BrandLeft
BrandRight
Articole din categoria

Recomand

Recomand

Cum să-ți faci pașaport (simplu, rapid și-n București)

Cum să-ți faci pașaport (simplu, rapid și-n București)

Ieri am aflat că voi avea nevoie de pașaport în Anglia ca să mă bage băncile în seamă. Mi se pare stupid, având în vedere că momentan facem totul cu buletinul (Brexitul încă nu s-a acitvat, nu?) … dar, asta mi s-a spus, așa că am început să caut pe Google și să întreb prietenii: Cum se face un pașaport în București? Unde se face? Cât costă? Unde se achită?

Mă așteptam să fie haos, să dureze toată ziua drumurile, să fiu nevoit să plătesc în 3 părti diferite, să stau la cozi … etc.

Dar n-a fost așa. Culmea, a fost chiar simplu.

Informația de pe internet nu-i updatată toată (nici măcar pe site-ul oficial – pasapoarte.mai.gov.ro), așa că era să-mi iau o mică țeapă. Am noroc că am parte de niște prieteni informați însă.

Tot procesul se rezolvă în două-trei drumuri. După cum urmează:

Primul drum

Trebuie să achiți taxa aferentă pașaportului pe care dorești să-l faci.

Ai de ales între următoarele:

1. pașaport temporar (un an valabilitate) – se eliberează în 2-3 ore / aceeași zi

Pentru pașaportul temporar, dar care se eliberează repede, ai de plătit 219 lei.

2. pașaport simplu electronic (5 ani valabilitate – se eliberează în 10-12-15 zile

Pentru pașaportul simplu electronic ai de plătit 283 lei.


Eu am ales să plătesc această sumă la Trezoreria Sectorului 5 (care se află în centru – Bulevardul Națiunilor Unite nr. 6-8) care acceptă plata cu cardul prin POS.

Atenție: va trebui să știi să spui doamnei de acolo pentru ce tip de pașaport vrei să achiți, căci ea nu este foarte informată. Totodată, după ce achiți, verifică atent să apară CNP-ul tău corect și numele tău întreg pe chitanță – uneori au loc greșeli. :(

Ține chitanța bine și pleacă mai departe.


Dacă nu vrei să faci acest drum, poți plăti taxa de pașaport și altfel, dar va trebui să aduci o dovadă că ai făcut plata. Adică cred că poți plăti din HomeBank + printezi un extras. Am ales, însă, să nu mă risc … Mi s-a părut că trezoreria este cea mai safe variantă.

Al doilea drum

Eu m-am dus la sediul din Piața Amzei (Str. Amzei nr. 13), am urcat la etajul 1 și am intrat pe ușa din stânga. Am mers până la capătul holului și, pe stânga, am găsit o ușă pe care scria “Cereri”. Am intrat. Era liniște. Sunt acolo două birouri. E destul de “ciudat” și de liniște, am fost destul de nesigur pe mine.

Am găsit o doamnă drăguță înăuntru, știa exact de ce sunt acolo. Mi-a cerut actele necesare, pe rând:

– buletin (în original, la tine)
– vechiul pașaport (dacă acesta există) – i se va tăia un colț și ți se va returna ca amintire
– chitanța doveditoare că ai plătit taxa de pașaport

Nu ai nevoie de nicio copie după nimic. Mai mulți oameni mi-au zis că am nevoie de copie după certificat de naștere sau buletin – fals. Nu ai nevoie.

Apoi mi-a făcut o poză (fără ochelarii de vedere), m-a pus să semnez și mi-a luat amprenta fiecărui deget arătător.

A durat 5 minute cu totul.

La final am primit o hârtiuță pe care scria să mă prezint pe data de 16 ca să-mi ridic pașaportul.

Atenție: Ei pot trimite pașaportul și prin curier la adresa din buletin, dar va trebui să-l ridic personal de la curier.

În orice caz, doar TU, deținătorul pașaportului, poți ridica pașaportul. Nu îl poate ridica nimeni pentru tine, nici de la ei, nici de la curier, nici de la o ambasadă din altă țară (căci da, ei îl pot trimite chiar și-n altă țară, durează în total 30 de zile).

Soluția este să împuternicești pe cineva ca să-ți ridice pașaportul. Această persoană trebuie să se prezinte cu buletinul personal, cu împuternicirea și fițuica primită de tine.

Cum să-ți faci pașaport? Cred că metoda asta este cea mai lipsită de “cozi” momentan. Iar cele două adrese sunt la 10 minute de mers pe bicicletă. Deci … e simplu. :)

Câteva detalii importante!

1. La sediul din Amzei, deși totul se mișcă repede, poți să-ți faci doar pașaportul “simplu”, nu și cel în regim de urgență!

2. Ambele tipuri de pașapoarte se pot face în sediul din Pipera (dar acolo cozile sunt mai mari).

3. CRED (am auzit) că în sediul din Pipera se poate achita pe loc căci există un ghiseu al trezoreriei. (cred.)

M-am și filmat azi:

Recomand

Dacă vrei să începi să editezi video

Dacă vrei să începi să editezi video

Am început să editez video acum aproximativ un an, absolut fascinat de toate lucrurile pe care le poți face într-un program de editare. La început am luat totul în joacă, ca să testez terenul, dar apoi am luat treaba foarte în serios și în ultimul an am editat vreo 200 de filmulețe a câte 3-4-5-15 minute. Pur și simplu am exersat procesul de editare cu fascinație. :)

Acum consider că am un nou skill “decent” de care mă pot folosi. Dacă mă întrebai acum doi ani dacă aș ajunge vreodată să editez video așa cum o fac acum, ți-aș fi zis că n-am nicio șansă…

Procesul de editare al unui video a devenit pentru mine un fel de moment zen în care am răbdare infinită. În fine, e greu de explicat… Important este că mă fascinează. Și ceea ce vreau să subliniez cu postarea asta este că a te apuca de editare video nu-i mare brânză în ziua de azi.

Există un program foarte fain, gratuit, super-intuitiv, cu o tonă de chestii gata integrate în el. Se numește Davinci Resolve și face niște lucruri pe care programul cu care eu-s obișnuit (Final Cut Pro X) nu le va avea prea curând cred.

Dacă vrei să începi să editezi video trebuie doar să îți folosești telefonul mobil ca să tragi niște cadre pe care apoi să le bagi într-un program de editare video. Dacă nu închizi nervos programul în următoarele 10 minute înseamnă că te-a prins.

Pentru fiecare chestie pe care nu știi s-o faci în programul de editare trebuie să dai o căutare pe Google. Primul rezultat de pe YouTube, de obicei, te rezolvă pe loc.

Dacă ai nevoie (și vei avea) de niște muzică, ia ceva de pe Soundcloud.com – anumiți utilizatori pun buton de ‘download’ la piesele lor. Nu-s greu de găsit. :)

Și mai departe e vorba de joacă… care se traduce în exercițiu…

Am scris acest mic text pentru că ieri m-am lovit de un interviu fantastic despre “știința editatului video”. Are 8 minute și-l recomand din suflet:

Și pentru că nu mă pot abține, acum câteva luni am descoperit un canal de YouTube numit ‘Every Frame a Painting‘. Doamne, ce videouri excelente despre film, filmări, edit, scene …

Uite aici un video de pe acel canal, tot din zona de editare:

Spor cu editarea! :)

Recomand

Îmi dau seama că am cam îmbătrânit

screen-shot-2016-09-13-at-13-46-22

Vorbeam zilele trecute cu un prieten despre faptul că îmi dau seama că am cam îmbătrânit.

“Și cum ți-ai dat seama de asta?”, m-a întrebat, el având vreo 10 ani de experiență de viață în fața mea.

“Păi… ai auzit că au scos jack-ul de căști la iPhone?”

“Da…”

“Faptul că-mi displace treaba asta mă face să mă simt bătrân. N-ar trebui să-mi displacă, ci să mă bucure … nu?”

E stupid să-mi displacă “evoluția” având în vedere că până acum am îmbrățișat-o.

Mult timp am detestat și touchscreen-ul pentru că nu puteam să scriu pe el fără typos. După două-trei săptămâni de înjurături m-am adaptat și am acceptat trecerea de la tastatura Blackberry (de care eram îndrăgostit de mult timp) la tastatura iPhone-ului.

M-am uitat ieri la un video filmat în 2001 și este evoluția tehnologică este uimitoare. Ca idee, așa arătau majoritatea telefoanelor “moderne” în 2001. Noi, în România, n-aveam tocmai cel mai ușor acces la aceste telefoane…

cell_phone_generations_2

Și culmea este că de acum evoluția tehnologică va fi tot mai rapidă. Wooohoo!

PS: Recent am auzit și conceptul de “analfabetism digital” și de faptul că “România este pe ultimul loc în UE în ceea ce privesțe competențele digitale.” – deci hai să nu mai dezbatem nevoia unui jack, că pierdem vremea. :)


Apropos de tehnologie, pe 16 septembrie, vineri, se împlinește un an de la deschiderea Apple Shop în eMAG Crângași (Șos. Virtuții nr. 148)!

Și cu ocazia asta se anunță “o petrecere memorabilă cu o ofertă incomparabilă”:

1. Încă de la primele ore ale dimineții în Apple Shop va fi distracție constantă: începând cu cafea și terminând cu un concurs de tip quiz cu premii pentru cei care se trezesc mai devreme, desigur. :)

2. O ofertă specială cu reduceri de până la 29% la 5 produse Apple. Oferta este valabilă doar în ziua de 16 septembrie 2016, doar în showroom-ul eMAG Crângași.

