Fotografie

Aveți grijă de bătrânii voștri

În față la Calif la Iancului o doamnă foarte bătrână stă pe jos. Lângă ea sunt niște morcovi și alte zarzavaturi. Oamenii trec pe lângă ea, se opresc la bancomatul de lângă, ea îi întreabă pe rând dacă nu ar dori să cumpere niște morcovi … iar oamenii fie o ignoră, fie îi vorbesc urât.

Sunt 40 de grade Celsius afară și este ora 4 după-masă, vineri. Doamna are 78 de ani și cere 2 lei pentru o pungă cu câțiva morcovi de grădină, cum nu găsești la Mega Image sau prin alte părți.

Morcovii sunt chiar din grădina doamnei, care locuiește la marginea Bucureștiului… ceea ce este absolut minunat.

Dar ce motivează o femeie la 78 de ani să stea pe o asemenea căldură prin oraș, în încercarea de a vinde morcovi de grădină la prețuri foarte mici? Doamna-i vizibil afectată de căldură, merge cu greu, aude prost…

Eram cu Nae, care a intrat în vorbă cu ea la fața locului. El a întrebat-o câți bani face pe zi și doamna i-a zis că trebuie să facă măcar 35 de lei, căci altfel soțul ei va fi supărat. Ne-a cam dat de înțeles că ar fi atât de supărat încât ar putea s-o altoiască.

Pe lângă cei 35 de lei, 12 lei dădea pe drum, dus-întors. Drum pentru care oricum avea de schimbat cel puțin două autobuze.

I-am oferit ceva de mâncat și de băut de la Calif, dar a refuzat. Eu, personal, eram leșinat de căldură și nu înțelegeam cum rezistă doamna…

I-am dat cinci lei pentru niște morcovi și niște coada șoricelului. Doamna s-a bucurat.

E trist. Aveți grijă de bătrânii voștri.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

8 comentarii

 • Reply
  aquadig
  06/09/2015 at 19:30

  Stai cuminte, cred ca altcineva o altoieste daca nu face “vanzare”. E o batranica la fel si in fata magazinului obor, nu in piata. In fiecare zi vinde usturoi si ceapa, insa lumea ii da bani fara sa mai ia produsele. Ai vazut filmul Filantropica?

  • Reply
   Raluca
   06/09/2015 at 22:28

   Si daca e asa, si e foarte probabil sa fie, tot e trist ca e cineva care o “altoieste” pe batrana asta. Si daca nu e nimeni acasa care o asteapta cu banii, iar ea a inventat povestea asta ca sa isi vanda legumele, tot e trist ca la varsta si problemele de sanatate pe care sigur le are, femeia asta trebuie sa stea pe jos, pe ~canicula, sa vanda morcovi pe 5 lei.

   Iar faptul ca oamenii continua sa “alunge din gand” problemele de genul asta folosind ca argument acelasi film de un deceniu incoace, arata ca suntem ingrijorator de departe de a rezolva ceva (ah, si macar doamna vinde niste morcovi, nu sta cu mana intinsa).

   Daca esti atat de ingrijorat de finantele lui Ariel si de faptul ca pica in plasa (de morcovi) a unei minti criminale de 78 de ani, inseamna ca esti un prieten bun, insa poate ar fi mai util sa ii transmiti asta in privat.

  • Reply
   Ariel
   07/09/2015 at 09:56

   Am văzut filantropica. Excelent film… Poate ai dreptate. :(

 • Reply
  joie negru
  06/09/2015 at 22:55

  Ce coincidenta strategica sa se aseze fix acolo.

 • Reply
  Cristian A
  07/09/2015 at 08:19

  Salut Ariel,

  Da, în mare aşa stau lucrurile. Am simţit şi eu acest sentiment de milă. Acum 2 ani cred, în faţă la Medlife Favorit era o bătrânica care vindea ceapă. Mi-a fost milă şi am luat o legătura fără să intreb cât costă dându-i 10 lei. A venit după mine şi mi-a spus că este 15 lei…..în condiţiile în care în piaţă cred că era cam 3 – 5 lei….sau pe acolo. Mai comentez?

  • Reply
   Ariel
   07/09/2015 at 09:57

   Există băbuțe și băbuțe. Indiferent… ceva este 100% în neregulă cu aceste doamne vârstnice.

 • Reply
  Roxana
  06/09/2016 at 22:03

  Batrana este chiar vecina mea,nu exista niciun sot care o “altoieste”,copiii dansei are chiar o situatie foarte buna.

  • Reply
   Ariel
   07/09/2016 at 13:19

   Mă super-bucur să aud asta. A trecut peste un an de la textul ăsta și pur și simplu asta a fost discuția pe care a avut-o cu Nae sau asta am reușit noi să deducem din discuție. :(

  Vezi alte comentarii:

  Comentează