Dovada că se poate

Când te apuci de programare fără să ai habar…

Când te apuci de programare fără să ai habar...

Prin generală aveam ore de programare la școală. Eram la o școală privată și orele de programare erau unul dintre avantajele de care aveam parte.

Lucram în Pascal inițial. Mai târziu, parcă, în C++. Eram clasa a 4-a sau a 5-a, nu mai știu exact. Știu, însă, că mama zicea că ar trebui să învăț programare, că-i de viitor și că mie oricum îmi place să stau mult la calculator.

Eu stăteam mult la calculator pentru că descoperisem internetul. Și pe internet erau muuulte de făcut – și asta fără să existe Facebook-ul.

Tot cam pe atunci făceam primele site-uri cu HTML copiat și combinat cu tot felul de coduri găsite pe internet + niște ajutor de la programe deștepte precum FontPage… În ochii mamei mele eram un geniu.

Dar adevărul este că if cutare < 0 then cutare++ nu m-a fascinat niciodată așa cum m-a fascinat internetul și site-urile, în general.

Au trecut anii și “programarea” de care zicea mama să mă țin nu s-a lipit de mine. Dar am rămas cu HTML-ul și fascinația pentru internet.

Zilele trecute, însă, fascinația pentru internet m-a obligat să-mi amintesc de anii de Pascal.

Până recent exista un site românesc foarte-simplu și interesant. www.T5.ro. Făcea simpla acțiune de a-mi citi datele din Google Analytics și a le simplifica. În plus, îmi făcea statisticile de trafic publice. Lucru de care-mi păsa mai puțin. Pentru mine era foarte important faptul că puteam citit statisticile site-urilor mele muuult mai repede prin T5.ro decât dacă intram manual în Google Analytics și le luam la rând.

Așa că în ultimele 3-4 zile am încercat să înțeleg ce este un API, cum se citește și ce pot să fac ca să-mi ușurez viața încercând să reproduc un T5.ro al meu.

A fost … horror.

Pentru că pentru a înțelege cum se citește un API și a face ceva cu el trebuie să știi un limbaj de programare. Iar eu știu doar să mă joc cu niște HTML, niște PHP și să schimb niște padding în CSS. În fine, cert este că HABAR N-AM să fac ceva calumea. Dar pot să iau lucrurile pe ghicite și să învăț. Asta am făcut toată viața.

Am pierdut, în total, vreo 24 de ore (fără exagerare) de research, de scris și combinat cod, urcat pe server, scos de pe server și întrebat tot felul de programatori găsiți pe internet cum se fac diverse lucruri.

În cele din urmă am ajuns la un rezultat decent și mi-am ușurat viața. Iar cele 24 de ore efective de “lucru” au trecut pe lângă mine incredibil de repede – dovadă că eram fascinat de ce voiam să fac și, de fapt, ce făceam. Regăsisem starea de flow după mult timp.

Am pus totul online pe un domeniu care stătea degeaba. Dusmanilor.ro (cu www în fată nu merge). Denumirea n-are legătură cu ce-i pe site.

Dacă ai mai multe site-uri pe care le urmărești prin Google Analytics și vrei doar o citire rapidă a unicilor pe zi/lună și an poți să intri pe Dusmanilor.ro și să te loghezi cu contul de Google.

Apoi poți să alegi în timp real pentru ce site vrei statisticile. Și ele se afișează ca grafic și tabel pe zi, lună și an.

Știu, pare stupid de simplu … dar mie, personal, îmi ușurează viața.

Și dacă ușurează și viața altora pot doar să mă bucur.

Ce n-am reușit să fac…

1. Nu știu cum fac ca “Time on site” să fie afișat în minute, nu secunde și milisecunde. Teoretic, da, trebuie să împart la 60 … practic, neștiind JavaScript… sunt degeaba.

2. Nu știu cum să fac lunile din an să se afișeze mai frumos decât “201505” (luna mai 2015).

Ce am reușit să fac…

1. Să vorbesc cu vreo 3 programatori străini găsiți pe internet, din diferite colțuri ale lumii, care să mă ajute cu mici sfaturi.

2. Să fac graficele pe zi, lună și an, fix cum îmi doream.

3. Să fac tabelele să fie afișate începând cu prezentul și terminând cu trecutul, nu invers. Asta mi-a dat bătăi de cap! Necesita doar un minus (semnul -) pus corect undeva în cod.

4. Am aflat de Polymer și cred că-i foarte tare.

5. Am reușit ulterior să reproduc varianta Polymer de Google Analytics Dashboard, dar m-am blocat atunci când am aflat că nu se pot face tabele, ci doar grafice … Vai, și cât m-am chinuit să reproduc varianta mea de Polymer! Cam toată ziua de ieri. De pe la 10 dimineața până seara-târziu.

Concluziile

1. Trebuia să învăț programare.

2. Dacă cuiva-i prinde bine ce-am făcut, să-mi dea un semn ca să mă bucur.

3. Dacă cineva își dorește în mod necesar să mai apară acolo o informație luată din Google Analytics, să-mi zică … poate-poate îî super-ușor de făcut și îmi prinde și mie bine.

4. Dacă cineva are habar de cum se face ce-am zis că nu știu să fac și e destul de drăguț să dea o mână de ajutor … aș super-aprecia.

5. A fost o vacanță de 1 mai în care am stat cu ochii-n coduri JavaScript, am răsfoit sute de pagini web de pe GitHub, StackOverflow și site-urile Google despre API-urile lor – locuri în care, sincer, nu prea-mi place să stau. :)

6. Așa este când te apuci de programare fără să ai habar… Greu, dar super-super-plăcut când ajungi la un rezultat final.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

21 comentarii

 • Reply
  Andrei
  03/05/2015 at 21:19

  Java sau javascript?

  • Reply
   Ariel
   03/05/2015 at 21:23

   Ziceam că-s fraier și nu cunosc. E javascript. Corectez și în text acum. :)

 • Reply
  Vali
  03/05/2015 at 21:42

  Uite niste idei, pe care incerc sa ti le scriu intr-o ordine cronologica. (nu-s prea coerente, but bear with me):
  1. Intra pe thebot.net. E un forum care discuta in general monetizarea de site-uri. Se discuta orice de la SEO la hosting – inclusiv partea de soft unde poti sa gasesti zeci de programe gratuite care fac ce-ti trebuie.
  Citeste inclusiv partile blackhat, chiar daca nu le pui (sper) in practica stii de ce sa te feresti.
  2. Cu lectia invatata de pe thebot.net du-te cu programele cu care nu te descurci (sau cu partile din ele care trebuie implementate/imbunatatite) pe reddit.com/r/Jobbit (sau r/forhire) si angajeaza un programator. Sunt excelenti oamenii din comunitate si fff ieftini -majoritatea fiind asiatici (indieni, vietnamezi, cambodgieni etc). Don’t worry, vorbesc engleza la perfectie.
  Ca idee, eu mi-am facut de la zero cu ei o aplicatie care face cam ce zici tu, dar pentru youtube. Pot sa controlez >30 de conturi odata, cu upload, statistici, comment management… tot ce trebuie. Cost total 160 $. La cheie.
  3. Niste idei random, pentru momentul cand ai datele in mana
  – o sa ai pe analytics numarul de vizitatori defalcat pe tari (dimensions=ga:country metrics=ga:sessions sort=-ga:sessions). S-ar putea sa te sperie numarul de straini care te viziteaza (mai ales daca ai pagini exclusiv in romana). Chill, sunt tot romani care acceseaza de pe wifi-uri. Eu de exemplu iti scriu acum de pe un laptop conectat la wifi-ul de la IKEA – ip-ul imi apare ca fiind olandez. Daca ai publicitate care specifica ip-uri romanesti trebuie facuta munca de convingere cu agentia/firma care plateste.
  – e un tabel cu return users, care n-are niciun sens din cauza ip-urilor dinamice (majoritatea providerilor au un ip/sesiune). Daca te intereseaza fa-le o modalitate de logare rapida (via facebook de ex).
  Pe final: grija mare, conectarile dese (de exemplu de la boti) fac google analytics sa te treaca pe un blacklist. N-am nici cea mai vaga idee ce pierzi daca esti acolo, dar o sa primesti mail de atentionare daca depasesti o anume limita.
  Pace.

  • Reply
   Ariel
   03/05/2015 at 21:47

   Wow, merci pentru un comentariu așa fain! Cu prima ocazie dau o bere/cafea/suc. Tnx!

 • Reply
  Mădălin Grama
  04/05/2015 at 07:15

  Salut, Ariel! Ai încercat piwik.org?

