Marketing

Câteva informații despre afiliere

Câteva informații despre afiliere

Pentru început o să încerc să explic pe foarte scurt ce înseamnă “să faci afiliere”: înseamnă să recomanzi un produs sau un serviciu și, odată ce vânzarea pe baza recomandării tale s-a făcut, să fii răsplătit cu un procent (din prețul vânzării).

Exemplu practic: pun un link spre un magazin online. Tu cumperi ceva de 100 de lei. Acel magazin îmi oferea 10%… Primesc 10 lei. Din care dau 32% taxe la stat.

Asta-i pe scurt. Desigur, la mijloc sunt multe alte detalii.

Afilierea pentru mine mereu a fost un subiect incitant, mereu mi-am dorit să mă concentrez pe a găsi metode faine de a face afiliere inteligentă, pe termen lung. Dar adevărul este că niciodată nu m-am concentrat destul. Foarte rar pun link-uri afiliate, adesea atunci când CHIAR recomand ceva. Fac foarte puțini bani din afiliere. Dar este adevărat că nu-mi dau deloc interesul. :)

Am avut și experiențe faine despre care am povestit… de exemplu de Black Friday în 2013 am făcut 700 de lei într-o singură zi prin generarea a 136 de vânzări. Majoritatea vânzărilor erau de cărți. Am scris aici detaliat despre experiență.

Într-o perioadă mi-am dat seama că poți să faci afiliere chair și prin Facebook, dar nu cred că-i o metodă “inteligentă”. Am scris despre asta aici.

În 2014 chiar am fost la sediul 2Parale și am vorbit cu doi afiliați foarte puternici despre cum se fac bani din afiliere. A ieșit un video-interviu de 30 de minute.

După 10 zile de Black Friday și afiliere mi-am dat seama că am strâns comisioane în valoare de 3.132 de lei. Dacă scazi taxele … am rămas cu 2129 lei. Mult, puțin… greu de zis. Alții fac mult mai mult. Am scris aici detaliat.


Ieri am fost la o întâlnire cu peste 150 de participanți – mulți afiliați, câțiva advertiseri. Eveniment despre afiliere și Black Friday 2015 organizat de 2Parale.

O să rezum aici lucrurile ce mi s-au părut interesante:

Din 2013 și până azi prin rețeaua de afiliere 2Parale s-au generat 1.290.400 tranzacții (sau vânzări)

245.468 – 2013
369.453 – 2014
346.000 – 2015 (până la 10 noiembrie 2015)

Se estimează că în 2015 vor exista peste 450.000 de tranzacții.

În noiembrie 2014, de Black Friday, s-au generat comisioane în valoare de 841.021 lei pentru afiliați. Cea mai bună lună ever.

Dacă, ipotetic vorbind, comisioanele din luna noiembrie 2014 s-ar împărți în mod egal la TOȚI afiliații ce sunt în rețeaua 2Parale (din care mai mult ca sigur mulți inactivi), tot ar face fiecare 19 lei. Dar adevărul este că unii fac mii de lei. Alții fac cât un part-time… alții un ban de buzunar…

Despre elefant.ro (cel mai mare client din rețeaua 2Parale)

Vânzările de care vorbeam mai sus le-am făcut în 95% din cazuri pentru Elefant.ro. Am recomandat cărți de pe acel site într-o veselie…

Am încercat de-a lungul timpului să recomand și alte site-uri sau cărți și nimic-niciodată n-a mers la fel de bine ca Elefant. Explicații logice? Nu am. :)

Cert este că Elefant crește mare-mare foarte repede. Îmi amintesc că atunci când s-a lansat am fost și eu invitat la o întâlnire informală. Se vorbea atunci despre un site imens de cărți… și auzisem niște sume imense de investit. Nu credeam în proiect. Cărti? În România? Nu credeam … Niciodată.

Azi Elefant se plasează diferit: nu-i despre cărți, ci este despre femei. Tot ce și-ar dori vreodată o femeie este de găsit acolo: genți, haine, gadgeturi, cărți … Nu că ar neglija bărbații … dar așa se plasează.

Câteva informații despre afiliere

În ultimele luni Elefant a crescut mult pentru că și-a făcut reclamă puternic în offline. Lucru pe care, din câte știu eu, nu l-au prea făcut în anii anteriori.

Un sfat bun de la un priceput

Cristian Șerban – parcă la un moment dat era cunoscut ca “regele afilierii”, dacă nu mă înșel amarnic – a ținut ieri o prezentare cu sfaturi pentru afiliați. Și cel mai mult mi-a plăcut cum a început prezentarea.

Și-a făcut un selfie cu sala.

Mi s-a părut așa o porcărie! Serios?! Selfie cu sala?

Și apoi Cristian a zis: “Cuvântul selfie a fost cuvântul anului … și probabil că selfie-stick-ul a fost un gadget foarte căutat, poate cel mai căutat.” – apoi a făcut o pauză. Eram tare nedumerit. Atât eu… cât și sala.

Apoi a continuat: “Câți dintre afiliații din sală au vândut selfie-stick-uri?

În sală nicio mână ridicată. Sau, parcă, una timid … Mai degrabă se aud câteva râsete.

Apoi a continuat: “Câți ați promovat lansarea iPhone?” (sau așa ceva…)

În sală s-au ridicat multe mâini.

Apoi Cristian a zis: “Asta-i problema. Turma!” – când toată lumea promovează aceleași produse, cum ar putea să facă toată lumea bani?

Mi s-a părut că Cristian a dat în 10 secunde cea mai faină lecție despre afiliere într-un mod incredibil de fain. Public speaking skills de nota 10 pentru faza asta. Sincer. :)

Prezentarea lui este aici. Recomand celor care fac afiliere sau vor să facă.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

4 comentarii

 • Reply
  Ioana Radu
  13/11/2015 at 11:37

  Am intrat in chestia asta cu afilierea de putin timp. La fel ca si tine, cele mai mari comisioane au fost generate din vanzarea cartilor. Am incercat si cu pantofi si genti, stiind ca am multe fete care ma urmaresc, dar nici macar una nu a cumparat produse de genul asta. Si chiar am incercat! Insa cand e vorba de carti, lumea intra. Chiar daca nu comanda de fiecare data, intra pe link-uri, ceea ce inseamna ca exista interes pentru segmentul asta. O chestie care nu poate decat sa ma bucure. Si in calitate de afiliat, dar mai ales in calitate de cititor.
  Ca afiliat, admit, fac doar bani de buzunar. Dar inca invat :D

 • Reply
  Gabi Miron
  14/11/2015 at 15:04

  Cristi Șerban de mult timp tot vorbește despre treaba asta. În urmă cu câțiva ani era cu micronișe, anul trecut de black friday s-a axat pe cosmetice în timp ce turma era pe IT. Am aplicat și eu multe din sfaturile lui și am văzut cum m-au luat prin surprindere unele creșteri de vizite pe site și comisioane apărute de nicăieri. Trailerul oficial al filmului Warcraft mi-a adus mai mulți vizitatori pe site care au tot cumpărat cărțile Warcraft de pe Elefant, Okian și Books Express. Nu am aplicat nicio strategie bine pusă la punct dar am învățat ca începător ce bune sunt articolele scrise din timp care se vor bucura de popularitate la momentul potrivit. Vă dați seama dacă și un film aduce vânzări de carte, e de bine, nu?

  • Reply
   Valentin Baboiu
   14/11/2015 at 15:14

   Este excelent!

  • Reply
   Ariel
   16/11/2015 at 00:56

   Ar trebui să scrii despre experiență ta, cred că mulți apreciază insight-uri. :) (Eu de exemplu).

  Vezi alte comentarii:

  Comentează