Dovada că se poate

Înainte de a dona sânge este important să mănânci și să bei bine-bine

Acum câteva zile mi-am început ziua auzind o poveste care nu cred că o să-mi mai iasă prea curând din cap.

Povestea, care-i mai puțin ficțiune și mai mult istorie, era despre “prima încercare de transfuzie de sânge” despre care se știe – și avea loc prin 1490.

Încercare de transfuzie cică pentru a-l ține pe Papă tânăr. Astfel că au încercat atunci să ia sânge de la trei copii și i-au dat Papei să bea.

În fine, povestea are final trist, evident, căci toată lumea moare.

Recunosc, n-am căutat pe Google să văd dacă există vreo urmă despre povestea asta, dar chiar și așa, m-a pus pe gânduri într-un mare fel …

Băi, ce vremuri trăim! Ce magii pot face doctorii! Ce bine că trăiesc în asemenea timpuri!

Doamna care spunea povestea m-a făcut să mă simt un pic ca la școală, doar că nu era deloc plictisitoare, ci de-a dreptul fascinantă. Și ea, dar și ce spunea… Vorbea cu o viteză incredibilă, avea un flux zdravăn de informații (presărat cu umor) și radia a pasiune. Pasiunea de o viață.

Doamna era Dr. Georgeta Hanganu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Ploiești, un om la care am simțit nevoia să mă duc și să-i spun în față că o admir. Și să o rog să ne facem o poză. A ieșit nebunia asta de “moment”.

(uite aici un material foarte fain cu doamna Dr. Hanganu!)

(eu când mi-s foarte emoționat zâmbesc maxim și am părul ciufulit… se vede?)

Ce căutam dis de dimineață în spitalul din Ploiești? Ei bine, aveam să văd cu ochii mei cum arată un centru renovat de transfuzie de sânge și totodată să aflu cum s-au întâmplat lucrurile.

Programul “O șansă pentru viață” a pornit tocmai în 2008 printr-o serie de acțiuni de informare și educare în legătură cu importanța donării de sânge periodice și apoi continuând cu mai multe campanii mobile de donare de sânge.

În 2014, când și-au dat seama că oamenii nu donează sânge din cauza condițiilor precare din centrele de donații din România, au decis să se axeze pe renovarea și dotarea centrelor de transfuzie.

Ca “mod de funcționare”, programul a pus fiecare centru de transfuzie implicat inițial să se autoevalueze și apoi, împreună, să decidă ce este mai urgent de făcut în fiecare centru în parte. Ca idee, la unele s-a reparat acoperișul pentru că ploua în interior.

Centrul de Transfuzie Sanguină București a fost primul care a beneficiat de acest program, în perioada 2014 – 2015, fiind și cel mai mare din România Alte șapte centre din țară au intrat în program în 2015, zece centre în 2016 și 23 de centre până în 2018.

Datorită celor 41 de centru, acum pot dona sânge anual 400 de mii de oameni!

Alte lucruri de notat sau ținut minte:

 • 14 iunie este ziua donatorilor de sânge.
 • Cine donează sânge, cu siguranță are sânge albastru.” – Irina Margareta Nistor.
 • Donarea “recurentă” este foarte importantă pentru că doar din aceste donații se pot extrage “anumite treburi” (mă scuzați, n-am apucat să notez cuvintele științifice, am apucat să notez ideea).
 • Există un angajat Vodafone care a donat în ultimii 11 ani o dată la 3 luni. Poate să devină o normalitate donarea recurentă de sânge.
 • Peste 40 de companii acum sunt parte din programul de colectări mobile.
 • Acest proiect a fost unul de construit încredere, nu de construit ceva anume, fizic. Este nevoie de un spațiu safe ca să avem donatori.” – Dr. Georgeta Hanganu, director Centrul de Transfuzie Sanguină Ploiești
 • Sub 2% din români donează sânge, iar scopul programului este tocmai acela de a ridica acest procent și a face oamenii să doneze de 2-3-4 ori pe an pentru a avea un “stoc confortabil”.
 • Donarea de sânge este un act de generozitate.” – Dr. Georgeta Hanganu
 • Dacă donezi sânge vei avea parte de 7 tichete de masă, care se traduc în 70 de lei. Dar, din ce înțeleg, extrem de puțini oameni ar fi interesați de aceste tichete.
 • b r e a k i n g n e w s – înainte de a dona sânge este important să mănânci și să bei bine-bine. Există o confuzie între donarea de sânge și recoltarea de sânge pentru analize. E recomandat chiar să mănânci și ceva dulce, cu zahăr. (preferabil de evitat slănina și laptele și alcoolul, totuși)
 • Nivelul actual de eficiență: un donator, cu o singură donație, poate ajuta trei oameni diferiți.
 • După ce-i recoltat, sângele se răcorește singur, natural, iar apoi se bagă în centrifugă la 3-4 mii de rotații. (Am văzut cu ochii mei, e fascinant dacă nu ți-e rău de la atâta sânge…)
 • AB NEGATIV cel mai rar – 1% din populația lumii.
 • Din tot sângele donat, rebutul este de 3% – adică se aruncă. (este vorba despre oameni care nu știau că suferă de diverse boli atunci când au donat / sau că nu pot dona etc.)
 • 60% din sângele recoltat la Ploiești ajunge la spitalele din Capitală.

Ca să rezum cele citite până aici:

1 milion de euro

Fundația Vodafone România + Asociația React

și oameni incredibili precum Dr. Hangu

respect maxim. și vă mulțumesc.

Dacă și tu admiri ce fac acești oameni, poftim aici mai multe detalii despre programele fundaţiei:


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

Comentează

Vezi alte comentarii:

Comentează