  • Reply
   Ariel
   04/05/2015 at 19:45

   not yet. nu știam de el. i’ll check it out tonight. merci de recomandare!

 • Reply
  Emil Calinescu
  04/05/2015 at 09:27

  Dupa ce o sa muncesti mai mult (nu o zi, ci sa zicem o luna) la o chestie, oare o s-o mai pui la liber? Adica prin site-ul ala tu, practic, ti-ai pus la liber munca de 24 de ore. Eu n-am muncit nimic si pot beneficia pur si simplu de ea. E doar o curiozitate, pe langa multumirile de rigoare :)

  • Reply
   Ariel
   04/05/2015 at 19:44

   nu rezonez cu așa o gândire. dacă vrei să aduc argumente, pot să fac asta – dar nu știu dacă vrei. vrei? dacă da… zi-mi și încep să-ți zic de ce nu rezonez. :)

   dar … repet: dacă tu te folosești moka de munca mea de 24 de ore, eu mă bucur enorm.

 • Reply
  Ghitu Alin
  04/05/2015 at 12:53

  Salut Ariel, te ajut eu cu placere in tot ce inseamana HTML, CSS, Javascript, Php, bineinteles Pro Bono. Cu API-ul de la Google Analytics nu am lucrat inca dar am lucrat cu destule altele pana acum.

  • Reply
   Ariel
   04/05/2015 at 19:46

   Merci, Alin. Hai sa vedem in ce directie merge si cred ca te voi contacta. Merci mult, apreciez!

 • Reply
  Paul Balogh
  04/05/2015 at 19:09

  E foarte cool ce-ai făcut, congrats! mai ales dacă ai făcut de la zero. Keep up the good work!

  • Reply
   Ariel
   04/05/2015 at 19:45

   Paul, nu-s capabil să fac cod de la zero. Am luat, modificat, unit, combinat etc. Nu-s programator. Dar … dacă mie-mi serveste si le serveste si altora si n-am “furat” (am luat cod liber, exemple de cod, modificate etc.) … eu cred ca tot este ok. Nu?

   Merci de apreciere. Sper sa se dezvolte chestia. :)

 • Reply
  Titus
  05/05/2015 at 08:34

  Ariel, nu era mai simplu sa iti faci un custom dashboard in Analytics? Sunt ready made aici – https://www.google.com/analytics/gallery/

 • Reply
  Înlocuitorul T5-ului | Buculesei.eu
  09/05/2015 at 09:11

  […] bună care să înlocuiască T5-ul. Pentru a urmări statisticile site-urilor din Google Analytics Ariel a muncit timp de 4-5 zile pentru a lucra la o reproducere a sistemului bazat pe OAuth 2.0. […]

 • Reply
  Buculesei Stefan
  19/05/2015 at 11:09

  Un cititor intreba: “Si logout cum dau?”

  • Reply
   Ariel
   19/05/2015 at 16:18

   ei bine, bună întrebare, dar nu știu să răspund. :D

 • Reply
  Florin Badita
  23/08/2015 at 21:27

  Bai, este ok, inveti rapid. Siteul mi se pare idiot proof, ceea ce este perfect. Desi la unele chestii ma pricep mai bine ca tine, nu am facut anumite lucruri inca (locare outh sau ce este chestia aia care ma intreaba daca vreau sa ii dau allow. )
  Nici un click in plus, nici un click in minus.

  O sa mai revin pe acesta postare, pacat ca nu ma pot abona sa vad ce comentarii o sa mai apara, pentru ca mai citi sugestiile de la cititorii tai, aflu lucruri noi.
  Bafta si te astept prin Cluj

 • Reply
  Revo
  23/08/2015 at 21:36

  Am cam aceeaşi love-hate relationship ca şi tine cu programarea #bravobă!

  • Reply
   Ariel
   24/08/2015 at 11:37

   Tnx man. Azinoapte am mai făcut un update. Landing page related. :)

 • Reply
  Eu am crescut în tabere de vară - Ariel Constantinof Blog
  31/08/2015 at 14:13

  […] da timpul înapoi și aș ruga-o pe mama să mă ducă într-o tabără în care să fi învățat programare intensiv. […]

 • Reply
  Când ai şi când n-ai... idei! - Ariel Constantinof Blog
  31/08/2015 at 14:13

  […] pentru Motivonti (din câte-mi au seama nu-i mare lucru de făcut, dar trebuie să ştii niţică programare pe care eu chiar nu o […]

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează