Blog in vlog si vicevercea

Tu crezi că ești normal? – Trei Idei (ep. 14)

Tu crezi că ești normal? - Trei Idei (ep. 14)

(dacă citești asta prin e-mail, înseamnă că nu vezi videoul. vei găsi videoul aici. sau poți citit mai jos tot ce zic în video, cuvânt cu cuvânt.)

Trei Idei e locul în care-ți prezint trei idei din cărțile pe care le citesc sub formă video, dar și în scris aici, pe blog. E un fel de altfel de recenzie. Deci, iată, trei idei din “We are all weird” de Seth Godin (pe care o găsești la prietenii de la Okian.ro)

Prima idee

Antilopele nu au hobby-uri pentru simplul motiv că nu sunt îndeajuns de bogate. Și nu mă refer la o bogăție ca a lui Bill Gates, ci la o bogăție ce-ți oferă libertate.

Animalele nu sunt bogate. Și nu vor fi vreodată. Ele toată ziua se străduiesc să-și facă rost de mâncare. Și dacă nu reușesc, la un moment dat mor.

Dar noi, oamenii, am găsit diverse metode prin care să fim productivi. Astfel că în loc să stăm zilnic în pădure, fiecare dintre noi, să vânăm – doar o parte dintre noi fac rost de mâncare. În timp ce ceilalți oameni fac alte lucruri ce sunt necesare comunității. Asta ne face, într-un fel sau altul, “bogați”.

Și asta ne face să avem “timp liber”. Asta ne oferă libertatea de a gândi mai departe de ziua de mâine și de ceea ce vom mânca mâine.

De aceea omul este un creator, de aceea omul are hobby-uri. Dar, desigur, n-am fost dintotdeauna așa.

A doua idee

Normalitatea. Ce este normalitatea? Ce este normal? Sunt eu “normal”? Tu te consideri normal?

Acum 40 sau 50 de ani o carte ar fi fost un “bestseller” vreme de un an întreg.

Un film ar fi fost în top vreme de câteva luni bune. Azi, însă, un bestseller sau un “hit” cucerește publicul pentru doar vreme de o săptămână sau două.

Apoi apare alt hit sau alt bestseller sau alt film care rupe boxoffice-ul. Ne mișcăm mult mai repede. și există multe motive pentru care acest lucru se întâmplă.

Dar probabil unul dintre cele mai importante motive este “aplatizarea normalității”. Iată această curbă a lui Gauss: în 1975 exista o masă de oameni ce reprezenta normalitatea.

Cu toții mâncau aceleași lucruri, cumpărau aceleași lucruri, citeau aceleași lucruri. Dar existau puțini oameni “diferiți” sau “ciudați” – hipioții, punk rockerii, tinerii programatori sau chiar intelectualii. De-a lungul timpului această “masă de normalitate” s-a aplatizat tot mai mult…

… și datorită libertății noastre și bogăției noastre și internetului, ne permite să fim tot mai ciudați. Probabil că foarte curând această “masă de normalitate” n-o să mai existe. Deci tu ești normal? Tu crezi că ești normal?

A treia idee

Ce ne face cu adevărat fericiți?

Să fie oare salariul? Să fie spațiul în care locuim? Viața amoroasă?

În urma mai multor studii s-a ajuns la concluzia că, de fapt, abilitatea de a fi diferit, libertatea de a alege și puterea de a te face auzit sunt puternic corelate cu fericirea.

Indiferent de salariul lor sau de culoarea pielii sau de zona geografică în care locuiesc, oamenii sunt fericiți când au libertatea și puterea de a alege.

Zece tipuri de pantaloni, zece culori diferite de mașini sau zece arome de înghețate nu vor face oamenii mai fericiți.

Dar însăși puterea alegerii dintre toate aceste variante va face omul fericit.

Concluziile sunt simple

Avem hobby-uri și timp liber pentru că nu ne facem griji pentru ziua de mâine.

“Normalitatea” este imposibil de definit, iar în ultimul timp devenim tot mai ciudați și mai diferiți.

Iar fericirea pare a fi dată de libertatea și puterea de a alege.

Astea au fost doar trei idei din “We are all weird” – o carte despre cât de ciudați suntem.

Seth Godin știe cum să transmită esențialul. Despre mase, ciudățenii, fericire și, într-un mod foarte indirect, afaceri.

O vei găsi la prietenii de la Okian.ro. Și până data viitoare pune un ban de o parte pentru cărți.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

3 comentarii

  • Reply
   Ariel
   28/11/2015 at 15:29

   am greșit linkul din text. am corectat acum. :)

 • Reply
  Dragos
  28/11/2015 at 17:26

  Nu cred ca suntem din ce in ce mai diferiti. Din contra, ne aplatizam pe zi ce trece. Multi din noi reactionam la niste stimuli primari care ne fac sa fim vizibili pentru ceilalti, mai exact sa-i surclasam. Asta-i si obiectivul: sa fii mai smecher decat ceilalti, ca lumina reflectoarelor sa cada pe tine. Restul sunt detalii.

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează