Interesant

“Rrom sau ţigan, cum e mai bine?”, întreb eu un ţigan zilele trecute…

Rrom sau ţigan, cum e mai bine?, întreb eu un ţigan zilele trecute...

Zilele trecute am fost în Clejani, locul de care am auzit numai de la manelişti – căci parcă-s vreo doi, Ioniţă şi Viorica “din Clejani”. Căci, na, aşa-s maneliştii, nu le e de ajuns numele, îşi zic şi oraşul.

Şi Clejaniul e, pentru un motiv sau altul, plin de ţigani. Şi pentru că-i plin de ţigani şi alţi oameni care-şi fac meşteşugul din generaţii, Petrom s-a gândit să organizeze o “zi a meşteşugului tradiţional în Clejani”.

Şi, iaca aşa, am ajuns într-o mare de puradei negricioşi care mă trăgeau de dreaduri… Băiatu, dar e pe bune, e reale, e părucă sau e păru’ la matale?

Şi n-am apucat să-mi fac eu poză, dar, aşa, ca imagine vizuală, imaginează-ţi că am pe cap fix 30 de dreaduri. În jur erau 30 de puradei. Fiecare avea în mână un dread pe care fie-l mângâia, rodea sau trăgea de el…

După ce-am trecut peste spectaculosul moment cu dreaduri, am stat de vorbă cu câţiva minori clejăneni. Nu numai ţigani, desigur. Dar, în majoritate, ţigani, tot desigur. Şi, spre uimirea mea, da, au zis că au internet acasă şi au şi cont pe Facebook! Următoarea întrebare a fost: “Dar câţi ani aveţi?” şi media de vârstă era de 9 ani şi jumătate.

Apăi, bă, eu la vârsta aia… la oraş fiind, şi tot nu pierdeam vremea aşa cum o pierd ăştia, la sat, la coada vacii, pe Facebook.

Dar, în rest, chiar păreau a fi copilaşi educaţi, curaţi, inteligenţi, care valorifică şcoala din simplul motiv că ei sunt acei “unul dintre fraţi care e la şcoală, căci ceilalţi sunt mai mari şi muncesc cu tata la câmp”.

În imaginea de mai sus mi se pare super-wow faptul că o mână de puradei vor, de bunăvoie, să înveţe despre ecologie!

Dar gata cu puradeii, că vreau să povestesc de domnişoara de nouăzeci şi ceva de ani din imaginea de mai jos. (De fapt, habar n-am câţi ani avea, dar arăta de 120 de ani.)

Rrom sau ţigan, cum e mai bine?, întreb eu un ţigan zilele trecute...

Apăi domnişoara asta este, cică, ghicitoare.

Dar o ghicitoare-n ce? Apăi, poate-i ghicitoare-n cărţi! Sau poate-i ghicitoare-n cafea!

Nu! Bă, domnişoara asta este ghicitoare-n bob! ÎN BOB! În ce bob? În bob de porumb!

Rrom sau ţigan, cum e mai bine?, întreb eu un ţigan zilele trecute...

Eu nu i-am dat niciun leu să-mi ghicească nimic, pentru că orice mi-ar fi zis, de bine sau de rău, m-ar fi speriat! Aşa că am stat şi m-am uitat atent la ea cum le-a ghicit altora.

Lua un număr exact de “bobi”, pe ţigăneşte, şi îi împărţea în grupuleţe de câte 4-5. Apoi din fiecare grup tot scotea câte un bob şi forma alte grupuleţe. Şi apoi tot mişca bobi dintr-o parte în alta. Şi în tot acest timp mai lua câte un bob, îl ridica în faţa “clientului” şi îi zice: Te vei căsători la o sărbătoare mare.

Dacă îi dădeai peste 5 lei, ghicea vreo 10 minute. Dacă-i dădeai sub 5 lei, se grăbea să termine repede. Cineva a dat 10 lei şi s-a tot chinuit să-i ghicească ceva spectaculos… Dar în afară de a mişca nişte bobi pe masă de ici-colo şi a zice treburi frumoase, pozitive, nu s-a întâmplat niciun miracol. Şi cât am stat să “fur meserie” de la ea am observat că nimănui n-a zis ceva de rău!

Mă între de ce…

Să fie oare… marketing?

Rrom sau ţigan, cum e mai bine?, întreb eu un ţigan zilele trecute...

Şi apoi, ţiganul care m-a fascinat cel mai tare, Aurel Crăciun, domnul din imaginea de mai jos, apărut în presa internaţională (am văzut cu ochişorii mei o foaie scoasă la imprimantă!) ca ţigan meşteşugar, om cult, inteligent, cu copilaşi educaţi, cu facultăţi terminate şi locuri de muncă stabile prin Europa de vest… de meserie argintar sau inelar.

Văzând că-i foarte deschis şi foarte inteligent, am stat să-l ascult. Căci îi plăcea vorba lungă în timp ce meşterea câte un inel.

După discuţii multe despre politică, facultăţi, studii, bani, viitor, Diaconescu şi problema ţiganilor din România ajungem la “Rrom sau ţigan, cum e mai bine?”.

Şi foarte calm a explicat: “Rrom e în ţigăneşte. Dacă te întreb în ţigăneşte ce eşti *şi mă întreabă ceva pe ţigăneşte*, şi tu eşti, să zicem ţigan, răspunzi “romani” (sau aşa ceva a zis.), dar dacăte întreb pe româneşte: “Tu ce eşti?”, tu răspunzi “ţigan”… deci când vorbim româneşte suntem ţigani. Nu rromi. Asta e aşa, o treabă nouă, cu care eu nu sunt de acord.”

Am mai vorbit cu Aurel despre manele. Nu-i plac.

Am vorbit cu el despre Connect-R. Îi place la nebunie piesa “Eu vara nu dorm”. Colac peste pupăză, la final de eveniment a venit domnul Connect-R să ţină concert.

Domane, să-l vezi pe Aurel Crăciun ce ţipa!

Rrom sau ţigan, cum e mai bine?, întreb eu un ţigan zilele trecute...

Şi iaca, deci, cum de azi înainte nu o să mai zic niciunui ţigan “rrom”, aşa, pentru că Aurel e un ţigan cult şi am încredere că niciun ţigan nu se supără dacă-i zici “ţigan”.

În rest, ca final, am aşa o presimţire că în următorii ani oamenii mai şcoliţi, mai cu BAC luat, vor fi cei care vor ştii să valorifice şcoala calumea. Şi ăştia sunt cei din prima imagine, ăştia săraci, cu mulţi fraţi, care trag tare, care se ajută, care au speranţe… nu ăia care n-au griji şi conduc SUV-uri din prima zi de după majorat.

Trăiască!

poze frumoase de Ovidiu Micsik


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

6 comentarii

 • Reply
  ina
  07/09/2012 at 11:48

  Mai Ariel, tu nu ai mai auzit de ghicitul in bobi pana acum? Si la mine la tara se ghiceste asa…e destul de raspandit…Cat despre: eu o sa le zic tuturor tigani, ca Aurel e cult si nu il deranjeaza. Alti romi culti prefera rom, si nu tigan. Deci poate flexibilitatea e cea mai buna politica in aceasta privinta…

  • Reply
   Ariel
   07/09/2012 at 17:03

   Aurel, cu gura lui, a explicat cum pân’ acum 10 ani nu se punea problema: “Să nu-i zic ţigan, îi zic rrom”… şi că-i o chestie modernă, televizată şi prostească. Eu îl cred! “Ţigan” nu este egal cu “jidan”. “Ţigan” este egal cu “evreu”.

   În DEX “ţigan” nu este definit ca fiind peiorativ: http://dexonline.ro/definitie/%C8%9Bigan

   Dar “jidan” da… http://dexonline.ro/definitie/jidan

 • Reply
  Alfredo
  07/09/2012 at 16:10

  Ariel,imi pare bine ca ai scris asa frumos despre tigani:)!Ca si romanilor,si tiganilor li s-a pus o eticheta “urata” si toata lumea nu-i vede cu ochi buni.Cum a spus si Aurel,corect in limba romana se spune tigan iar in limba noastra se spune rrom,are foarte mare dreptate insa ne lovim de multi oameni de genul Cioaba si multi altii care se simt jigniti daca sunt numiti tigani.Fiecare natie isi are bubele sale insa nu toti sunt la fel.Chiar ma bucur ca ai scris acest articol si nu te-ai lasat condus de prejudecati in totalitate!

 • Reply
  Me sem rrom! (eu sunt rrom)
  25/10/2012 at 02:33

  Salut! Domnilor compatrioti,denumirea de”tigan” este peiorativa,defaimatoare si rasista. Conform ultimelor trei editii ale Dictionarului Explicativ al Limbii Romane: “tigan”,(epitet al unei persoane cu apucaturi rele/urate). “Tiganos” ,adj .(cu asptect de tigan : jegos). (Diminutivul de la “tiganus”: cioara). Este evident pentru oricine,in virtutea unor criterii generale si de bun simt cultural,ca e un sens peiorativ mascat. Mai aveti nevoie de vreun argument pentru a va convinge ca denumirea de “tigan” nu are caracter peiorativ si
  rasist? Apropos,proabil ca domnul Aurel sau Clejanii nu au timp pentru a citi Dictionarul Explicativ al Limbii Romane…
  Rrom sau tigan,cum e mai bine? Dvs ce credeti?

 • Reply
  Me sem rrom! (eu sunt rrom)
  28/10/2012 at 03:46

  Apropos,Cum e mai bine,geto-dac,valah,vlah sau olah?
  Cum e mai bine?

 • Reply
  Forţa e necesară doar în absenţa puterii - Ariel Constantinof Blog
  08/11/2012 at 15:35

  […] Încep să cred că homosexualii sunt mai discriminaţi ca ţiganii. […]

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează