Blog in vlog si vicevercea

Nu-i prea complicat să-l cunoști pe Mark Zuckerberg – Trei Idei (ep. 3)

Nu-i prea complicat să-l cunoști pe Mark Zuckerberg - Trei Idei (ep. 3)

(dacă citești asta prin e-mail, înseamnă că nu vezi videoul. vei găsi videoul aici. sau poți citit mai jos tot ce zic în video, cuvânt cu cuvânt.)

Trei Idei e locul în care-ți prezint trei idei din cărțile pe care le citesc sub formă video, dar și în scris aici, pe blog. E un fel de altfel de recenzie. Deci, iată, trei idei din “The Tipping Point” de Malcolm Gladwell.

Prima idee – În New York, în 1964, o tânără a fost ucisă pe stradă după ce a fost hărțuită vreme de 30 de minute de către un bărbat. După mai multe cercetări s-au descoperit 38 de martori, dintre care niciunul nu a intervenit în niciun fel.

De ce n-au intervenit martorii? Ei bine, iată o explicație:

Într-un experiment în care de sub o ușă ieșea fum, în cazul in care exista un singur martor acesta intervenea în 75% din cazuri. Însă în cazul în care martorul făcea parte dintr-un grup mai mare, acesta intervenea doar în 38% dintre cazuri.

Și acum revenind la povestea inițială, când au fost întrebați cei 38 de martori de ce n-au intervenit în cazul tinerei ucise, aceștia au răspuns că cu siguranță cineva sunase deja la poliție și nu s-au simțit responsabili să sune chiar ei.

Se pare că cu cât există mai mulți martori la un eveniment, cu atât fiecare dintre ei se simte mai puțin responsabil să acționeze.

Așa că data viitoare când ești martorul unui incident, actțonează! Chiar dacă nu vei fi primul care sună la poliție – sună, totuși.

A doua idee – În 1960, un psiholog a facut un experiment pentru a afla câti intermediari există între 2 oameni care nu se cunosc.

Așa că a trimis 160 de pachete spre 160 de oameni diferiți din zona Nebraska.

Pe fiecare dintre cele 160 de pachete era pus același destinatar – un agent de bursă din Boston.

Fiecare dintre cei 160 de oameni a fost instruit să-și scrie numele pe pachet și apoi să-l trimită spre un prieten sau cunoștință ce ar putea ajuta la expedierea coletului spre destinatarul final – adică agentul din Boston.

Inițial participanții la experiment au estimat că vor avea nevoie de 100 de prieteni, dar de fapt pachete au ajuns după doar 5-6 intermedieri.

Ba mai mult, 50% dintre toate pachetele au ajuns prin aceeași 3 oameni pe care agentul de bursă din Boston îi cunoștea personal.

Este cert că experimentul acesta nu dovedește că fiecare om din lume este conectat de un necunoscut prin alți 6 oameni, dar este foarte posibil ca dacă vrei să-l cunoști pe Mark Zuckerberg să nu fie atât de complicat precum pare inițial.

A treia idee – Până în 1994, brandul de încălțăminte Hush Puppies, care fabrica aceste încălțări ciudate din piele de porc, vindea, pe an, aproximativ 30 de mii de încălțări.

Pe vremea aceea producătorii brandului Hush Puppies chiar se gândeau să oprească complet producția de pantofi pentru că le mergea foarte prost.

Dar brusc, în 1995, Hush Puppies a devenit ceea ce numim azi “viral”. Dar s-au viralizat doar în cluburile și barurile din Manhattan.

Fără să facă absolut niciun fel de efort, fără niciun pic de publicitate adițională, Hush Puppies a vândut în 1995 430 de mii de perechi de pantofi.

Anul ce-a urmat au vândut de patru ori mai mult.

Se zvonește că cei care au făcut brandul Hush Puppies super-popular sunt niște tineri care au început să poarte Hush Puppies tocmai pentru ca nimeni nu-i purta. În alte cuvinte, niște hipsteri.

Deci dacă ceva nu are succes, este foarte posibil ca brusc să aibă succes tocmai pentru că mult timp n-a avut succes.


În episodul anterior (Care poate fi văzut aici) am întrebat “Tu cum ți-ai motiva angajații fără să folosești un scaun electric?” și am promis celui mai fain comentariu două cărți din partea prietenilor de la Okian.

Comentariul câștigător esteeeee:

Diana Solomon

Nu uita să te abonezi la canalul meu de YouTube! În fiecare duminică noapte apare un nou episod din Trei Idei.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

2 comentarii

 • Reply
  Dragos
  17/03/2015 at 09:02

  Interesant studiul cu pachetele. Despre fata aceea nu poate decat sa-ti para rau iar hipserii iata ca au avut rolul lor in comertul regional daca nu cel global.

 • Reply
  Dumitru birouavocati.ro
  18/03/2015 at 21:48

  Complicat nu e decat sa fi ca el :) in rest pentru toate cele parca exista asa o vaga impresie ca se poate realiza… atunci cand e vorba de Mark zuckerberg…

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează