Ah, aşa am o presimţire că o grădină de care să am grijă m-ar ajuta tare mult să-mi pun ordine în viaţa de zi cu zi. M-ar face probabil să fiu mult mai organizat şi atent cu ce-i în jur.
Apropos de grădini şi atenţie cu ce-i în jurul meu, în Tulcea se reabilitează grădina botanică. Şi apropos de grădini botanice – aia din Bucureşti e cea mai urâtă şi seacă grădină pe care am văzut-o! Nu luăm şi noi atitudine? Şi ca să înţelegem mai bine ce fel de atitudine iau cei din Tulcea, am rugat-o pe doamna Violeta Jenaru (coordonator proiect) să-mi explice concret în ce constă reabilitarea.
Proiectul se desfasoara pe o perioada de 3 luni, 1 august-31 octombrie 2011, timp in care am inlocuit acoperisul de sticla casanta (foarte periculoasa pentru cei ce lucrau in sera) cu placi de policarbonat, am inlocuit instalatia de incalzire si urmeaza conectarea ei la un sistem ecologic de incalzire cu panouri solare (de fapt asta e si deviza celor de la Rompetrol, dar si a noastra: “ENERGIE VIE”). Intre timp se lucreaza la pereti, stalpi de sustinere, urmeaza sa schimbam solul din jardiniere si sa plantam atat speciile existente cat si specii noi. Astfel va fi asigurata atat sporirea colectiei de plante cu specii noi cat si conservarea celor existente.
Şi dacă până acum oricum o grădină botanică nu mi se părea foarte interesantă, doamna Violeta mă face să vreau să vizitez Grădina Botanică din Tulcea!
Gradina Botanica Tulcea a fost infiintata cu ajutorul copiilor si pentru copii. Aceata constituie baza stiintifico-educativa pentru elevi, baza metodica pentru profesori si loc de conservare si protejare a unor specii autohtone si exotice. Multe din aceste plante nu sunt cunoascute de elevi sau profesori, iar existenta lor in cadrul unei sere va permite organizarea unor activitati practice de identificare, intretinere si responsabilizare a elevilor fata de plante in special si fata de mediu in general, pe tot parcursul anului. Prezenta acestor specii de plante este strans legata de necesitatea existentei unor conditii speciale ce sa le asigure un microclimat propice cresterii si dezvoltarii lor.
Am văzut câteva poze de la reabilitare şi am observat foarte mulţi voluntari tineri, elevi în mare parte.
Voluntarii sunt elevi ce frecventeaza cercurile eco-biologice ce isi desfasoara activitatea la Gradina Botanica. Initial au fost doar elevi de la Liceul Pedagogic, care ne este partener de proiect, insa pe parcurs am gasit mult mai multi voluntari ce ni s-au alaturat, dornici sa participe la activitatile proiectului. Astfel au fost impartiti pe echipe de lucru fie pentru compartimentul promovarea proiectului, fie pentru colectarea deseurilor, fie pentru lucrari de renovare etc.
Mi-e clar că elevii care sunt acum voluntari la acest proiect o să povestească copilaşilor lor şi poate şi nepoţilor despre grădină. Ba mai mult, mi-e clar că o să rămână cu o atitudine “pro-voluntariat”, o atitudine verde.
Îmi place că Rompetrol (prin proiectul Împreună pentru fiecare) a finanţat o idee care s-a pus aşa bine în practică!
Trebuie să facem ceva şi cu grădina din Bucureşti.
Cu prima ocazie cu care ajung în Tulcea ştiu ce o să vizitez… :)
Felicitări!
Comentează