Bălării

Cât de imoral este ca o mare firmă de ţigări să finanţeze ani la rând nişte asociaţii ce vor să reintegreze copilaşii din orfelinate în societate?

aaaZilele trecute am fost în Braşov la o conferinţă despre responsabilitate socială. Pe scenă se tot prezentau exemple de proiecte de succes.

După câteva prezentări catastrofale a urcat şi cea mai în vârstă doamnă din sală. La vreo 60 de ani (zic eu). Fără cunoştinţe vaste de PowerPoint a făcut o prezentare excepţională şi a povestit despre lucrurile frumoase pe care le-a făcut pentru copilaşii din România cu bani de la o mare firmă de ţigări.

O tânără din sală i-a sărit în cap: “Doamnă, da-i moral?! Adică firma asta de ucide oameni pe o parte, dându-le ţigări, donează pentru ceea ce faceţi voi? De ce nu căutaţi alt sponsor?”

Din punctul meu de vedere: Dacă ceea ce firma face ca activitate primară e moral, atunci faptul că donează nişte bani pentru cauze nobile e muuuuult mai moral decât activitatea primară în sine.

Spre exemplu: Petrom plantează păduri. Ce facem? Îi oprim? Că-şi “spală păcatele”? Sau îi lăsăm să facă şi lucruri frumoase după ce seacă globul pământesc de petrol? :)

Zilele astea sunt entuziasmat că prezint Tribul cuiva de la Petrom.

PS: apropos de poza din acest articol… uite un link.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

4 comentarii

 • Reply
  Dana
  05/10/2011 at 08:29

  Si Rosia Montana finanteaza proiecte culturale pentru a-si spala pacatele. Cred ca s-ar merita o discutie mai ampla pe tema “In tot raul asta e si un bine”…

  • Reply
   Ariel
   05/10/2011 at 11:14

   Păi am văzut cel puţin 2 proiecte boicotate pentru că RMGC era “sponsor” sau “partener” în ultimele câteva luni. Dar asta pentru că mulţi oameni nu acceptă nici măcar activitatea principală a celor de la RMGC… de aceea nu acceptă nici ajutorul lor în alte proiecte.

 • Reply
  Dojo
  05/10/2011 at 10:33

  Romanisme din nou. NU companiile de tigari ne baga tigarile pe gat, noi sunte prostii. De fapt altii, ca am 33 de ani si nu am fumat niciodata. Si am fost mereu in trupe de fumatori si am fost si eu adolescenta, plus ca am vazut aceleasi reclame ca toti. Nu e de vina compania de tigari ca nu suntem in stare sa renuntam la un obicei idiot sau sa rezistam ‘tentatiei’.

  As dori ca doamna care urla despre moralitate sa fi donat macar pe cat a donat compania aia. Daca nu, sa taca naibii.

  Nu este incredibil de ‘placut’ sa stii ca o asemenea companie se implica, dar se pare ca altii nu considera ca au ‘pacate’ de spalat sau ii doare in dos.

  • Reply
   Ariel
   05/10/2011 at 11:16

   Îmi place cum închei. That’s so true! :)

  Vezi alte comentarii:

  Comentează