Blog in vlog si vicevercea

Banii sunt ca un drog. Nu vă mai drogați. – Trei Idei (ep. 5)

Banii sunt ca un drog. Nu vă mai drogați. - Trei Idei (ep. 5)

(dacă citești asta prin e-mail, înseamnă că nu vezi videoul. vei găsi videoul aici. sau poți citit mai jos tot ce zic în video, cuvânt cu cuvânt.)

Trei Idei e locul în care-ți prezint trei idei din cărțile pe care le citesc sub formă video, dar și în scris aici, pe blog. E un fel de altfel de recenzie. Deci, iată, trei idei din “Drive” de Daniel H. Pink – pe care o poți găsi și în versiunea originală în limba engleză la prietenii de la Okian.ro.

Prima idee – Teoretic, banii reprezintă o unealtă foarte puternică de motivare în ziua de azi. Dacă aș oferi 30 de lei pentru fiecare share dat acestei postări, probabil că as lua multe share-uri, dar ar trebui să fac și un credit la bancă rapid.

Dar banii funcționează în moduri stranii uneori când îi folosim ca să îi motivăm pe cei din jur. În anul 2000, doi economiști israelieni au făcut un experiment la o grădiniță. Vreme de o lună au analizat modul în care părinții întârziau la finalul programului și își luau cu întârziere copiii de la grădiniță. Asta reprezenta o problemă majoră, pentru că angajații grădiniței erau nevoiți să stea peste program.

După o lună de observații au anunțat că fiecare părinte care ajunge cu 10 minute după finalul programului, va fi taxat cu 3 dolari. 3 dolari azi cu 3 dolari mâine … ar fi costat destul la final de lună.

După câteva săptămâni de la introducerea acestei reguli s-a observat că părinții au început să întârzie mai mult.
De aproape două ori mai mult. Pentru că odată cu această regulă părinții copiilor au simțit că pot cumpăra timp și s-au simțit mai puțin responsabili să ajungă la timp.

Altfel zis, părinții nu se mai “simțeau prost” că ajung târziu… ci se simțeau împuterniciți să facă asta plătind 3 dolari.

A doua idee – Când eram mic, mama mă punea să duc gunoiul și în schimb îmi oferea mici recompense. Eu n-aș fi dus gunoiul din proprie inițiativă niciodată… iar de-a lungul timpului recompensele nu mă mai satisfăceau.

Se pare că recompensele creează dependență – și o dată ce un om este obișnuit să facă ceva în schimbul unei recompense, nu va mai face niciodată acel ceva fără recompensă. Atunci când dependenții de droguri sunt pe cale de a se droga, creierul lor este inundat de dopamină.

Dar asta se întâmplă și-n cazurile în care oamenii prevăd că pot câștiga bani sau urmează să primească o recompensă.
O concluzie ar putea fi că banii sunt ca un drog.

Concluzia 2: ca să motivezi pe cineva pe termen lung, nu-i oferi recompense.

A treia idee – Sarcinile pe care oamenii le au de obicei la locul lor de muncă se împart în două mari categorii: sarcini ce necesită creativitate și sarcini de rutină, pe care de obicei le poate face și o maimuță dacă o dresezi corespunzător.

Motivația oamenilor se împarte și ea în două mari categorii: motivație intrinsecă (care vine din interior) și motivația extrinsecă (vine din exterior).

Ei bine, dusul gunoiului este plictisitor si nu motiveaza pe nimeni. Asta înseamnă că e nevoie de o motivație exterioară ca eu să duc gunoiul. S-a observat că în cazul sarcinilor de rutină recompensele financiare pot avea un impact pozitiv. Însă în cazul sarcinilor ce necesită creativitate, adesea recompensele au un efect negativ. De aceea mulți scriitori își pierd creativitatea sub presiunea timpului și a banilor.

În cazul scriitorilor motivația vine din interior, intrinsec, iar pentru ei banii sau recompensele primite în urma publicării cărții sunt mai puțin relevante.

Când motivația intrinsecă lipsește, atunci recompensele nu vor face nicio diferență chiar dacă-s incredibil de mari.

Acest episod a fost făcut cu multă dragoste din partea Okian.ro


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

Comentează

Vezi alte comentarii:

Comentează