Dovada că se poate

Subcarpați la Novaci

Doi puști din Novaci la primul lor concert Subcarpați.

Doi puști din Novaci la primul lor concert Subcarpați.

Există foarte puține trupe de care m-am îndrăgostit la un moment dat, așa cum se îndrăgostește uneori o liceeancă de Harrison Ford sau nu știu ce alt actor hollywoodian cunoscut.

Acum îmi amintesc doar de Gogol Bordello pe când eram prin liceu… Ascultam muzica lor zi și noapte. Solistul, Eugene Hutz, era inspirația mea principală. Văzusem toate interviurile de pe YouTube cu ei, toate concertele mai atipice și apoi, într-un final, am ajuns și la un concert de-al lor. Încet-încet ei au dispărut de pe radar și odată cu dispariția lor a dispărut și obsesia mea pentru ei.

Și apoi a urmat Subcarpați. Primul album îmi părea prea ciudat. L-am auzit prima dată acum mult-mult timp chiar de la Iulian, chiar în Home Mătăsari. O dată chiar l-am rugat să dea mai încet ‘Avion cu motor’ că nu mă puteam concentra.

Nu știu exact cu ce piesă și când a avut loc “magia”, dar s-a întămplat cândva pe la Street Delivery. Și de atunci am încercat să ajung la fiecare concert Subcarpați. Și am ajuns la muuuulte. Acum doi ani mi-am cumpărat bilete de avion pentru Londra DOAR ca să prind concertul Subcarpați din Londra. Nu credeam că voi face așa ceva vreodată pentru o trupă. :)

Am fost unul dintre acei mulți “martori” ai creșterii conceptului Subcarpați. Am văzut cum au apărut pe rând camarazi noi în locomotivă, dacă știi ce vreau să zic …

Recent am auzit, dând scroll pe Facebook, că Subcarpați pleacă într-un “tur al Subcarpaților” într-un autobuz ce se transformă în scenă, intitulat “Red Bull Tour Bus”.

Fast-forward: aseară, 14 august 2016, busul s-a oprit într-o pădure din “orașul Novaci”, un “sat” cu 5 mii de locuitori ce, în mare parte, sunt oieri.

Mi-am făcut griji: cine o să vină tocmai în acest sat ca să vadă Subcarpații? Doar cineva obsedat ca mine, care stă la o distanță decentă de Novaci și care are mașină, timp liber și chef de condus.

De pe la ora 19:00 s-au adunat timid oameni în fața scenei-autobuz. În mare parte păreau a fi localnici. “Oare cum o să li se pară Subcarpați?” mă întrebam.

Pe la ora 20:00 au urcat pe scenă, în deschidere, The Kryptonite Sparks. O trupă de care am auzit abia acum, recunosc, dar care de aseară până azi a ajuns deja în playlistul meu. Recomand. :)

Publicul a fost timid spre foarte timid. Dar băieții și-au văzut de treabă, au pus suflet și a ieșit bine.

La ora 21:00 și oleacă au urcat Subcarpați pe o scenă din Subcarpați. Ah, ce mi-am dorit să zic asta. Ș-apoi în fața scenei s-a aglomerat ca la un concert tipic Subcarpați.

După câteva piese cineva din trupă a rugat publicul care nu-i din Novaci să țipe. “Aaaa”, am țipat ca niște fetițe foarte-foarte-timide.

“Și cine este din Novaci?!”, și a urmat un țipăt care mi-a făcut pielea de găină. Nu-i referință la ultimul album, phah!

O parte foarte mare din public era formată din novaceni (sper că-i ok să zic “novaceni”). Novaceni de toate vârstele: de la copilași de grădiniță, la copilași de generală, la mame și tați și chiar și vârstnici.

Și, doamne, ce le-a plăcut concertul!

“Magia” de care ziceam mai sus că m-a “lovit” pe mine i-a lovit pe mulți alții aseară, în pădurea aia.

Când AFO a dat rima pe loc cu Psihotrop, lângă mine o gașcă de liceeni din Novaci era în delir.

“Tu înțelegi că ei fac rimele acum?!”, țipa un puști. “DAAAA, e așaaaa tareeee!” un alt puști de lângă el.

La ora 23:10 Bean a zis că este cazul să oprim muzica, ora legală fiind deja trecută.

“SUB CAR PAȚI, NU PLE CAȚI, SUB CAR PAȚI, NU PLE CAȚI!” țipau novacenii de lângă mine. Jur. Cu mic, cu mare, țipau asta.

Eu eram resemnat, nu speram la un bis după ora 23. Savurasem concertul, mi-era de ajuns.

Au țipat așa tare novacenii că … a avut loc un bis de vis.

Și după bis o parte din trupă a coborât și a venit spre public. M-am dus și eu repede să filmez momentul. Erau zeci de oameni în jurul lui Bean și își făceau poze cu el, deși pentru mulți (sunt sigur că) era prima dată când îl vedeau sau auzeau.

“Mi-am făcut poză cu taica Bean!”, țipa un tip. M-am uitat la el, avea vreo 15-16 ani.

“Și eu, și am dat și mâna cu el!”, i-a răspuns un alt tip de aceeași vârstă.

Dacă puștilor din Novaci le place Subcarpați, mi-e destul de clar că ascult o muzică bună. Pur și simplu am trăit un concert atipic și am fost un simplu observator al “magiei”.

Dacă, întâmplător, ai citit acest text și nu ai auzit de Subcarpați … sper ca măcar acum să cauți muzica lor.

Subcarpați va mai cânta pe Red Bull Tour Bus pe 20 august la Onești.

Mulțumesc Red Bull și Subcarpați pentru așa o experiență faină. :)


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

2 comentarii

 • Reply
  Dragos
  16/08/2016 at 11:03

  Pustiule! Sa imi zici nene cand ne vedem prin Pantelimon! Si nu ai pus si tu un link la o piesa, la filmare?!

 • Reply
  Doc
  17/08/2016 at 14:57

  Una dintre cele mai bune trupe din rapul romanesc, si eu m am indragostit de ei!

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează