Interesant

Eu pun pariu că Thomas va schimba lumea

Thomas este în centrul pozei, în cămașa albastră.

Thomas este în centrul pozei, în cămașa albastră.

Se spune că atunci când nu știi care este produsul pe care-l comercializează cineva, sunt șanse foarte mari ca chiar tu să fii produsul. În fond, asta se întâmplă și pe Facebook: noi suntem produsul. Iar Facebook ne vinde mai departe. De pe urma noastră, el face profit.

Ei bine, cum ar fi ca Facebook să nu ne vadă ca pe un produs, ci ca pe un partener? Cum ar fi ca reclamele să fie mult mai bine targetate și probabil, astfel, mult mai eficiente? Cum ar fi să ne dea o parte din banii pe care-i obține din reclame, cât mai transparent?

Cum ar fi să susțină cu o parte din banii săi niște ONG-uri?

Ei bine, Thomas vrea să revoluționeze lumea asta exact astfel. Vrea ca “noi”, produsul de până acum, să devenim un partener.

Aplicația la care Thomas a tot lucrat, WowApp, oferă peste 70% din veniturile sale celor ce folosesc aplicația SAU, și asta-i tare fain, la alegerea utilizatorilor, aceste venituri pot fi redirecționate spre ONG-uri. Eu cred că în ceva timp aplicația asta o să fie mare-mare-mare. E un pariu cu mine.

Acum câteva săptămâni l-am cunoscut pe acest “Robin Hood digital”. Sper să nu se supere că-i zic așa. M-a impresionat entuziasmul cu care și-a prezentat aplicația. M-a impresionat deschiderea lui și experiență sa de viață.

Eram puțini oameni în sală. Cred că șapte sau opt. Vorbeam în engleză, deși eram pe Barbu Văcărescu, în centrul Bucureștiului. Aplicația a dezvoltat-o aici pentru că aici lucrează, deja, de niște ani. Și totodată pentru simplul fapt că crede în România și în București.

Ne-a povestit despre prima sa afacere… vindea ouă de găină. Era mic… foarte mic. Copil.

Ne-a vorbit despre economia actuală. Ne-a vorbit despre consumerism. Apoi ne-a vorbit despre ceva ce părea imposibil și chiar utopic. Toți cei din sală tăceam. Eu, unul, eram în transă, fascinat de ceea ce spunea. Utopia a numit-o “wowism”.


Omul din spatele WowApp se numește Thomas Knobel și este cunoscut ca un antreprenor de succes. În cele aproape două ore petrecute la întâlnirea cu el m-am gândit că s-ar putea să am în față un om care schimbă, cu pași mici, întreaga economie a lumii și o întreagă paradigmă.

La final i-am zis, între patru ochi, că cel mai mult îi admir entuziasmul. A fost interesant apoi pentru că ne-am îmbrățișat. Iar eu nu cred că-s genul de om care îmbrățisează pe nimeni la prima întâlnire. Haha.

La momentul acela Thomas ne-a spus că-i semi-anonim pe internet. Ne-a spus că nu-i o figură “publică”, dar odată cu lansarea WowApp vrea să iasă la suprafață. Zis și făcut: recent a vorbit la TEDxBucharest unde am și ajuns, întâmplător.

L-am prins pe holuri înainte să intre pe scena. Inițial nu-și amintea prea bine de mine. Apoi a zis: “You are the guy born in Israel… right?”. Așa mă prezentasem atunci.

Și-a scos telefonul și mi-a arătat cele mai noi modificări din aplicație, de parcă nu avea nimic mai bun de făcut… Deși în jurul său erau atâția alți oameni ce voiau să discute cu el.

Atât cât l-am cunoscut pe Thomas mi-aș permite să zic că-i, cel puțin, un om cu un suflet bun. Altfel: pare a fi un antreprenor înnăscut și un om care la micul dejun mănâncă entuziasm pe pâine. Aș vrea să fiu entuziasmat ca el mereu. Aș vrea să pot vedea “the big picture” așa cum o face el. Dar mai am de învățat se pare.

Atât despre omul din spate. Să zic și despre aplicație:

WowApp este o aplicație absolut gratuită de comunicare care funcționează pe telefoane, tablete și calculatoare, indiferent de sistemele de operare.

Ca idee, este un fel de combinație între Skype și WhatsApp: poți face apeluri voce, video, poți trimite locația, fotografii, video-uri, contacte și tot așa.

Dar există și un mod “privat” de comunicare – din care mesajele – text, voce sau video – sunt șterse imediat cum închizi acest mod sau după 30 de minute de inactivitate. Ăsta-i un fel de SnapChat cu text, voce si video. :)

Spuneam că WowApp este un fel de Skype – ei bine, da, WowApp poate fi folosit pentru a suna în rețele de telefonie din întreaga lume și tarifele sunt competitive. Ba mai mult, că tot ziceam mai sus de 70% din venituri date utilizatorilor – aceste convorbiri generează bani.

Deci cum se fac banii?

Dacă ai impresia că WowApp este un fel de al doilea job … ei bine, nu. Nu despre asta este vorba.

Dar momentan există două metode distincte prin care aplicația poate să-ți aducă bani:

  1. Dacă folosești aplicația pentru apeluri internaționale – sau, desigur, dacă o folosesc alți utilizatori aduși de tine în rețea.
  2. Dacă ești de acord să vezi reclame. Da! Trebuie întâi să fii tu de acord să vezi reclame … altfel nu ți le arată. Și, desigur, din nou, dacă oamenii aduși de tine în aplicație acceptă să vadă reclame, tu primești un procent din venituri.

Este important de menționat că aceste procente de venituri se duc “adânc” spre 8 nivele diferite. Adică dacă tu-l aduci pe Ion în aplicație și el vede reclame, tu primești procent. Dacă Ion îl aduce pe Gheorghe și Gheorghe vede reclame, atunci Ion primește un procent, dar și tu primești un procent. Dacă Gheorghe o aduce pe Maria și Maria sună prin WowApp la rudele din Franța … Gheorghe, Ion și cu tine veți primi procent.

Repet, pe 8 nivele. Desigur, cu cât nivelul este mai “adânc”, cu atât procentul este mai mic. Dar… mai contează?

Eu pun pariu că WowApp va schimba lumea

Și ce fac cu banii din WowApp?

Ziceam mai sus că WowApp nu-i ca un al doilea job. Adică nu este ca și cum o să-ți aducă un venit stabil ce-ți va permite să stai acasă și să te uiți la seriale. Și nici nu-i asta ideea. Adică nu asta cred eu că și-a dorit Thomas de la aplicația sa.

WowApp, însă, te transformă într-un partener de afacere. El nu te mai consideră un produs bun de vândut agențiilor de publicitate. Ceea ce, dacă mă întrebi pe mine, este minunat.

Cu banii din aplicație poți să faci două lucruri:

1. Să-i scoți. Pentru tine. Să-ți iei ceva frumos…

2. Să-i donezi unui ONG. WowApp crede foarte mult în susținerea ONG-urilor din întreaga lume. Ceea ce mie mi se pare foarte-fain.

Eu pun pariu că WowApp va schimba lumea

Eu pun pariu că WowApp va schimba lumea

Cum poți intra în WowApp?

Ei bine, doar prin cineva care-i deja acolo. Asta-i toată șmecheria. Eu sunt deja acolo și am o mică rețea de 70 de oameni deja. Deci dacă vrei să te alături … Dă-i un click aici. :)

Cuvinte de încheiere.

WowApp începe cu România, dar… eu l-am cunoscut pe Thomas și am pus un pariu personal cu mine. Pariul este că aplicația lui va ajunge, într-o perioadă de timp, mare cât Facebookul actual. Zic asta pentru că l-am văzut. Și cred că poate. Cu siguranță își dorește asta. Și cu siguranță asta-i direcția economiei actuale.

Am uitat să spun că la această aplicație se lucrează deja de peste 5 ani. În România. Planificare și construcție.

WowApp începe cu România, dar va ajunge în lumea întreagă. Multe vedete locale și internaționale vor susține proiectul. Noi vedem acum doar primii pași ai unui bebeluș. Eu pun pariu că Thomas va schimba lumea. Eu pun pariu că WowApp va schimba lumea. :)


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

Comentează

Vezi alte comentarii:

Comentează