Interesant

Pentru trei zile am renunțat la bicicletă și am folosit o mașină

Pentru trei zile am renunțat la bicicletă și am folosit o mașină

smart România m-a invitat la joacă cu noul model smart fortwo, deși știa că eu sunt un biciclist convins și că nici măcar nu am carnet de conducere.

Când am primit invitația am fost întâi șocat, apoi flatat într-un mod straniu. Am apreciat că un brand ce produce mașini implică un non-șofer. E ceva ce pare măcar puțin neașteptat și ciudat din punctul meu de vedere. Ceea ce a făcut ca totul să fie mult mai interesant. Cel puțin pentru mine… Să vă povestesc:

Invitația spunea că trebuie să caut o mașină smart prin București pe baza unor indicii și, apoi, vreme de trei zile, să mă folosesc de mașină cum vreau eu.

Ulterior ar fi trebuit să ascund mașina undeva în București pentru un alt blogger – anume Mariciu.

Bun. De căutat o mașină prin București mi se pare SUPER distractiv … pentru că fiind pe bicicletă mă pot descurca super-bine. Fiind și curier… mereu am considerat că am un “avantaj”.

Am găsit mașina în 4 ore cu ajutorul mai multor prieteni de pe Facebook.

Dar încă de la începutul zilei mă frământa un gând simplu: dacă găsesc mașina … ce fac cu ea? Aveam cheia ei… Puteam să o deschid și să ascult muzică. Asta dacă știam s-o pornesc… Probabil că de frică să nu plec de pe loc cu ea n-aș fi băgat cheia în contact nici ca să ascult muzică.

Așa că am întrebat tot pe Facebook dacă cineva vrea să-mi fie șofer pe smart. Și, culmea, s-au oferit o groază de prieteni, dar și vreo opt oameni necunoscuți. Ceea ce mi s-a părut incredibil… era totuși o zi lucrătoare, oamenii ăștia chiar n-aveau nicio treabă decât să-mi fie mie șoferi gratuit?!

Șofer mi-a fost Mark, un prieten care a sărit rapid în ajutor. Ne-am plimbat puțin, m-am plictisit îngrozitor în trafic… am apreciat faptul că am găsit cele mai stranii locuri de parcare… și aia a fost.

Mark a luat mașina la el acasă după ce m-a lăsat pe mine acasă mai întâi. M-am simțit ca un adevărat bo$$.

La finalul zilei chiar am făcut un vlog despre asta. Uite-l aici:


A doua zi am avut câteva drumuri de făcut și am programat totul cu Mark de parcă chiar era șoferul meu. A venit și m-a luat de acasă așa cum ne-am înțeles, m-a dus la un eveniment unde am vorbit studenților despre viața de blogger…

… a fost super-amuzant pentru că le-am zis că am șofer datorită faptului că-s blogger. Le-am explicat situația și s-au amuzat cu toții.

Apoi ne-am parcat într-un mall unde era PLIIIIIIN de mașini și, din nou, am parcat pe o jumătate de loc de parcare… Adică pe un loc de parcare normal ar fi avut loc două smart-uri fortwo. Și noi am lăsat loc pentru al doilea smart. După vreo două ore, când am revenit în parcare, nu era niciun smart parcat lânga smart-ul nostru… Din păcate. :)


În ultima zi, duminică, trebuia să ascund mașina … dar nu puteam s-o ascund fără să profit de ea la maxim. Așa că m-am plimbat cu Mark și cu smart-ul până aproape că am golit rezervorul. Ah, da, și cu ocazia asta am făcut primul plin la o mașină ever!

Ne-am dus la Lacul Morii ca să fac un filmuleț cu smart-ul. Am considerat eu că ăla-i un loc perfect. Și a fost, cred că mi-a ieșit bine videoul.

Apoi ne-am dus la IKEA pentru că eu, ca biciclist, nu ajung până acolo niciodată. Nu neapărat pentru ca ar fi departe, ci pentru simplul fapt că până acolo îi un fel de autostradă și urăsc să pedalez când sunt constant amenințat de mașini ce gonesc cu o sută și ceva la oră…

În IKEA era toată populația unui oraș mediu din România. În parcarea aceea imensă erau zeci sau sute de mașini care se învârteau în căutarea unui loc de parcare.

Noi ne-am parcat, din nou, cu ușurință. Și da, perfect legal… Mark s-a tot amuzat de locurile în care putea să bage mașina.

