfel ar fi pierdut.

 • Reply
  Tudor Prisăcariu
  04/10/2015 at 18:16

  15km/h e o estimare buna, eu cu un Brompton merg cu 17-18km/h in general, fara sa ma agit prea mult.

 • Reply
  Florin Costăchioiu
  04/10/2015 at 18:16

  de`asta nu imi place sa iau masina sau transportul in comun, pentru ca nu stiu ora la care voi ajunge la destinatie.. pe cand cu bicicleta stiu exact ( +/- 2 minute ) ora la care voi ajunge ( bineinteles la destinatiile pe care le frecventez). cat timp nu ploua sau nu ninge bicicleta e preferata mea

 • Reply
  Cati Sandru
  04/10/2015 at 18:16

  cei aprox 10 km de acasa la serv ii fac cam in 40 min cu bicla (cca 15 km/h) si min 1 ora cu transportul in comun sau cu masina (max 10 km/h). Uite de-aia merg cu bicicleta indiferent de vreme, doar gheata pe jos sa nu fie!

 • Reply
  Senas Cristian
  04/10/2015 at 18:17

  idem, 1h-1h30 cu transportu in comun 30-40min cu bicla, numai pun ca ma pot imbolnavi in transportul in comun de la tot felul de boschetari pe care controlorii nui pot da jos pt ca ..”nui treaba lor” chit ca nu au bilet

 • Reply
  Spiridon Teodor
  04/10/2015 at 18:17

  Tare, eu am 23-24 km/h viteza medie în Buc în trafic zilnic mers la ore decente 8 dim și 6 seara wink emoticon și fac și vreo 70-80 km zilnic.
  Sincer e o varianta și bicicleta, dar daca e la îndemână destinatia si ai unde sa o lași în siguranță.

 • Reply
  Nicu Naum
  04/10/2015 at 18:19

  Am scos cu bicla pe drumul spre serviciu cat as scoate cu masina daca as merge noaptea cand e liber. 35 min vs 55 min cat scot in medie cu masina pe cei ~14 km (ambii timpi sunt din usa in usa). Dar la bicla trebuie sa ma schimb in hainele de birou deci se mai pun vreo 10 min. Plus senzatia de a nu fi facut dus toata ziua.

 • Reply
  Bogdan Binox
  04/10/2015 at 18:19

  De curand am primit masina de serviciu si toata lumea de la munca ma intreaba de ce mai vin cu bicicleta la birou cand as putea veni cu masina ….Raspunsul meu e simplu… ajung mai repede cu bicicleta. La masina de serviciu viteza medie indicata de bord este de 15km/h si asta pentru ca nu prea o folosesc la ore de varf. Cu bicicleta o medie de 15km/h o obtin mergand extrem de lejer….

 • Reply
  Dragos
  05/10/2015 at 13:40

  Sunt atatea motive de a inlocui masina cu bicicleta, ca deja viteza de deplasare ramane la coada listei. Sigur, sunt si momente cand nu prea te poti dispensa de o masina fie ca e personala, sau taxi – cand esti bolnav, cand te duci la o nunta etc. Insa strict avantaje/dezavantaje, eu aleg bicicleta.

 • Reply
  Mi-este frica | Keren Constantinof Blog
  06/10/2015 at 23:24

  […] de condus nu puteam sa si citesc, sa folosesc timpul la maxim, asa ca vorbeam la telefon cat puteam ca sa compensez aceasta pierdere de timp. Deci eram cumva polivalenta, eram ca si cum as fi avut vreo patru maini, doua capete si multi […]

 • Reply
  Ipocriților nu le plac ipocriții - Ariel Constantinof Blog
  08/10/2015 at 12:30

  […] din București este groaznic. Viteza medie a mașinilor este de 8 km pe oră. Suntem una dintre cele mai aglomerate capitale când vorbim de trafic rutier. Ce fac șoferii? […]

 • Reply
  M-am întrecut cu un UBER prin București - Ariel Constantinof Blog
  25/10/2015 at 14:01

  […] Am mai scris despre faptul că viteza medie a unei biciclete în București este mai mare ca viteza medie a unei mașini… […]

 • Reply
  Pentru trei zile am renunțat la bicicletă și am folosit o mașină - Ariel Constantinof Blog
  16/12/2015 at 18:01

  […] București viteza medie a unei mașini este de 8 km/h. Maratonistul care a câștigat maratonul din Berlin în 2015 a avut o viteză medie de 20 de km/h&#8… și a alergat 42 de km! Adică din Pantelimon până în Iuliu Maniu și înapoi de două ori. […]

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează