Biciclete

Am luat amendă 420 RON pentru că mergeam cu bicicleta pe carosabil

UPDATE – 2 noiembrie 2012

În urma acestui articol s-au făcut mai multe generalizări nenecesare, dar în fine, aceasta-i media…

Să ascultăm intervenţia unui reprezentant de la Poliţia Rutieră la Radio Guerilla:

Am luat amendă 420 RON pentru că mergeam cu bicicleta pe carosabil

Context:

Pistele de pe trotuare au fost desfiinţate (în marea lor majoritate) – sursă.

Asta e bine. E un prim pas spre nişte piste corecte, pe carosabil. Chiar dacă va dura mult până ce vor exista cele de pe carosabil, măcar nu ni se va mai spune să călărim pietonii.

Ca urmare a desfinţării pistelor, au apărut semne de circulaţie “interzi accesul cu bicicleta” pe diverşi stâlpi. Teoretic, semnele sunt pentru trotuar/fostele piste. Ele anunţă faptul că bicicliştii nu ar trebui să mai pedaleze pe TROTUAR.

Practic, şoferii şi poliţiştii, inclusiv, sunt induşi în eroare, şi cred că semnele se adresează carosabilului. Greşit.

Întâmplarea:

Mă grăbeam spre casă când mi-a făcut un politist rutier semn. M-am oprit. Am stat la o discuţie scurtă despre cât de haotici sunt bicicliştii în trafic.

Omul zicea că mă ştie pentru că era unul dintre poliţiştii care a luat parte la întâmplarea mea cu RATB-ul. (povestită aici)

Toată discuţia a fost mai mult decât amicală, eu nedându-mă jos de pe bicicletă. Mă oprise, de fapt, aşa, să ne salutăm mai mult.

Dar apoi mi-a arătat semnul de circulaţie “interzis accesul cu bicicleta” şi m-a întrebat dacă ştiu ce înseamnă. I-am zis: Înseamnă că n-am voie să mai pedalez pe pistele de pe trotuar. şi mi-a zis că NU, ci înseamnă că n-am voie pe carosabil.

Mi-a picat faţa, m-am dat jos de pe bicicletă, mi-a crescut tensiunea şi i-am zis să-mi demonstreze asta, pentru că eu ştiu alteceva.

Am stat cu el o oră, în frig, în intersecţia Victoriei, ca să ne uităm în cărticica sa cu legi şi amenzi, să vedem dacă are dreptate. Avea. Amenda pentru circularea unei biciclete lângă un asemenea indicator are o amendă de 420 RON.

Acum, fie vorba între noi, poliţistul nu voia să-mi dea amendă.

Acest poliţist voia mai mult să stea la o vorbă. Chiar nu voia să-mi facă vreun rău, deşi, din punct de vedere al legilor din cărticica sa, putea să-mi dea amendă de 220 RON pentru că nu aveam stop-ul roşu pe spate, ci-l aveam alb. Şi pentru ca n-aveam claxon. Şi pentru că n-aveam frâne pe ambele roţi.

Fiecare ar însemna 220 RON.

Dar nu, nu asta era intenţia.

Am încercat să-i explic că militez pentru pedalat, egalitate şi alte treburi frumoase şi nu vreau răul nimănui.

Neştiind ce-i mai corect să fac… şi anume dacă să plec acasă şocat că poliţistul de la rutieră nu ştie ce-i cu indicatorul acela sau să încerc să fac ceva spre binele comunităţii, am dat un telefon preşedintelui asociaţiei OPTAR, Marian.

Marian mi-a sugerat să fac rost de o amendă pentru faptul că am circulat pe partea carosabilă ce avea acel indicator.

I-am zis poliţistului că vreau amendă. A început să râdă. I-am zis că vorbesc serios, vreau amendă.

El, din tot sufletul său, nu voia să-mi dea. Chiar nu voia să mă bage-n căcat.

I-am zis că dacă-mi dă amendă, aş putea contesta şi aş putea face ceva pentru a desfiinţa acele indicatoare cretine.

A zis că îmi, dacă chiar vreau, dar mi-a sugerat să am grijă.

Amenda este în valoare de 420 RON şi este scanată aici:

Am luat amendă 420 RON pentru că mergeam cu bicicleta pe carosabil

Din păcate, asta a fost singura metodă prin care aş fi putut să fac ceva mai mult decât să plec spre casă şocat.

Poate contestaţia va mai deschide nişte ochi la primărie. Poate contestaţia va duce la scoaterea indicatoarelor. Poate contestaţia…

Domnul poliţist din imaginea de mai sus mi-e “prieten” acum, după spusele lui, ceea ce mă bucură, căci, până să zică el, deja mi se părea că-i un om bun, de treabă.

A rămas că ne mai salutăm prin trafic.

Da, poate amenda asta este o semi-înscenare. Dar poate-i o semi-înscenare necesară.

Tot răul spre bine. Ţineţi minte că semnele acelea sunt pentru pistele de biciclete. Încercaţi să aveţi la voi lumini (faţă + spate) şi claxoane. Amenzile de 220 RON sunt pe bune. :)

Ride safe!

Pentru că lumea întreabă Cum arată indicatorul?

Arată aşa:

cerc roşu, fond alb.

Am luat amendă 420 RON pentru că mergeam cu bicicleta pe carosabil


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

115 comentarii

 • Reply
  Bicicliști, pedalați pe carosabil! Ignorați polițiștii. :) - Ariel Constantinof Blog
  04/12/2012 at 02:12

  […] După ce acum ceva timp mi-am luat o amendă, azi un nou polițist m-a oprit, de data asta în intersecția de la Piața Universității și mi-a zis (țipat, de fapt, ca un nesimțit) că n-am voie cu bicicleta pe carosabil. […]

 • Reply
  nicu32
  05/01/2013 at 21:56

  buna….intradevar exista semne ptr biciclisti doar pe pista..fie ca te indruma/0bliga sa faci stg dr…si mai nou au aparut si semafoare doar cu 2 bec/leduri ptr circulatia bicicletelor .prioritate pietoni…etc …

 • Reply
  nicu32
  05/01/2013 at 22:01

  iar semnul cu accesul int biciclistilor in afara localitatilor au fost uitate…nu au fost scoase de AND… si asta se suprapune cu legea..avand voie sa circuli pe DN si totodata fiind si drum E.

 • Reply
  Cosmin
  07/02/2013 at 11:35

  O tara de RAHAT.si eu sunt biciclist dar am si masina.DAR NU SE MAI POATE ASA CEVA……..”‘ IMI ESTE RUSINE CA SUNT ROMAN”

 • Reply
  Din nou despre incompetenţii de la Administraţia Străzilor Bucureşti
  20/02/2013 at 13:19

  […] Până şi agenţii de poliţie au fost induşi în eroare. […]

 • Reply
  Florin V.
  09/04/2013 at 12:40

  Indicatoarele sunt strict pentru pistele desfiintate, pentru carosabil nu sunt asezate conform normelor in vigoare, la bordura.
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=507039752649281&set=a.366864420000149.91749.100000297835106&type=1&theater

 • Reply
  Sovi
  13/01/2014 at 20:07

  Daca nu esti suficient de tare in gura normal ca iti iei amenda

 • Reply
  nukeyly
  13/03/2014 at 15:22

  Masinile-s frumoase cas multe, multe, fiecare sa aiba 5 masini de putere sa consume cat mai multa benzina si motorina si sa ne intoxice cat mai mult si sa strice tot ozonu si campu magnetic al planetei, ca najung e-urile ascunse din fornetti.
  Bicicleta e cel mai ecologic mod de deplasare(EVER MADE) pe distante scurte, daca niste imbecili dau legi imbecile, si alti cretini le aplica, ajungem in lumea lui Caragiale ca doar suntem in romania tara mandra tare.
  Legat de imbecilii ce dau legi imbecile cu portite pentru ambiguitate si pentru prietenii lor:
  ar trebui taxati toti(din lipsa de resurse) sa-si revina cu:
  1 gatu in menghina __2 capu pe butuc __sau__3 arderi comune pe rug in piete publice.

 • Reply
  bluekidoo
  07/05/2014 at 14:45

  Mi-ai luat o piatra de pe inima cu articolul asta. Eu merg cu bicicleta spre munca si pe 90% din drum intalnesc acest semn. Problema este ca-l intalnesc si pe strazile principale si pe cele adiacente, nu este nici o ruta ocolitoare fara el, lucru care ma facea sa ma intreb daca ar trebui sa zbor cu bicicleta.. asa ca ma uit mereu peste umar daca nu cumva voi fi atentionata cu o amenda.

 • Reply
  Când te recunosc polițiștii pe stradă... | Ariel Constantinof Blog
  07/05/2014 at 19:16

  […] Rezumatul, tot, poveste care a ajuns repejor prin presă, este aici. […]

 • Reply
  teo
  24/05/2014 at 20:54

  Circulatia bicicletelor este prevazuta in legea”” CODUL RUTIER” art 160,161.PUNCT.
  Circulatia bicicletelor in parcurile din Bucuresti este prevazuta de HCGMB 304/2009.
  Daca biciclistii nu sunt de acord, atunci sa ceara schimbarea legii.
  Peste 95% dintre biciclisti incalca legea agresand copii in carucioare, cuplurile, batranii, pietonii in general. Amenda prevazuta de HCGMB este de 100-200 ron.
  Am fost biciclist, fiul meu are bicicleta dar agresiunea biciclistilor pe trotuare si in parcuri este de neinteles. Retineti ca incalcati legea si puteti fi GRAV ACCIDENTATI de catre pietonul agresat, acesta fiind in legitima aparare.
  Cititi, cititi, cititi…
  Nu mai cumparati hartii pe care scrie diploma.

 • Reply
  Radu Mititean
  02/09/2014 at 00:15

  Acele indicatoare sunt o aberatie daca intentia era sa se refere la trotuar. Pe trotuar e prin lege interzisa circulatia bicicletelor, cu exceptia aparenta cazului cand sunt trasate si semnalizate ca atare inclusiv cu indicator “pista de biciclete”. exceptia e doar aparenta, pentru ca daca e marcata si semnalizata cf. legii pista de biciclete la nivelul trotuarului, acea fasie nu are regim juridic de trotuar ci de pista de bicicleta, la fel ca una la nivel de carosabil. Si oricum, daca se vad de pe carosabil, nu ai cum sa pretinzi ca nu se refera la carosabil ci la trotuar…. Asa ca un politist ar fi teoretic indreptatit daca era pe un trotuar plasat acel indicator perpendicular pe sensul de mers si vizibil de pe carosabil sa amendeze atat biciclistii care ar circula pe trotuar cat si cei care ar circula pe carosabil…. Toate acele indicatoare ar trebui urgent indepartate si sanctionati ci care le-au plasat, iar pistele care au fost desfiintate juridic trebuie sa dispara complet si faptic, prin demontarea eventualelor indicatoare si dezlipirea / razuirea / stergerea / acoperirea eventualelor marcaje…. chestia cu “desfiintatul” prin plasarea de indicatoare “interzis bicicletelor” este o prostie demna de edili analfabeti sau militeni deghizati in politisti… dar la ce aberatii s-au facut prin Bucuresti nu ar fi asta nici prima nici cea mai mare….

 • Reply
  Tatu Nicusor
  10/04/2015 at 12:17

  Salut pe 9 aprilie am mers cu bibicleta pe trotuar deoarece era vant puternic si circulau masini de mare tonaj si am spus sa nu o iau pe carosabil pentru ca ma poate arunca de pe carosabil de la vant si curentul masinilor si ma oprit politia rutiera si mia dat o amenda pentru circularea pe trotuar.Mentionez ca avem stop alb fata rosu spate.Amenda in valoare de 585 lei.Este normal asa ceva??

  • Reply
   Ariel
   13/04/2015 at 11:06

   În București? În ce oraș? Ce zonă? :)

 • Reply
  Victor
  22/07/2016 at 10:56

  Toate ca toate, inteleg stop de alta culoare, da-l in pana mea de claxon, dar fara frane pe ambele roti in Bucuresti esti chiar sinucigas ! Eu pentru asta iti dadeam amenda ca politist!

  • Reply
   Ariel
   22/07/2016 at 16:10

   1. nu esti la curent cu sistemele de franare. :)
   2. frana e pe fata. legea nu zice cate frane tre sa ai, doar sa ai.

 • Reply
  Madalin Focsa - Campina
  03/07/2017 at 15:29

  Bun, dar indicatoarele astea sunt f. rare. Ce face politia insa cu zecile de mii de biciclisti care circula pe trotuare, desi codul rutier le interzice ? Daca toti acestia ar trece pe carosabil cum le permite legea, am avea brusc in toate orasele tarii o presiune ciclo asupra infrastructurii, care poate ar determina masuri si facilitati, ar genera calvar in trafic pentru comozii de la volan care vor incepe tot mai multi sa se gandeasca sa ia o bicicleta decat sa consume benzina pe strazi aglomerate de biciclisti. Cand facem o campanie pt a determina Politia sa iasa pe trotuare masiv, pentru a da o groaza de amenzi care vor creste bugetul considerabil (cel putin pana toata lumea se va invata sa pedaleze pe carosabil) ?

 • Vezi alte comentarii: 1 2

  Comentează