Într-un târziu am ascuns mașina și mi-am luat rămas bun de la ea.

Am făcut un vlog și duminica, iar subiectul central a fost mașina, desigur:


Luni l-am făcut pe Mariciu să caute mașina până când l-am enervat. Ceea ce, într-un fel sau altul, m-a bucurat! Pentru o mașină trebuie să muncești puțin, nu?

La începutul vlogului de luni vorbesc puțin despre asta.

Concluzii după trei zile în mașina smart fortwo

Am acceptat, sincer, invitația smart pentru simplul fapt că eu, personal, nu am nimic cu mașinile… am ceva împotriva eficienței lor. Iar ideea din spatele brandului smart se rezumă tocmai la eficiența asta.

În București viteza medie a unei mașini este de 8 km/h. Maratonistul care a câștigat maratonul din Berlin în 2015 a avut o viteză medie de 20 de km/h… și a alergat 42 de km! Adică din Pantelimon până în Iuliu Maniu și înapoi de două ori. Haha! Ce comparații fac și eu.

Dar viteza medie a mașinilor în București este așa mică nu pentru că merg semafoarele prost sau pentru că mașinile n-au motor destul de mare, desigur, ci pentru simplul fapt că nu suntem eficienți.

Ocupăm prea mult spațiu cu mașini personale în care în peste 50% dintre cazuri există un singur pasager.

Este o realitate faptul că suntem mulți și suntem puțin cam îngrămădiți … Dar cum ar fi să încercăm să fim și eficienți?

Mașina este o invenție excelentă din atât de multe puncte de vedere! Mă supără însă gândul că uneori, mai ales în București, libertatea unuia de a avea și a conduce o mașină îngrădește libertățile altora din jur.

Eu nu mă pricep la mașini

Eu nu mă pricep la mașini și de aceea nici nu cred că-i relevant să spun că smart fortwo are X cai putere și consumă Y litri de petrol la o distanță de patru stații de tramvai… Și sunt sigur că cine citește acest text nu citește pentru aceste detalii care probabil că pot fi găsite cu un Google search absolut instant.

Dar, atât cât mă pricep, ca simplu “consumator” de taxi-uri și UBER-uri prin București, în smart n-am simțit în nicio clipă că nu-mi ajunge spațiul. Am stat în dreapta șoferului și n-am nicio plângere. Portbagajul mic mi s-a părut super fain. Am fost cu el la cumpărături și spațiul pentru mine și Mark a fost de ajuns.

Desigur că n-am cumpărat de la IKEA două dulapuri, ci doar niște rame foto de 30×40 cm.

N-am simțit că ajung mai încet la destinație decât alte mașini din jur. Când Mark călca pedala, smart-ul torcea și se înfigea foarte natural.

Ca să închei:

Am încercat să scot de la “șoferul meu”, de la Mark, câteva păreri despre mașină. El se pricepe, are mașină, e pasionat. Nu mi-a zis prea multe… dar ce am reținut și mi-a rămas în cap a fost faptul că are impresia că smart-ul are un “aer plasticos”. Așa s-a exprimat el.

L-am întrebat la ce se referă, fiindu-mi neclar ce vrea să zică.

Mi-a explicat că are impresia că mașina este, cumva, de jucărie.

Și am înțeles explicația lui și sentimentul lui. Și poate că, într-adevăr, smart-ul este mai jucăuș decât alte mașini. Dar totodată mie asta-mi place la nebunie la acest brand: mașinile n-ar trebuie să fie bijuterii! Mașinile au un scop precis de a ne duce de la o destinație la alta într-un mod eficient.

Mulți oameni mă întreabă de ce nu-mi vopsesc bicicleta sau de ce nu o spăl când se adună puțin noroi pe ea … și explicația este că bicicleta mea are rolul de a mă duce din punctul A în punctul B cât mai repede. Faptul că are vopseaua puțin luată sau că are puțin noroi pe ea mi se par niște detalii.

Poate gândesc eu ciudat… nu-mi dau seama.


Pentru trei zile am renunțat la bicicletă și am folosit o mașină smart fortwo. Pentru mine a fost o experiență super-faină. A fost pentru prima dată când am simțit că trebuie să am grijă de ceva atât de “mare” (fizic) precum o mașină. De apartamentul în care stau nu simt că trebuie să am grijă… el este mereu acolo, stă pe loc, într-un bloc, la un etaj. Dar mașina … unde o parcăm?

