Interesant

Efectul Roseto

Efectul Roseto

Pe la 1900 în Statele Unite s-a format un mic orăşel numit Roseto. Era în proporţie de 100% format de italieni. După o vreme americanii au observat că în Roseto lumea era mai sănătoasă, nu sufereau de boli de inimă, stăteau bine cu colesterolul… deși nu mâncau tocmai sănătos.

După câteva studii s-a demonstrat că ei erau mai sănătoşi NU pentru că mâncau diferit, NU pentru că locuiau într-o zonă anume, NU pentru că erau italieni şi aveau alte anumite “gene” …

… Ci pentru simplul fapt ca 3 generaţii de oameni locuiau sub acelaşi acoperiş, în aceeaşi căsuţă.

Pentru simplul fapt că toată lumea se cunoştea cu toată lumea (era totuşi un orăşel de sub 2 mii de locuitori). Aceşti oameni erau diferiţi – erau sănătoşi şi fericiţi.

Asta simt şi eu când sunt lângă familie…

Aruncă un ochi la acest mic documentar de 10 minute.

Eu am aflat de efectul Roseto din cartea lui Malcolm Gladwell, Outliers, din care am scos alte trei idei. Uite aici:

Concluzia ar fi să stăm alături de familia noastră, preferabil în aceeași casă, să ne înțelegem bine cu vecinii și comunitatea din jur, să n-avem griji și astfel vom fi fericiți, sănătoși și vom trăi mult indiferent de câtă pizza vom mânca. :)

Ăsta-i planul meu de viitor cu familia mea. Să se știe.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

4 comentarii

  • Reply
    Ioana
    02/06/2015 at 22:50

    Nu cred ca solutia este sa stai in aceeasi casa 3 generatii. :)
    Italienii de la 1900 erau o societate patriarhala, cu reguli bine stabilite. Exista un cap al familiei si nu trebuia sa iesi din vorba lui. Ori azi societatea patriarhala se dezintegreaza. Bunicul nu mai este capul familiei. Si familia extinsa (bunici, parinti, copii, matusi, nepoti) este din ce in ce mai rara. Acum vorbim de familii monoparentale.
    Cred insa ca bunastarea locuitorilor din Roseto se datora calitatii si cantitatii interactiunii dintre ei. Conta ca se cunosteau toti intre ei si conta ca erau italieni – italienilor le place vorba si nu degeaba expresia “il dolce far niente” vine de la ei.

  • Reply
    IQ
    03/06/2015 at 09:46

    Asta vine de la cineva care tocmai s-a mutat si nu mai locuieste cuu familia lui? Nu zic ca-i ceva rau (nevoia de intimitate blablabla), dar nah, nu prea se pupa cu “planul tau de viitor cu familia ta”.

  • Reply
    Adrian
    03/06/2015 at 13:10

    Cât ești de tare! Genială seria cu 3 idei! :)

  • Reply
    Casa-i acolo unde-i și familia - Ariel Constantinof Blog
    23/06/2015 at 12:49

    […] mine familia este foarte importantă. Foarte-foarte. D-aia și rezonez foarte mult cu Efectul Roseto. Pentru mine casa-i acolo unde-i și familia. Nu neapărat în aceeași casă, aceeași clădire […]

  • Vezi alte comentarii:

    Comentează