Iată oferta aici:

Produs Preț de bază Pret pe 16 sep. Reducere %/td>
Apple Watch 38mm 1699.99 1299.99 -24%
Apple Watch 42mm 1949.99 1399.99 -28%
iPhone 6S 16Gb 3299.99 2499.99 -24%
iPad Air 2 16Gb WiFi 2099.99 1499.99 -29%
MacBook Pro 13″ Retina 128 6799.99 5199.99 -24%

Ne vedem acolo măcar la o cafea? Zic “măcar” pentru că eu pândesc și un MacBook Pro… :)

Recomand

10 minute bine investite

10 minute bine investite

Hei, ai 10 minute? Promit că îți recomand să te uiți la ceva fain de tot.

Eu îi urmăresc pe cei care fac aceste videouri, Kurzgesagt – In a Nutshell, și recunosc că fac o muncă încredibil de faină. Multe dintre videourile lor au avut un impact cel puțin “interesant” asupra mea.

Ultimul lor video este despre rădăcinile noastre, ale oamenilor. Despre ce s-a întâmplat înainte să fim noi oameni…

Videoul are 10 minute și finalul lui m-a făcut să îmi schimb perspectiva asupra vieții. Nu adaug mai multe, ca să nu influențez. Sunt 10 minute bine investite …

Iată:

Recomand

Cadouri smart

Cadouri smart

După ce am renunțat pentru câteva zile la bicicletă și am folosit un smart pentru a mă deplasa prin oraș, am fost invitat să împodobesc un smart. Asta-i ce se vede în poza de mai sus. :)

Zilele astea, până pe 24 decembrie 2015 inclusiv, zilnic, între orele 14:00 și 20:00, mașinile smart fortwo și smart forfour din cadrul Promenada Mall pot fi vizitate. Adică poți să intri în ele, să vezi cum se simte un smart de la volan. Să pui mâna pe el. Să-l mângâi puțin.

Ba mai mult, dacă vizitezi una dintre mașini ai șansa să câștigi diverse cadouri smart: ceasuri smart, machete smart, selfie stick-uri și mănuși cu touch.

Deci: dacă ai drum prin Promenada Mall sau îți doreai de mult să vezi cum se simte un smart pe dinăuntru … acum ai șansa.

Părerea mea despre noul smart fortwo este aici în detaliu.

Cadouri smart

PS: De când am folosit smart-ul pentru trei zile … văd DOAR smart-uri prin oraș. PESTE TOT. E incredibil cum funcționează creierul uman …

Recomand

Cum să-ți construiești o ușă secretă în casă

Cum să-ți construiești o ușă secretă în casă

La asta mă uitam pe YouTube azinoapte pe la ora două… pentru că iar nu puteam să dorm.

Un tip și-a deschis un canal de YouTube acum un an și a început să facă videouri scurte despre tot felul de lucruri pe care le construiește în atelierul său. Lucrează cu mult lemn, în mare, dar și cu alte materiale și tehnologii mai moderne (gen imprimare 3D) pentru că asta-i pasiunea lui.

După câteva zeci de videouri și nu foarte multe vizualizări (zeci de mii de vizualizări per clip de YouTube), omul și-a dat demisia de la job și acum se ocupă doar de acest proiect. Iar asta este frumusețea internetului și a secolului 21… Monetizarea pasiunii.

Nu o să am niciodată nevoie de o ușă secretă în casă și probabil că niciodată nu voi face una (nu am aparatura necesară și mai am și două mâini stângi pe deasupra!), dar am stat să mă uit la tot videoul său pentru că m-a fascinat.

Vă recomand să-l urmăriți aici.

Videoul despre cum și-a construit o ușă secretă în casă are cele mai multe vizualizări de pe canalul său – două milioane.

Poftim:

Recomand

Prețuri revoluționare timp de 3 zile (P)

Prețuri revoluționare timp de 3 zile (P)

Fie că aveai ceva în plan deja, fie că îți place (cui nu-i place?!) pur și simplu să-ți clătești ochii printre sute de produse, află că mâine dimineată (22 septembrie) începe Revoluția Prețurilor la eMAG.

Și pică la fix pentru că ziua Corinei este pe 23 septembrie. Haha, Corina, fă-ți un wishlist rapid, te rog…

Asta înseamnă că zeci de mii de produse vor avea “prețuri revoluționare timp de 3 zile”. Și dacă ești pus pe cumpărături, ar fi bine să-ți faci lista de cumpărături încă din seara asta.

Ca să-ți faci o idee despre ce fel de reduceri este vorba, uite două produse pe care am pus eu ochii:

Camera video sport Ultra HD GoPro Hero 4 Black Adventure Edition
2385.99 – 1999.99 lei (salvezi 386 de lei.)

Apple iPad Mini, Ecran Retina, 16GB, Wi-Fi, Silver
1499.99 lei – 1329.99 lei (salvezi 170 de lei.)

“Revoluția Prețurilor” este al doilea eveniment de shopping de la eMAG (dupa Black Friday) ca număr de reduceri, % de reduceri și probabil (asa zic eu, nu zic ei) ca vânzări. Deci dacă și tu ești măcar puțin shopoholic (cu toții suntem… hai să fim serioși…) dă-i un click aici.

Recomand

Dacă vrei să te apuci de YouTube

Dacă vrei să te apuci de YouTube

O lecție importantă învățată în ultimii ani este că dacă vrei să “crești” sau să devii mai bun în ceea ce faci, atunci trebuie să te uiți la cei din jur, la cei care fac o treabă bună, și să furi meserie. Asta-i tot.

Acum niște ani citeam despre un studiu care demonstra că alergătorilor de performanță li se încordau mușchii subconștient atunci când li se arătau videouri cu alți alergători, deși ei erau așezați pe niște scaune.

Dacă vrei să faci fotografii bune, studiază fotografii buni sau apreciați sau fotografii care-ți plac ție în mod special.

Dacă vrei să ai o afacere faină, atunci citește tot ce apuci despre marii afaceriști și antreprenori – căci chiar dacă nu dau totul din casă, există sămânțe de adevăr și experiență în ce zic și cel puțin la nivel subconștient ceva se lipește de tine. Citește mai departe

Recomand

Nu pierde vremea cu lucruri ce nu-ți fac plăcere

Nu pierde vremea cu lucruri ce nu-ți fac plăcere

Până acum nu mi-a murit nimeni foarte-apropiat, nicio rudă, niciun bunic, niciun prieten. Dar uneori aud că cineva pe care am cunoscut, vag, de la distanță, s-a dus … și mă afectează cumplit.

Bogdan Filipeanu (Mistah Boogie), omul din spatele East Roots, a fost unul dintre oamenii de bază a reggae-ului românesc – din păcate am aflat azi că nu mai este printre noi.

Odată cu o astfel de pierdere îmi amintesc că nu avem timp de pierdut. Anii-s limitați și n-are nicio logică să-i umplem cu ceva ce nu ne face plăcere. Dacă nu-ți vine de dimineață să te ridici din pat, dacă n-ai chef și poftă de viață, fă o schimbare. Radicală. Fără frică. Nu pierde vremea. Citește mai departe

Recomand

Revoluția Prețurilor – nu o să se țină la Universitate

Revoluția Prețurilor - nu o să se țină la Universitate

Mâine, marți, 23 iunie 2015, are loc “Revoluția Prețurilor“. De data asta revoluția nu o să se țină la Universitate, în București, și nici măcar în Timișoara. Se va ține direct în toată țara, direct pe eMAG.ro.

Se preconizează că pe durata revoluției vor exista reduceri de până la 50% la toate categoriile de produse din eMAG (telefoane, tablete, electrocasnice, cărți, jucării, îmbrăcăminte, cosmetice – în fine, repet, la toate categoriile!).

Jandarmeria spune că va permite protestatarilor să-și facă de cap trei zile. După cele trei zile de “Revoluția Prețurilor” jandarmeria va intra în forță și va dispersa mulțimea. Citește mai departe

Recomand

Macanache se viralizează, frate! În fiecare zi și-n fiecare noapte!

Macanache se viralizează, frate! În fiecare zi și-n fiecare noapte!

M A C A N A C H E – a se citit “Macanache” – este un rapper român ce tocmai devine viral.

Totul stă în brandingul personal.

Omul este absolut genial,

Se vrea genul anticomercial.

Și te face să vorbești în rime. Mi-este poftă de mandarine.

Gata. M-am oprit.

Bun, Macanache este un tip ce a “apărut” pe YouTube cu două piese ce-au prins instant la public.

Prima “virală” se numește “Ăsta sunt eu” și a fost pusă pe canalul de YouTube în februarie 2015. S-a viralizat instant, strângând primele 50 de mii de vizualizări în primele zile. Citește mai departe

Recomand

53 de bilete duble la concertul lui Robbie Williams de pe 17 iulie

53 de bilete duble la concertul lui Robbie Williams de pe 17 iulie

Pe 17 iulie Robbie Williams vine în București, iar Banca Transilvania pune la bătaie 53 de bilete duble printr-un concurs simplu și interesant.

Tot ce trebuie să faci este să intri aici, într-o mică aplicație de Facebook (da, ai nevoie de cont de Facebook) și să îți lași datele de contact alături de un mesaj de bun venit sub formă de imagine pentru Robbie Williams. Citește mai departe