Antreprenoriat

Nu mai aștepta momentul perfect

Cel mai bun moment pentru a planta un copac a fost acum 20 de ani. Al doilea cel mai bun moment este acum!

Cel mai bun moment pentru a planta un copac a fost acum 20 de ani. Al doilea cel mai bun moment este acum!

Tot aud scuza asta de la diverși oameni, unii chiar prieteni dragi: “Nu încep să fac asta pentru că încă nu sunt pregătit.”

Eu mereu am început lucruri “nepregătit” fiind și a fost bine, căci nimic nu te “pregătește” mai bine decât însăși acțiunea de a face ce ți-ai propus să faci.

Am un prieten care mă amenință de un an că se apucă de făcut streaming (adică să arate lumii cum se joacă el la calculator). Dar nu s-a apucat pentru că nu are bani să-și ia un microfon performant. Și nu e ca și cum nu are un microfon în acest moment… are. Dar nu-i mulțumit de el.

Probabil nu va face niciodată streaming… din păcate. :(

Eu mă uit în ultimii ani din viața mea și mereu m-am apucat de treabă fără să aștept momentul perfect. Dar poate așa sunt eu, oleacă atipic.

Când am început să fac Tribul aveam doar un site (făcut de mine într-o noapte) și un curier (eu!). Aveam un număr de telefon (al meu), o geantă (a mea) și o bicicletă (tot a mea) … și un dispecer… (care eram tot eu). N-aveam nici măcar o formă legală de a încasa bani (SRL sau ONG) … dar am început.

Și după ce-am început, am învățat. Din mers.

Dacă era să aștept momentul perfect probabil că până-n ziua de azi n-aș fi început, considerând că nu sunt pus la punct cu un milion de chestii.

Nici azi, după 4 ani de curierat pe bicicletă, nu-s pus la punct cu TOTUL. Dar sunt conștient că niciodată nu voi fi pus la punct cu totul.

Lucrurile se mai învață și se mai fac din mers… :)

Deci nu mai aștepta momentul perfect. El n-o să vină.

E bine să fii organizat, să ai un plan de bătaie … și tot așa. Dar momentul perfect și pregătirea perfectă nu există. E o iluzie. Și, ipotetic vorbind, dacă ai fi așteptat acest moment perfect și te-ai fi apucat apoi de treabă… ai fi realizat în scurt timp că, de fapt, tot nu esti 100% pregătit. E imposibil să fii 100% pregătit, în orice, oricând.

Trebuie să începi… Cât mai din timp. Ca să înveți. :)

Cel mai bun moment pentru a planta un copac a fost acum 20 de ani. Al doilea cel mai bun moment este acum.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

1 comentariu

  • Reply
    Cum ar fi viața fără internet (documentar) - Ariel Constantinof Blog
    25/09/2015 at 13:32

    […] Mereu când vorbesc în fața unor oameni despre ceea ce am făcut în ultimii ani din viața mea (predominant despre Tribul), spun că “acum este momentul“. […]

  • Vezi alte comentarii:

    Comentează