Apreciez foarte mult invitația smart. M-am distrat și am înțeles și viața de “om cu mașină”.

Promit să dau de carnet când apar mașini 100% electrice. :)

PS: Smart are și ebike-uri (Adică biciclete electrice…)

Pentru trei zile am renunțat la bicicletă și am folosit o mașină


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

10 comentarii

 • Reply
  Marian
  16/12/2015 at 21:40

  Deci iti vei lua curand un e-bike Smart? :))

  • Reply
   Ariel
   17/12/2015 at 19:22

   Nu curând. Dar la bătrânețe … cu siguranță! Mi se pare o soluție foarte bună pentru drumurile mai lungi și pentru oamenii de o anumită vârstă. :)

 • Reply
  Alex
  16/12/2015 at 21:53

  Exista deja mașini 100% electrice.

  • Reply
   Ariel
   17/12/2015 at 19:22

   Știu asta, dar nu sunt încă prea accesibile. Din păcate. Dar sunt aproape sigur că foarte curând vom avea mașini electrice 100% și foarte accesibile. Ceea ce mă bucură.

 • Reply
  Diana
  16/12/2015 at 22:58

  Cred ca “de jucărie” in sensul ca mai putin sigura/puternica/stabilă decat o masina obișnuita a vrut Mark sa spună. Putin probabil ca un șofer sa se refere la faptul ca e jucăușa :)))

  • Reply
   Ariel
   17/12/2015 at 19:25

   I-am dat cu italic peste “jucăuș” tocmai pentru că-i un fel de metaforă-sarcastică, să zicem.

   Cât despre putere – cred că am picat de acord cu el că stă bine la acest capitol.

   Stabilă … nu știu cum să analizez asta, dar știu că ne-am mirat că întorceam pe loc dacă voiam (e foarte scurtă).

   Iar “sigură”, din nou, nu știu… Mă depășește partea asta. :(

 • Reply
  Dragos
  17/12/2015 at 14:10

  Interesanta optiunea celor de la Smart pentru cineva care nu conduce, dar cred ca deloc intamplatoare. Articolul mi se pare super ok. :)

  • Reply
   Ariel
   17/12/2015 at 19:25

   Merci, Dragoș! :)

 • Reply
  Marcel
  18/12/2015 at 15:15

  Nu a fost intamplatoare alegerea pentru ca Smart se adreseaza ,ai ales mediului urban. Probabil prin “plasticoasa” s-o fi referit la cum este finisata si colorata. Adevarat ca este o masina fiabila la consum si spatiu ocupat..si la cateva activitati urbane. Totusi majoritatea isi iau o masini “family”..din ratiuni de buget (chiar daca 80% din timp merg cu o persoana)..daca mi-as permite o a doua masina ar fi smart sau ceva asemanator si clar numai cu asa ceva m-ai vedea in oras (problema de spatiu e unde o pui pe cealalta..ramane oricum-dar as fi de acord sa o las undeva in periferie la o parcare pazita si nu infernal de scumpa)..Ca ceva indeit facut cu smartul..Bucuresti-Montpellier (prin Austria) cu colegul care are smart..110 km/h viteza de croziera..si maxima..pentru ca la mai mult ne flutura vantul :)). Si Au incaput in ea 2 geamantane decente, 2 rucsaci de 40 l si cate ceva strecurat printre (sa nu mai spun ca am folosit si spatiile de sub scaune). Insa confortul pe distante lungi incepe sa tinda spre..adica asa e spatioasa cand trebuie sa conduci 2-3 ore pe zi si alea cu pauze diverse..dar scaunele devin foarte incomode..etc. Si..cred nu sunt sigur ca e putin cam scump service-ul…dar in mediul urban sa zicem sunt mai multi oameni care isi permit :). Sincer eu ii vad utilitatea dar dupa 35 daca nu iti permiti a doua masina nu mai e o optiune daca ai si un copil..(asa poti pleca cu smart-ul si in concediu in doi..daca nu tii sa ajungi foarte repede si sa te plimbi in zig-zag)

 • Reply
  Cadouri smart - Ariel Constantinof Blog
  23/12/2015 at 11:14

  […] ce am renunțat pentru câteva zile la bicicletă și am folosit un smart pentru a mă deplasa prin ora…, am fost invitat să împodobesc un smart. Asta-i ce se vede în poza de mai sus. […]

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează